Őrsi Gergely: Sodródás helyett lehet jobb

Őrsi Gergely: Sodródás helyett lehet jobb

Őrsi Gergely

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahol csak lehetséges, feltörné a Széll Kálmán teret beborító betont, és fákat ültetne a helyére a második kerület ellenzéki polgármesterjelöltje. Őrsi Gergely szerint MSZP-s politikusként is meg lehet győzni az alapvetően konzervatív budai közösséget.

– MSZP-s politikusként hogyan akar meggyőzni egy alapvetően konzervatív közösséget?
– Egy olyan ellenzéki szövetséget kovácsoltunk össze az elmúlt időszakban, amit öt párt, civil szervezetek és két kiváló civil jelölt támogat, közösen szeretnénk meggyőzni a helyieket, hogy igenis lehet jobban vezetni a kerületet a mostani sodródásnál.

– Hogyan lehet jobb?
– Ha az emberek valódi problémáira odafigyelnek, illetve ha a kormányzati intézkedések negatív, olykor káros hatásait az önkormányzat saját hatáskörben megpróbálja orvosolni. Például amikor a tao támogatások elvétele miatt veszélybe kerül Buda legfontosabb színháza – az Átrium –, akkor az önkormányzatnak kötelessége segíteni. De említhetném a várólisták kérdését is, amelyet szintén lehetne helyben kezelni.

– Az egészségügy állami fenntartású, mit tud kezdeni egy kerület a várólistákkal?
– Az a tapasztalat, hogy például a csecsemőkori vizsgálatokra, mint a hasi és koponyaultrahang, a csípőszűrés, az állami rendszer keretein belül borzasztóan hosszú a várólista. Ilyenkor az önkormányzat le tud szerződni olyan kerületi magán-egészségügyi intézményekkel, amelyek sokkal gyorsabban el tudják végezni a vizsgálatokat. Ezt az elsők között fogom meglépni.

Karácsony Gergely: Ennek a világnak vége | Magyar Hang

– Van ezekre pénze az önkormányzatnak?
– A második kerületnek 27 milliárd forint körüli a költségvetése, rengeteg lehetőség van megtakarításra. Nem csilivili, zenélő szökőkutakat fogunk építeni, hanem arra költjük a pénzt, amire az itt élőknek valóban szükségük van.

– Sokan panaszkodnak a kerületben a rengeteg útfelújítás miatt kialakult közlekedési káoszra. Ezzel mit kezdene?
– A legjobb példa a mostani városvezetés működésére, hogy az idén szeptemberi lomtalanítást el kellett halasztani, mert olyan sok volt a választási évhez kapcsolódó útfelújítás. Így a hegyvidéki második kerületben decemberben lesz a lomtalanítás, ami a téli időszakban elég furcsa helyzeteket eredményezhet. A megoldás, ha az útfelújításokat az ötéves ciklusban egyenletesen osztjuk szét, és nem csak a választások előtt törekszünk arra, hogy minél több szalagátvágós kép készülhessen a városvezetőkről.

– A kerület határán álló Széll Kálmán téren lévő állapotokat is kifogásolják többen, legyen szó akár a hajléktalanság kérdésről, akár a rengeteg betonról. Habár fővárosi kezelésű a terület, komfortosabbá tétele érdekében van elképzelése?
– Ahol csak lehetséges és ésszerű, feltörjük a betont, és fákat ültetünk. Semmire sem fogjuk azt mondani, hogy nem a mi dolgunk, ha a második kerület közigazgatási határain belül található. Először megoldjuk a problémát, utána behajtjuk a költségeket azokon, akik helyett dolgoztunk. Létrehozzuk a parkőrszolgálatot, és főkertészt nevezünk ki, az ő feladatuk lesz minden zöld terület és park megóvása függetlenül attól, hogy kerületi vagy fővárosi területről beszélünk.

Ismét Láng Zsolt polgármestert népszerűsítik közpénzből, az ellenzéknek nem jutott hely | Magyar Hang

– A hajléktalanság kérdése?
– Nem hiszek a hajléktalanok üldözésében, megfelelő szociális hálózatot kell kialakítani. Ebben nagyon számítok a civil szervezetekre.

– Ha megválasztják, október 14- én reggel mi lenne az első dolga?
– Nagy Imre emlékpadjának visszaállítása az Orsó utcánál, az Átrium elvett taoforrásainak pótlása és a kommunális adó eltörlése 65 év felett.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/40. számában jelent meg október 4-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/40. számban? Itt megnézheti!