Még évekig lendületesen drágulhat a sertéshús

Még évekig lendületesen drágulhat a sertéshús

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az afrikai sertéspestis (ASP) hatásait már a magyar fogyasztók is érezhetik a zsebükön – írja a Népszava. Idén a sertéshús ára az első háromnegyed évben átlagosan 10-12 százalékkal emelkedett. Az egyik legnépszerűbb termék, a sertéscomb ára például kilónként 900–1000 forintról 1300–1400 forintra nőtt, de a karajért már 1400–1500 forintot kell fizetni. Egyes piaci szereplők már nem zárják ki azt sem, hogy a sertéshús utoléri, esetenként le is körözheti a marhahús árát.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a lapnak azt mondta, hogy a drágulással még legalább 1-2 évig együtt kell élnünk. Egyelőre ugyanis senki nem tudja megjósolni, mikor ér véget a járvány.

A

világ sertésállományának 20 százalékát adó Kínában eddig becslések szerint már

100 millió jószágot kellett a fertőzés miatt levágni, de a szomszédos

Vietnámban is egyre nagyobb pusztítást végez ez a betegség. De a húskészítmények

gyártói szerte az unióban hasonló gondokkal küszködnek.

Sertéspestis: többé semmi nem lesz a régi? | Magyar Hang

A magyar sertéshúst és a készítményeket olyan fontos piacokról tiltották ki a hazai sertéspestis-fertőzések miatt, mint Japán, vagy Dél-Korea. Az ázsiai piacok tették ki a 2017-es export majdnem egyharmadát. Ugyanakkor Romániában a kór ottani terjedése miatt levágott állományok olyan hiányt teremtettek, hogy a magyar export egy év alatt megkétszereződött a szomszédos országba.

A

feldolgozók mellett a termelők sem lélegezhetnek föl. Az első igazoltan afrikai

sertéspestisben elhullott vaddisznót Heves megyében találták tavaly, de azóta

Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun,

Békés megye után Budát, illetve az agglomeráció is fokozottan fertőzött

területnek nyilvánították. Pest és Fejér, valamint Komárom-Esztergom megyét is

elérte az ASP. Ezeken a területeken több tucat települést jelölt közepes és

magas kockázatúnak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.