Orbán Viktor ellenzéki színekben méreti meg magát

Orbán Viktor ellenzéki színekben méreti meg magát

A szentgotthárdi városháza (Fotó: Szentgotthárd.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folytatódni fognak a leépítések a szentgotthárdi Opel-gyárban, amelyet 2017-ben egy francia konszern, a PSA vásárolt meg, ettől tart a városból származó Bana Tibor. A Jobbik alelnöke emlékeztetett a termelés átalakítása miatt már másfél éve is volt egy, a munkavállalók kisebb részét érintő elbocsátási hullám. Az országgyűlési képviselő is megerősítette azt a tényt, amit gyakorlatilag a jelenlegi, fideszes városvezetés is beismer: Szentgotthárd gazdasága nagyon erősen függ ettől az üzemtől, a termelés csökkenése már két éve érezteti a hatását a város költségvetésében. Bana szerint ez a függés biztosan nem jó stratégia, főleg ha az autóipar válsága is begyűrűzik Magyarországra.

A Jobbik által is támogatott, civil ellenzéki indulókat tömörítő Közösen Szentgotthárdért Egyesület a fürdőt tartja a város másik lényeges problémájának, ebben a témában Bana Tibor sem sok előrelépést látott az elmúlt tíz évben. Elmondása szerint a fürdő működtetésére évente 300 millió forintot kell áldoznia a városnak ahelyett, hogy bevételt termelne. És bár a probléma a korábbi városvezetés idejére nyúlik vissza, a költségek nagy részét pedig a beruházásra felvett hitel törlesztése jelenti, szerinte a jelenlegi vezetés nem hasznosítja megfelelően a fürdőt, sem általában a régióban rejlő turisztikai lehetőségeket. Úgy véli, a létesítmény gazdaságosan is működtethető lenne, ráadásul a jelenlegi városvezetés korábbi ígéretei között szerepelt, hogy a fürdő nem nyeli majd tovább a város pénzét, mégis ez a helyzet mindmáig. Bana szerint a magánkézbe adás lehetne a megoldás: a helyi lakosok kedvezményeinek megtartása mellett mindenképp olyan tulajdonosra van szükség, aki hatékonyan üzemelteti a létesítményt.

Közben az átláthatóság sem javult: az ígéretek ellenére továbbra is sok zárt ülést tart a képviselő-testület. Arra is emlékeztetett: a városvezetés a megválasztása előtt még ingyenes parkolásról beszélt, ehhez képest mára egyetlen drága fizetős parkolózónából áll Szentgotthárd, és bár a helyiek kedvezményes áron, éves bérlettel vehetik igénybe a helyeket, ez nem felel meg a korábbi ígéretnek. Komoly problémának tartják azt is, hogy nincs bentlakásos idősek otthona a városban és továbbra sincs kilátásban a település elhanyagolt részeinek, például az egykori Kaszagyár területének rehabilitációja.

A Közösen Szentgotthárdért egyik jelöltjét Orbán Viktornak hívják, a térség sok fiataljához hasonlóan ő is Ausztriába ingázik dolgozni. Közös tulajdonsága ismert névrokonával, hogy hónapok óta hiába kérünk tőle interjút, nem akar válaszolni kérdéseinkre.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.