HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Megint jönnek...

Megint jönnek, szavazhatnak: rengeteg határrendész lesz vasárnap az ukrán-magyar határon

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Immáron szokásosnak mondható procedúra fog a Magyar Hang értesülése szerint végbemenni a magyar-ukrán határszakaszon: választások idején megduplázódik az átkelőknél a határrendészek száma. Információink szerint Beregsuránynál legalábbis ez történik majd október 13-án: nem a hétköznapokon szokásos hat fő áll majd a strázsán, hanem tíz útlevélkezelőt, két ügyeletest, és egy forgalomirányítót helyeznek szolgálatba, 100 szálék pluszbérért cserébe.

Megkérdeztük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot erről, ahol azt a választ kaptuk, hogy „a rendőrségi szolgálatszervezés adatai nem minősülnek közérdekű adatnak, nem nyilvánosak és hogy az év minden napján a szükséges erővel és eszközökkel biztosítja a határátkelőhelyeinek folyamatos és akadálymentes működését”. Hogy miért szükséges vasárnapra ez a jelentős létszámnövelés, arra nem kaptunk választ. Arra sem, hogy hogy ez így lesz-e ez a többi határátkelőnél is a keleti, ukrán-magyar határszakaszon? Utóbbi azért is lett volna fontos kérdés, mert más forrásból azt az információt kaptuk, hogy máshol még csak nem is a beregsurányi duplázás, hanem triplázás várható: azaz háromszor annyian felügyelik majd a forgalmat az átkelőkön.

Szabolcsi informátoraink kész tényként beszélnek róla, hogy mindez azért valósult meg, mert rengeteg ukrán-magyar kettős állampolgár van bejelentkezve a határmenti településekre. Olyan sok, hogy az már feltűnt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Bizottságnak (TVB) is.

És hogy mindez tényleg nem valamiféle suttogó propaganda, azt mutatja, hogy még az EP-választásokat megelőzően is így járt el a rendőrség. Mikor értesülésünk megerősítéséért a rendőrség sajtóosztályához fordultunk, a hatóság és a Nemzeti Választási Iroda furcsa kommunikációs párbeszédbe kezdett. Lapunknak a rendőrség egyfajta „pilotprojectről” beszélt (a konkrétumokra vonatkozó kérdésünk elől azonban kitérve), ám amikor Pálffy Ilona NVI elnök azt nyilatkozta, hogy a szavazni érkezők belépését „kell segítenie” az egyenruhásoknak, akkor azt közölte a rendőrség, hogy az elnök-asszony által elmondottak számítanak irányadónak.

HIRDETÉS

A szabolcsi közgyűlésben pedig Ajak kormánypárti polgármestere, Kerekes Miklós egyenesen úgy fogalmazott: szerinte jó döntés, hogy a hatóságok könnyített határátlépéseket engednek meg, „senkinek nincs a kezébe adva, hogy kire szavazzon”, ugyanolyan magyar állampolgár, átjön, szavazhat bármilyen pártra. Felszólalását azzal fejezte be, hogy „ráérünk még erről gondolkodni, hiszen ennek jelentősége az őszi önkormányzati választásokon lesz ismét”.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője meg is írta a 24.hu-ra, hogy egy 15 éve érvényben lévő rendelkezés, amelynek értelmében a nem magyar uniós állampolgárok is voksolhatnak a helyhatósági választásokon, az pont a fiktív lakcímmel rendelkező kettős állampolgárok szavazását segítheti elő nagy mértékben.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Tompos Ádám
Tompos Ádám
„Az igazság odaát, a valóság odakint van”

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,673lájkolóTetszik
3,466követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

24.hu: Teniszszövetségi vezető lehet Rogán-Gaál Cecília

A 3,8 milliárdos adósságot felhalmozó sportszövetségben vezetőcserére készülnek, már a kormányban is tarthatatlannak ítélik a fideszes Szűcs Lajos elnökségét.