A százmilliókból kialakított önkormányzati sörközpont hasznát egy kft. élvezi Szolnokon

A százmilliókból kialakított önkormányzati sörközpont hasznát egy kft. élvezi Szolnokon

A sörmúzeum belülről (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igencsak jelképes összegért ad használtba a szolnoki önkormányzat vállalkozása, a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt. egy 427 millió forintos pályázati pénz felhasználásával kialakított 1475 négyzetméteres sörözőt és sörmúzeumot (Sörárium) egy kft.-nek. Ezt a szolnoki közgyűlés zárt ülésén hozott döntés tette lehetővé. Ráadásul a részvénytársaság évi 20 millió forint támogatást is ad a vállalkozásnak – nyilatkozta lapunknak Ligeti József, a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület elnöke azt követően, hogy kézhez vette az ügyben a közérdekűadat-igénylésére kapott választ. 

A részletekről elmondta, a 2017-ben, a városháza pincéjében százmilliókból kialakított Söráriumot a város átadta turisztikai célú hasznosításra a Városfejlesztő Zrt.-nek, mindössze nettó 156 791 forint bérleti díj fejében. Ugyanakkor 2017. augusztus 28-án a közgyűlés zárt ülésen hozzájárult ahhoz, hogy a társaság pályáztatás útján továbbadja a használati jogot. Ez meg is történt, s így a nyertes Szolnokneked Kft. – amelyet 2017. március 27-én alapítottak – havi nettó 160 ezer forint, azaz négyzetméterenként nettó 109 forintos díj fejében használhatja az ingatlant. 

– Ez már csak azért is furcsa, mert semmi nem indokolja, hogy egy frissen létrejött, azaz referenciák nélküli vállalkozás ilyen kedvezményekhez jusson. Különösen, mert ez a díj töredéke a piacon általános bérleti díjaknak. Egyesületünk például négyzetméterenként nettó 1500 forintot, azaz a Szolnokneked Kft. által fizetett bérleti díj 14-szeresét ajánlva sem jutott hozzá egy 50 négyzetméteres, felújításra szoruló önkormányzati helyiség bérleti jogához. Pályázatunkat azért utasították el, mert egy független piaci szakértő által készített értékbecsléshez képest alacsonynak tartották az általunk ajánlott bérleti díjat – tette hozzá az elnök. Pedig Ligeti József szerint jó célra kérték a helyiség bérleti jogát, hiszen ott adományboltot szerettek volna létesíteni, ahol tartósan munkanélküli, nyugdíj előtt álló, illetve csökkent munkaképességű eladókat foglalkoztattak volna. 

Szalay Ferenc polgármesternek a közérdekűadat-igénylésre adott válaszából az is kiderül, hogy nem csupán nagyon kedvező díjat állapítottak meg a Szolnokneked Kft. számára, de a Városfejlesztő Zrt. négy éven keresztül még évi nettó 20 millió forint támogatást is fizet a cégnek turisztikai feladat ellátása fejében. Ez heti ötnapos nyitvatartással számolva napi 77 ezer forintnyi támogatást jelent.

– Hogy világosan lássunk, ez a turisztikai feladat abban merül ki, hogy a Söráriumba látogatók megnézhetik a sörözőtől elválaszthatatlan sörmúzeumot – hívta fel a figyelmet az elnök. – Miután kérdések vetődtek fel a közpénzek kezelésének jogszerűségére vonatkozóan, feljelentést teszek az ügyészségen ismeretlen tettes ellen, nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt – tette hozzá.

Vagyis összefoglalva elmondható, hogy igen jó üzletet kötött a Szolnokneked Kft.: egyetlen fillér befektetése nélkül öt évre használati jogot kapott a 427 millió forintból kialakított és nyitásra kész, felszerelt söröző-, étterem és sörmúzeum, a Sörárium működtetésére úgy, hogy a piaci ár töredékéért bérelheti az ingatlant. Ráadásul – heti ötnapos nyitvatartással számolva – napi 77 ezer forintot kap azért, hogy beengedi a vendégeit a sörmúzeumba. Erre jön még rá az üzleti haszon.

Megvan a szolnoki közös ellenzéki jelölt is | Magyar Hang

Nem lehet ugyan biztosan tudni, hogy van-e köze a Szolnokneked Kft.-nek megítélt hatalmas kedvezményekhez, de tény, hogy a cégnyilvántartás szerint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány többségi tulajdonában lévő vállalkozás egyik vezető tisztségviselője az a Hegmann György, akinek felesége, Hegmanné Nemes Sára magas tisztségeket töltött be a korábbi Fidesz kormányokban. A második Orbán-kormányban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkára, majd ugyanitt vagyonpolitikáért felelős államtitkár volt 2011 és 2014 között. Ezt a tisztséget a harmadik Orbán-kormányban is megtartotta, majd 2015 januárja és 2016 júniusa között a Kecskeméti Főiskola kancellárjaként dolgozott, 2018-tól pedig a Magyar Posta igazgatóságának elnöke.

Az ügylet részleteire vonatkozó kérdéseinkkel megkerestük Szalay Ferenc polgármestert, illetve a Vagyonkezelő vezetőjét, de nem kaptunk választ.