Favágó indított akciót egy platánfa megmentéséért Pécelen

Favágó indított akciót egy platánfa megmentéséért Pécelen

(Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megtagadta a munkát egy favágó Pécelen, ahol egy százévesnél, idősebb, négyméter átmérőjű platánfa eltávolítására kapott megbízást. A fa bűne az, hogy az előírt hét méteres távolságnál közelebb van egy trafóállomáshoz, amit a Budapest–Hatvan vasútvonal felújítása miatt építettek. A távolság valamivel több, mint hat méter. Tasi Roland faápoló, fakivágó a közösségi oldalán osztotta meg a történteket, egyben bejelentette azt is, hogy társadalmi mozgalmat indít a platánfa megmentéséért.

Tasi Rooland

Tasi Roland vagyok, faápoló, favágó. A mai napon 2019.10.02-án felkeresett a Péceli vasútépítésen dolgozó cég egyik munkatársa fakivágás ügyében. Pár hete megfogadtam, hogy nem vágok ki több fát.......

Tasi Roland bejegyzése szerint a fa értéke 33 millió forint, amely évente körülbelül egy tonna oxigént termel több mint 10 tonna port köt meg, 30 köbméter körüli a párologtatása, és árnyéka pedig nyaranta menedéket jelent a Nap elől.

A fakivágó-faápoló azt is írta, hogy előrelátóbb tervezéssel a trafó úgy is felállítható lett volna, hogy a fához hozzá sem kell nyúlni. Az ügyről beszámoló Index.hu felhívta a figyelmet, hogy Tasi szerint megállapodtak a kivitelező cég munkatársával, hogy mindent megtesznek, hogy megmentsék a fát. Áttervezni a trafót már késő, de annyit mindenképpen szeretnének elérni, hogy a platánfának egy gallyazásnál nagyobb bántódása ne legyen. Ő maga a bejegyzésben arra kérte az olvasókat, hogy írjanak emaileket a beruházónak és a kivitelezőnek a fa érdekében.

A portál megkereste a péceli polgármestert, aki egyetért a fa megmentésével. Unger Tamás, a vasútépítésen dolgozó Strabag Magyarország ügyvezetője azt mondta, hogy a kivitelezőnek meg van kötve a keze, mindig azt építik, amit a megrendelő előír.