Élesedik a verseny Karácsony és Tarlós között, a hangfelvételes botránynak nem volt hatása

Élesedik a verseny Karácsony és Tarlós között, a hangfelvételes botránynak nem volt hatása

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Iránytű Intézet tíz nappal az október 13-i önkormányzati választások előtt zárult legfrissebb felmérése alapján a kampány hajrájára Karácsony Gergely, az egyesült ellenzék főpolgármester-jelöltje behozta Tarlós István jelenlegi főpolgármestert, a kormánypártok jelöltjét – írja a 444.

A 800 budapesti telefonos megkérdezésével készült, +/-3 százalékos hibahatárú felmérés alapján a teljes népesség körében Tarlós István 32 százalékon, míg Karácsony Gergely 31 százalékon áll. Puzsér Róbert 4 százalék körüli eredménnyel végzett, Berki Krisztián támogatottsága nem mérhető. Mindössze 7 százaléknyi szavazó mondta, hogy biztosan nem szavazna, további 1 százalék pedig érvénytelenül voksolna. A bizonytalanok aránya összesen 33 százalék.

A biztos választók körében Karácsony már utolérte Tarlóst, mindketten 38 százalékos támogatottságra számíthatnak. Azoknál akik csak valószínűleg szavaznának, vagy valószínűleg nem szavaznának, Tarlósnak kicsivel nagyobb a támogatottsága, így elvben neki vannak mozgósítható tartalékai.

A felmérés szerint a választók háromnegyede „nagyon mocskosnak” érzi a kampányt. A bizonytalanok kétharmada mindkét oldalt hibáztatja, ám a Fideszt húsz, míg az ellenzéket csupán egy százalékuk tartja kizárólagos felelősnek a kampány eldurvulásáért.

Mindeközben a Nézőpont Intézet is publikálta a Magyar Nemzet számára készült kutatását. Az általuk ismertetett eredmények szerint a biztosan választók 53 százaléka Tarlós Istvánra, 40 százaléka Karácsony Gergelyre, 7 százaléka Puzsér Róbertre szavazna, Berki Krisztiánnak nincs azonosítható szavazótábora.

Akárcsak az Iránytű, a Nézőpont felmérése is arra jutott, hogy a kiszivárogtatott Karácsony Gergely-hangfelvétel, és az annak közzétételét követő botrány nem változtatott a politikai versenyen.