Karácsony Gergely: Ébresztő Budapest!

Karácsony Gergely: Ébresztő Budapest!

Karácsony Gergely a kampányzárón 2019. október 11-én (Fotó: Magyar Hang/Katona Mariann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy visszavegyük a várost – közölte Karácsony Gergely pénteken este a belvárosi Madách téren megtartott kampányzáróján. Az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltje felidézte, a történelmi példák szerint a változás mindig Budapesten indul. – Most úgy érzem, Budapesten a változás már elindult – mondta.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, „nem lehet, hogy nem lesz más a politika”. Amilyen ugyanis szerinte a politika most, olyan nem lehet tovább. – A politika ma aljas és cinikus, velejéig korrupt – mondta, felelőssé téve ezért a miniszterelnököt, aki úgy beszél a fővárosról, mintha az ő hűbérbirtoka lenne. Felelőssé tette még Tarlós Istvánt is, aki „érvelő viták helyett megafonba ordibált”. Megemlítette Borkai Zsolt ügyét is, szerinte ugyanis „az a mocsok, ami Győrben napvilágot látott, nem egyedi eset”.

A politikus arra kérte az embereket, vegyék észre, hogy ez a hatalom olyan messzire jutott, ahonnan nincs visszaút: ebben az országban nyilvánosan meghurcoltak gimnazista lányokat, tudósokat, országgyűlési képviselőket. Egyetlen csendes zug van szerinte, ahová nem ér el a politika, az pedig a szavazófülke. – Ott bent a szavazófülkében nektek van egy igazi szuper erőtök – mondta a kampányzárón összegyűlteknek. Ez pedig az iksz, amit behúzhatnak.

Megismételte az elmúlt hetekben gyakran hangoztatott kampányüzeneteit: győzelme esetén be fogják vezetni a Tiborcz-adót, amellyel forrást teremtenének a fiatalok lakásgondjának enyhítéséhez. Kialakítanák a csepeli nagyerdőt, minden születendő gyermek után elültetnének egy fát, támogatást adnának a fűtéshez és 14 év alatt ingyenessé tennék a tömegközlekedést. Ezúttal is kiemelte a korábban már megfogalmazott ígéretét: „az én városomban nem épül addig stadion, amíg nincs minden kerületben CT”.

Karácsony Gergely: Ennek a világnak vége | Magyar Hang

Karácsony Gergely szavai előtt az amerikai színész, Mark Ruffalo üzenetét olvasták fel, aki az elmondottak szerint úgy fogalmazott: „inspirálónak tartom, hogy a magyar ellenzék képes bátran összeállni a demokrácia érdekében.” A művész ismert szerepe Hulk karaktere, amit Karácsony Gergelyhez hasonlítottak: nagy, zöld és erős.

A kampányzárón felszólaltak a Karácsony Gergely mögött álló ellenzéki pártok képviselői is. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azzal kezdte, hogy úgy érzi magát, mint egy gyerek, aki számolja, hány napot kell aludni karácsonyig. – Nekünk már csak két napot kell aludni – fűzte hozzá viccesen. A politikus megemlítette az elmúlt napokat uraló, Borkai Zsolt fideszes győri polgármestert érintő botrányt. Azt mondta, hogy Orbán Viktor akkor nem fenyegetőzik, amikor „a luxusjachton orgiázó Borkai Zsolt”, vagy Tiborcz István uniós támogatásokat nyúl le. A miniszterelnök csak akkor fenyegetőzik, ha „mi budapestiek azt mondjuk, hogy elegünk van”. – Az elmúlt kilenc évben még soha nem álltunk ilyen közel a győzelemhez – mondta, indokolva azt, hogy miért buzdít mindenkit szavazásra vasárnap. Új időszámítást ígért arra az esetre, ha Karácsony Gergely nyerni tud, ezzel együtt pedig azt, hogy megkezdődik a visszaszámlálás 2022-ig.

– Karácsony Gergely nélkül nem állnánk itt a győzelem kapujában – mondta az MSZP-s Kunhalmi Ágnes. A szocialista politikus sem hagyta ki, hogy felhozza a győri polgármester ügyét, „mi demokraták hiszünk abban, hogy a politikának nem arról kell szólnia, amit Borkaiék csinálnak”. Közügynek, nem pedig magánügynek nevezte a városvezető esetét, Borkai Zsolt pedig szerinte „nem csak egy”, hanem maga a Fidesz.

Kunhalmi Ágnes szerint a vasárnapi voksolás egyik legkomolyabb tétje, hogy megtörjék a NER rendszerét, jelenleg ugyanis az ország az önkényuralmi rendszerből a nyílt diktatúrába megy át.

Karácsony: Addig nem épül új stadion, míg nincs minden kerületben CT-berendezés | Magyar Hang

Fekete-Győr András már egyből Borkai Zsolttal kezdte. – Azt hittem, hogy délután 6 órakor lemond. De azután visszaszívta. Ezt is – utalt arra, hogy a polgármester rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett meg, majd röviddel később lemondta. A Momentum elnöke úgy fogalmazott, hogy meg kell üzenni „a Várban trónoló legkisebb magyarnak, hogy elég volt”. Elég volt abból, hogy „adriai orgiákba ölik a pénzünket”, elég volt abból, hogy „úgy tesz, mintha ez a város a hűbérbirtoka lenne”. A miniszterelnök után hosszan beszélt Tarlós Istvánról is, majd leszögezte: vasárnap ki kell rúgni.

A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője beszédét azzal kezdte, hogy nagyon egyszerű dolgokért küzdenek. – Azért küzdünk, hogy Budapest egy szabad város legyen, ne fideszes pártkatonák döntsenek a sorsunkról, hogy gyógyulhassunk, hogy a gyerekeink normális oktatást kapjanak. Pedig ez mind járna – mondta Dobrev Klára.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője mindenekelőtt saját magáról beszélt, ő ugyanis – ahogy fogalmazott – az élő bizonyítéka annak, hogy a fővárosban nyerhet az ellenzék. Hiszen a politikus a 2018-as országgyűlési választáson egyéni mandátumot tudott szerezni a belvárost és az I. kerületet magában foglaló választókerületben, vagyis legyőzte a kormánypárti indulót. Zöldpolitikusként a legfontosabbnak azt nevezte, hogy véget érjen a fairtás és az, hogy mindent betonba öntenek.