Ötcsillagos ügyeskedés: újabb értékes telek került a debreceni önkormányzati cégvezetőhöz

Ötcsillagos ügyeskedés: újabb értékes telek került a debreceni önkormányzati cégvezetőhöz

Debrecen, Miklós utca 53. (Fotó: STUDIOAPARTMAN.HU)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lapunk múlt heti számában tártuk fel: a debreceni önkormányzat tulajdonában álló Cívis Ház Zrt.-t igazgató Kováts Ákos olyan ügyesen privatizált egy értékes ingatlant, hogy a telket megvásárló cég, a Déco Apartman Kft. fél év múltán észrevétlenül került a tulajdonába. Kovátsnak ehhez egy stróman vállalkozóra, jó adag furfangra, a közgyűlés felületességére és közvetlen munkatársa segítségére volt szüksége, akit szintén belerántott az ügyletbe.

Kováts a történteket elismerte, ugyanakkor szerinte csupán egy kínálkozó üzleti lehetőséggel élt. Érvelése szerint visszaélésről azért nem lehet szó, mert többször meghirdették a telket.

Nem a fenti, Antall József utcai azonban az egyetlen olyan ingatlan, amely a Cívis Ház Zrt.-től feltűnően rövid úton került Kováts Ákos érdekeltségébe. Egy másik értékes belvárosi telket is megszerzett a Kováts tulajdonában álló Déco Kft. Egy Miklós utcai ezer négyzetméteres ingatlanról van szó, amelynek értékesítéséről a város közgyűlése tavaly márciusban döntött. A hétlakásos épület évek óta lakatlan volt, 40 millió forintra értékelték a hivatal által felkért ingatlanbecslők.

Telekpanama Debrecenben - önkormányzati cégvezető privatizált belvárosi telket, magának | Magyar Hang

Az értékesítésről szóló szerződést 2018. november végén írták alá az önkormányzat közzétételi listája szerint (ezen az ötmillió forintnál nagyobb ügyleteket részletezik). E szerint az ingatlant egy Cseh Krisztina nevű nő vásárolta meg. Ilyen néven létezik egy ingatlanközvetítő, aki éppen debreceni ingatlanokat forgalmaz, ő telefonon azt mondta, nem róla van szó. A vásárlás azért furcsa, mert a nő neve nem szerepel a tulajdonlapon. Erre az lehet a magyarázat, hogy elmulasztotta a földhivatali bejegyzést, így nem is kerülhetett fel a neve a tulajdonlapra.

Az ügylet azért vet fel kérdéseket, mert néhány hét múltán megvált az ingatlantól. A földhivatali irat szerint az ingatlan 2019 januárjában adásvétellel került a Déco Kft. tulajdonába. Azaz Kováts Ákos cége minden bizonnyal a nőtől vásárolta meg azt, utóbbinak így strómanszerep jutott.

Hogy pontosan miként zajlott az üzlet, mi történt 2018. november vége és 2019 januárja között, és hogy Kováts Ákos ismeri-e Cseh Krisztinát, a vezérigazgatótól próbáltuk megtudni. Ám mindössze azt közölte: az ingatlanról magánszeméllyel kötött adásvételi szerződést, a részletekről nem jogosult tájékoztatni.

A Miklós utcai telken az építkezés jelenleg is zajlik, a cég honlapja alapján 26, ötcsillagos szállodai szobának megfelelő garzonlakást alakítanak ki.

Rendkívüli közgyűlést és Kováts Ákos visszahívását követeli a debreceni ellenzék | Magyar Hang

Kováts múlt héten bemutatott ingatlanügye nagy port kavart a városban. A polgármesteri hivatal érdeklődésünkre a Fidesz-frakció közleményét továbbította. E szerint a vétellel előálló cég semmilyen kapcsolatban nem állt a Cívis Házhoz, vagy a tulajdonosi jogokat gyakorló Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-hez, illetve az önkormányzathoz köthető személlyel. A feltárt ügyről sem a városvezetésnek, sem a Vagyonkezelőnek nem volt tudomása, ezért utóbbi vezérigazgatója vizsgálatot rendelt el.

Mindenesetre feltáró cikkünk megjelenése óta az ellenzéki pártok egymásra licitálva próbálnak politikai tőkét kovácsolni az ügyből. Kőszeghy Csanád Ábel, a Momentum, a Jobbik és az LMP polgármesterjelöltje Kováts lemondását követelte a Cívis Ház vezérigazgatói tisztségéről. Varga Zoltán (DK, MSZP, PM, Szolidaritás) városvezető-jelöltje pedig rendkívüli közgyűlés összehívását és Kováts visszahívását sürgette. Sőt, Varga Zoltán a Miklós utcai ügylet feltárásával kísérletezve pontatlan és megalapozatlan állításaival Papp László polgármesterre (Fidesz–KDNP) is megpróbálta ráhúzni a vizes lepedőt, amivel a debreceni Fidesz haragját is kiváltotta. Ezzel politikai csatározás tárgyává vált az ügy, ám a kölcsönös üzengetésben a felek nagyon elbeszéltek egymás mellett. Kováts korábban lapunknak azt írta, esze ágában sincs lemondani. Szerinte ugyanis nem történt olyan dolog, ami személyével szemben bármilyen intézkedést igényelne.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/40. számában jelent meg október 4-én!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/40. számban? Itt megnézheti!