Ha kampányról van szó, a Fidesz megfékezhetetlen

Ha kampányról van szó, a Fidesz megfékezhetetlen

A Fidelitas Karácsony Gergely, Puzsér Róbert és Berki Krisztián főpolgármester-jelölteket ábrázoló, Budapest nem cirkusz! Ne bízzuk rájuk a várost! feliratú plakátja egy teherautón 2019. szeptember 3-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A debreceni Fidesz is beállt abba a sorba, ami a plakátolásra vonatkozó szabályokat igen szabadosan kezelő helyi pártszervezetekből áll. A közösségi finanszírozásból működő helyi hírportál, a Debreciner számolt be róla kedden délután, hogy a Fidesz–KDNP hirdetései sorra tűnnek fel a település villanyoszlopain, miközben ez tilos lenne. Az áramszolgáltató oszlopaira ugyanis a tulajdonos engedélye nélkül senki nem helyezhet ki plakátokat. Varga Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt panaszt is tett az állítása szerint engedély nélkül kinn lévő hirdetések kapcsán, de képi bizonyítékait elsőre elutasították. A debreceni helyi választási bizottság nem látja bizonyítottnak, hogy a Fidesz olyan jól frekventált helyeken is kampányol, amelyeken nem lenne szabad az E.on és az ESMA Reklám Zrt. engedélye nélkül.

Varga onnan tudja, hogy a szervezet nem adhatott senkinek engedélyt, hogy augusztus 7-én levélben kért engedélyt az E.on-tól plakátok kihelyezésére. Onnan az ESMA-hoz irányították, ahol már arról tájékoztatták, hogy a lámpaoszlopokra való plakátolásra semmilyen politikai pártnak nem adták meg az engedélyt. Ezután lefotózta a fideszes plakátokat, majd eljuttatta a képeket az ESMA-hoz, mire azt választ kapta: „társaságunk nem adott engedélyt az ön által jelzett plakátok kihelyezésére.” Hiába, a helyi választási bizottság ezek után olyasmikre hivatkozott, mint hogy nem látja bizonyítottnak, milyen helyrajzi területekről van szó.

FRISS: Cikkünk megjelenését követően lapunkhoz levél érkezett a Fidesz debreceni szervezetétől, amely változtatások nélkül így szól:

A Fidesz Debreceni Szervezte előzetesen beszerezte a szükséges engedélyeket az oszlopok tulajdonosaitól. Mindenhol rendelkezünk engedéllyel, ahova plakátokat helyeztünk ki. Minden más állítás hazugság.

Tisztelt Szerkesztőség! A Fidesz Debreceni Szervezete kéri, hogy haladéktalanul közöljék a valótlan állításra adott válaszunkat. Ennek elmulasztása esetén minden jogorvoslati eszközt igénybe veszünk.”

Dunakeszi fideszes polgármesterének csapata már egy szlovák rendszámú kisbusszal indult kampánykörútra, ahogy arról a héten az Alfahír beszámolt. Dióssi Csaba stábja a kikerült videó alapján nagyon figyelt rá, hogy mindenhol kinn legyenek a plakátjai. A szintén fideszes képviselőjelölt, Seltenreich József pedig az Alfahír szerint nemrég a városi sportegyesület kisbuszával terjesztette kampányanyagait. A politikus ezek után azt állította egy videójában, hogy egy polgármesteri beszámolót terjeszt a „sikeres Dunakesziről.”

Baján már egy román rendszámú furgonból plakátoltak a Fidesznek, ahogy azt Hadházy Ákos megosztotta a Facebook-oldalán. „Egy barátunknak Baján feltűnt, Fercsák polgármester plakátjait egy román rendszámú kisbuszból helyezik ki. Rövid nyomozás után kiderült, hogy a plakátokat az Instal Invest Kft. nevű cég helyezi ki, amelynek egyetlen alkalmazottja van, a tulajdonosa pedig Bíró Csaba Szilveszter, marosvásárhelyi tanácsnok (önkormányzati képviselő). (...) Bíró úrral időközben intenzív levelezést folytattunk, ebből egy dolog kiemelendő: Az Instal Invest természetesen csak alvállalkozó – a Garancsi-féle ESMA az, amely eldönti, hogy ki és mennyit kaphat plakáthelyekből az oszlopokon” – írta a független országgyűlési képviselő. Korábban ugyanez a furgon terjeszthette Nemesi Pál kampányanyagait is Szegeden.

A választások után kaphat engedélyt plakátolásra a szekszárdi ellenzék | Magyar Hang

Emlékezetes, a szekszárdi ellenzéket eközben minden eszközzel igyekeztek megakadályozni a plakátolásban. Az Ács Rezső vezette hivatal egyenesen leszedette az ellenzéki jelölt, Bomba Gábor hirdetéseit. „Az Éljen Szekszárd Egyesület augusztus 29-én adta be hozzájárulási kérelmét a plakátok kihelyezésére, amit a jegyző »véletlenül« a Polgármesteri Hivatal egy olyan igazgatóságának (Városfejlesztési és Üzemeltetési Igazgatóság) adott át, ami nem volt illetékes az ügyben. Csak két héttel később, szeptember 12-én kapott a szervezet – postai úton – értesítést arról, hogy ők nem illetékesek az ügyben, ezért nyújtsuk be kérelmünket újra az általuk megnevezett osztálynak, ami egyébként az igazgatóság irányítása alatt áll” – számolt be Bomba korábban lapunknak a hatalmi packázásról.

Eljutott lapunkhoz egy olyan felvétel is, amelyen Sz. Zsolt, a Bicskei Gazdasági Szervezet (GESZ) alkalmazottja serénykedik éppen a Fidesz bicskei polgármester-jelöltje, Bálint Istvánné választási plakátjainak kihelyezésével. A GESZ Bicske önkormányzatának egyik önálló gazdálkodó egysége, amelynek fő tevékenysége éppen a kommunális szolgáltatások igazgatása volna. A GESZ igazgatóját is megkérdeztük, kértük, hogy erősítse meg a lapunk birtokába került információt.

Nagy Attila bár előzékeny volt, a Zöld Bicske ügyvezetőjéhez hasonlóan forrásaink megnevezéséhez kötötte, hogy részletesen válaszoljon kérdéseinkre. Annyit azért (először áttételesen, majd kimondva is) megerősített, hogy a lapunk birtokába került fotón valóban az önkormányzati alkalmazott, Sz. Zsolt látható, amint a fideszes plakátok kihelyezésén serénykedik, ám ahogy fogalmaz „az lehetett munka idő után, hétvégén, akár szabadság alatt is”.

A közelmúltban az Index írta meg, hogy Csepelen a Csepeli Városgazda nevű önkormányzati cég emelőkosaras autójának segítségével helyezik ki a fideszes jelölt plakátjait, míg a II. kerület fideszes polgármesterének sofőrje a hivatali autójával segédkezett az ellenjelölt plakátjainak rongálásában.