HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Milliárdos hi...

Milliárdos hitelekből tartja fenn magát a fővárosi önkormányzat

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Napi.hu cikke szerint az OTP Bank által nyújtott hitelek nélkül nem tudná finanszírozni kiadásait a főváros, amely szinte naponta fordul százmilliós vagy milliárdos segítségért a pénzintézethez. Mindeközben az önkormányzatok eladósodottsága is hónapról hónapra növekszik kormányzati engedéllyel.

A városháza szerződéseiből kiderül, csak idén júliusban mintegy 17,5 milliárd forint folyószámlahitelt kapott a fővárosi önkormányzat az OTP Banktól. A cikk szerint Budapest úszik az adósságban, és a hitelek nélkül nem tudná finanszírozni magát; még februárban fogadták el Budapest költségvetését, az idei hiány 114 milliárd forintot tesz ki.

A júliusi szerződések bizonyítják, hogy a fővárosi önkormányzat szinte naponta köt hitelszerződést az OTP-vel. Július 5-én 5,7 milliárd forintos hitelt igényeltek, három nappal később újabb 855 millió forintos segítségért fordultak a pénzintézethez, július 11-én 2,5 milliárd forint hitelre volt szükség, és július 15-én is kötöttek szerződést 3,4 milliárd forintért.

Mindez nem új gyakorlat, emlékeztet a cikk, hiszen átmenetileg bevétellel nem fedezett kiadások kifizetésére már évek óta biztosít hitelkeretet a bank a fővárosnak. Budapest óriási adósságot görget maga előtt: a 2018-as költségvetést is 131 milliárd forintos hiánnyal fogadták el, amit például 75 milliárd forintos hitellel tömtek be. Jelentős többletkiadással jár a 3-as metró pótlása, és a korábbi 5-ről 10 milliárd forintra nőtt a főváros által fizetendő szolidaritási adó.

HIRDETÉS

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kimutatása szerint 2018 végén összesen 145 milliárd forint volt az önkormányzatok hitelállománya, ebből 85 milliárd forintot az OTP nyújtott a megszorult településeknek. Ez az összeg idén még tovább növekedhetett, hiszen az MNB júliusi statisztikái szerint már 174,4 milliárd forinttal tartoztak a bankoknak a helyi önkormányzatok.

A magyar városok eladósodásáról a Népszava írt korábban. Emlékeztettek, hogy a második Orbán-kormány idején, 2011 és 2014 között az állam átvállalt az önkormányzatok addig felgyülemlett adósságait: a hazai települések kétharmadát összesen 1369 milliárd forintnyi tartozástól szabadították meg. Ennek persze ára volt: előírták, hogy jelentős adósságot keletkeztető ügyletet csak a kabinet előzetes hozzájárulásával  köthet ezután bármelyik önkormányzat.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,693lájkolóTetszik
3,471követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek