HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Milliárdos hi...

Milliárdos hitelekből tartja fenn magát a fővárosi önkormányzat

HIRDETÉS

A Napi.hu cikke szerint az OTP Bank által nyújtott hitelek nélkül nem tudná finanszírozni kiadásait a főváros, amely szinte naponta fordul százmilliós vagy milliárdos segítségért a pénzintézethez. Mindeközben az önkormányzatok eladósodottsága is hónapról hónapra növekszik kormányzati engedéllyel.

HIRDETÉS

A városháza szerződéseiből kiderül, csak idén júliusban mintegy 17,5 milliárd forint folyószámlahitelt kapott a fővárosi önkormányzat az OTP Banktól. A cikk szerint Budapest úszik az adósságban, és a hitelek nélkül nem tudná finanszírozni magát; még februárban fogadták el Budapest költségvetését, az idei hiány 114 milliárd forintot tesz ki.

A júliusi szerződések bizonyítják, hogy a fővárosi önkormányzat szinte naponta köt hitelszerződést az OTP-vel. Július 5-én 5,7 milliárd forintos hitelt igényeltek, három nappal később újabb 855 millió forintos segítségért fordultak a pénzintézethez, július 11-én 2,5 milliárd forint hitelre volt szükség, és július 15-én is kötöttek szerződést 3,4 milliárd forintért.

Mindez nem új gyakorlat, emlékeztet a cikk, hiszen átmenetileg bevétellel nem fedezett kiadások kifizetésére már évek óta biztosít hitelkeretet a bank a fővárosnak. Budapest óriási adósságot görget maga előtt: a 2018-as költségvetést is 131 milliárd forintos hiánnyal fogadták el, amit például 75 milliárd forintos hitellel tömtek be. Jelentős többletkiadással jár a 3-as metró pótlása, és a korábbi 5-ről 10 milliárd forintra nőtt a főváros által fizetendő szolidaritási adó.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kimutatása szerint 2018 végén összesen 145 milliárd forint volt az önkormányzatok hitelállománya, ebből 85 milliárd forintot az OTP nyújtott a megszorult településeknek. Ez az összeg idén még tovább növekedhetett, hiszen az MNB júliusi statisztikái szerint már 174,4 milliárd forinttal tartoztak a bankoknak a helyi önkormányzatok.

HIRDETÉS

A magyar városok eladósodásáról a Népszava írt korábban. Emlékeztettek, hogy a második Orbán-kormány idején, 2011 és 2014 között az állam átvállalt az önkormányzatok addig felgyülemlett adósságait: a hazai települések kétharmadát összesen 1369 milliárd forintnyi tartozástól szabadították meg. Ennek persze ára volt: előírták, hogy jelentős adósságot keletkeztető ügyletet csak a kabinet előzetes hozzájárulásával  köthet ezután bármelyik önkormányzat.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,658lájkolóTetszik
2,803követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Komoly gondba került a Fesztiválzenekar: lemondott az igazgató, programok maradnak el

A tao megszüntetése után a korábbi támogatásnak kevesebb mint a fele jutott az együttesnek, megszorításokra kényszerülnek.