Tökölön nincsenek ügyek? – Kunczét nem érdekli, hogy egyesülete a Fidesszel szavaz

Tökölön nincsenek ügyek? – Kunczét nem érdekli, hogy egyesülete a Fidesszel szavaz

Az október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjait rendezik az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. budapesti nyomdájának dolgozói a választási dokumentumok gyártásáról tartott sajtótájékoztatón 2019. szeptember 23-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) ambiciózus vállalásokkal (még hitvallásuk is volt, amihez majd még visszatérünk) és illusztris névsorral (az alapító, az egykori szabad demokrata Kuncze Gábor mellett elnökségi tag volt még többek között Világosi Gábor és Wittinghof Tamás) indult el a kétezres évek végén. Jó darabig semmit sem hallattak magukról, 2012-ben bukkant fel először az SZPE neve, úgy, mint a Gyurcsány Ferenc fémjelezte Demokratikus Koalíció egyik jövőbeni szövetségese.

Aztán akkora csend lett az egyesület háza táján, hogy már a hitvallásukat is csak archiválva lehet megtalálni az interneten, az egykori SZDSZ-es nagyágyúk pedig kikoptak Kuncze mellől, aki viszont manapság is hallatja a hangját. Rendszeres vendége a balliberális közéleti műsoroknak, ahol közismert humorával ostorozza a Fidesz–KDNP-t és a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

Pártja sem tűnt el teljesen, igaz az SZPE-nek egyetlen településen maradtak politikusai: az egykori belügyminiszter városában, Tökölön. A Pest megyei település testületében jelenleg két SZPE-s képviselő ül, mindketten a kompenzációs listáról jutottak be. Ők viszont jelölőszervezetük alapítójával és vezetőjével ellentétben nem olyan kritikusak a várost 30 éve irányító – jelenleg – fidesz–KDNP-s Hoffmann Pállal szemben. Beszédes adat, hogy Tökölön a 2014 óta zajló ciklusban a 11 100 szavazatra összesen 6 nem és 9 tartózkodás jutott, egy SZPE-s kétszer szavazott nemmel, a másikuk soha. A testületben helyet foglaló jobbikos képviselő is mindössze háromszor szavazott nemmel.

Talán éppen ezért gondolták úgy a mostanában szinte mindenhol összeálló ellenzéki pártok, hogy nem a Kuncze alapította párt jelöltjeit, hanem a 2015 januárjában alakult Szigeti Civil Kontroll (CK) és Érdekvédelmi Egyesület indulóit támogatják. Így aztán Civil Kontroll polgármesterjelöltjének, Farkas Zsuzsannának a szórólapján ott van a DK, az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd, a Mindeni Magyarországa Mozgalom és a Jobbik logója is.

A CK többször próbált közérdekűadat-igénylésekkel, vagy összeférhetetlenségi indítványokkal rávilágítani a tököli önkormányzaton belül zajló folyamatokra, ám az SZPE-s képviselők – ha erre lehetőségük volt –, ezeket többször leszavazták a 2019-ben már nem induló jobbikos önkormányzati képviselővel és persze a fideszesekkel együtt.

Sőt, még a névhasználat kérdésében sem állt a CK mellé az SZPE. A Civil Kontroll például azért szerepel Szigeti CK néven a Facebookon, mert a csapat névhasználati kérelmet elutasították. Méghozzá annak ellenére, hogy korábban a szervezeti és működési szabályzat nem írta elő, hogy ez kötelező lett volna. Pedig az SZPE már archivált hitvallásában benne van, hogy hisznek az önszerveződő közösségek erejében.

A CK és az SZPE mindenesetre ilyen előzmények után is hosszas tárgyalásokat folytatott: megpróbálták összefésülni a listáikat, egyeztetni az esetleges visszalépéseket, de ez nem sikerült. Mindez némiképp hasonlít az öt éve történtekre: a Farkas Zsuzsa vezette csapatból az utolsó pillanatban hátráltak ki a mostani SZPE-sek és indultak el a Kuncze-párt színeiben akkor is. Így Farkaséknak már csak arra volt esélyük, hogy öt fővel álljanak rajthoz.

Pedig az öt évvel ezelőtti eredményeket látva világosan kirajzolódik, hogy a település nyolc körzete közül mindössze egyetlen egy olyan van, ahol egy az egyben felállva sem tudták volna megszorongatni a kormánypárt indulóját az ellenzékiek. A többi hétben viszont az ellenzéki szavazatok vannak többségben – csak hát nem egy, hanem helyenként kettő, de van, ahol négy induló kapta ezeket a protestvoksokat.

Érdekesség, hogy a Kuncze-párt jelöltjei csak képviselőket és kompenzációs listát állítottak, polgármesterjelöltet nem. Ez elvileg egyszerűsíthetné a helyzetet, csakhogy Tökölön a CK vezető-jelöltjén kívül indul egy független jelölt, Kéméndi Zsolt is. A programjában a városnak „a külső és belső támadástól” egyaránt védelmet ígérő férfi több éve a város alkalmazásában állt. Amikor Kéméndi bajban volt az aláírások összegyűjtésével, akkor információink szerint önkormányzati dolgozók segítettek és alá is írtak neki, ám ezt a jelölt megkeresésünkre tagadta. Hozzátette viszont, hogy „tudván tudja, hogy a jelenlegi településvezetőnek több városi alkalmazott is aláírt”. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem állíttatott delegáltat a választási bizottságba és a szavazókörökbe, azt felelte, hogy egyrészt azért, mert nincs csapata, másrészt „megbízik” a többi delegáltban. Viszont kezdeményezte a választási bizottságban, hogy a CK delegáltjait zárják ki, de kifogásának nem adtak helyet.

A csapat nélküli jelölt egyébként nem is lakik Tökölön, nem is tököli származású, és ez a hendikep olyan erős a lokálpatriotizmusára igen büszke kisvárosban, hogy még maga Kéméndi is tisztában van ezzel. Egyik programismertető blogbejegyzését például azzal kezdi, hogy „szavazatot fogok veszíteni, mert nem lakom Tökölön”. Kérdésünkre elmondta, tud arról, hogy „sokak fejében megfordult” hogy ő és a polgármesterjelölt nélküli SZPE egyesíti majd erőit, de nincs erről szó. Győzelmi esélyeit pedig erős online jelenléte és offline városismeret miatt jónak érzi, annak ellenére, hogy nehezen szedte össze a szükséges 300 szignót.

Azt hitték, hogy a nép demokráciát követel - Harminc évvel ezelőtt alakult meg az SZDSZ | Magyar Hang

Igencsak rövid tudósításban számolt be a Magyar Távirati Iroda 1988. november 13-án arról, hogy a Szabad Kezdeményezések Hálózata tanácsválasztó közgyűlést tartott a Jurta Színházban, és hogy megalakították a „Szabad Demokraták Szövetsége elnevezésű társadalmi szervezetet".


Az, hogy nem egy az egyben áll fel a fideszes polgármesterrel szemben egy összellenzéki, vagy épp civil jelölt, annak komoly altató hatása lehet. Hiszen a helyenként Berki Krisztián húzásait idéző választási ígéretekkel operáló, korábbi önkormányzati alkalmazott jelenléte a kampányban sokakat otthon tarthat. Öt éve négy jelölt neve szerepelt a szavazólapokon, ez már önmagában is növeli az esélyeit egy 30 éve hivatalban lévő városvezetőnek. 2014-ben 30 százalékos részvétel mellett Hoffmann Pálnak elég volt 1400 szavazat a győzelemhez egy 10 ezres kisvárosban.
Megkérdeztük Kuncze Gábort, a SZPE elnökét is a kialakult helyzetről. Többször is leszögezte, hogy ő nem akar ebbe a kampányba belefolyni, nem foglalkozik vele. Amikor felvetettük neki, hogy egyesületének színeiben a tököli testületbe jutott képviselők elenyésző alkalommal szavaztak nemmel, akkor Kuncze felcsattant:
– Ne erőlködjön, önt félrevezették! Tökölön járda-, iskola-, óvoda-felújításokról szavaztak, ezek pedig nem politikai ügyek. Ez más tészta, mint az országos politika! Vagy ezeket nem akarja a Civil Kontroll? – mondta Kuncze, aki szerint a CK képviselőjelöltjei az élő fába is belekötnek.

Szerettük volna megszólaltatni Füle Zoltán, az SZPE listavezetőjét is, de elfoglaltságára hivatkozva sem telefonban, sem e-mailen nem válaszolt kérdéseinkre.