HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Bogárdi Szabó...

Bogárdi Szabó István püspök megszólalt Borkai Zsolt ügyében – a farizeusoknak is üzent

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Kossuth Rádióban üzent Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) győri polgármester adriai kéjtúrája ügyében – ahogy a kispesti MSZP-s Lackner Csabáról kiszivárgott droghasználatot és korrupciót felvető ügyre is utalhatott.

A püspök – aki a Magyarországi Református Egyház lelkészi zsinatának elnöke is – ugyan nem nevesített a Vasárnapi újság című műsorban, de erősen áthallásos példázatát nem lehetett nem érteni.

Arról beszélt, hogy egy választási kampányban nagyon tudunk bosszankodni azon, ha egy-egy jelölt jellemtelensége, bűnei, vétkei, botrányos magatartásának lelepleződése után erkölcsi alkalmatlanságát belátva nem rendül meg, nem lép vissza. – Csak megvonja vállát, és úgy tesz, mint a Példabeszédek könyve mondja a paráznáról. Azaz eszik, megtörli száját, és azt mondja, nem cselekedtem semmi gonoszt. Aztán ha mégis megválasztják, ki törődik már azzal, hogy mit olvastak a fejére, ha pedig nem, megvan a magyarázat: lám, megrágalmazták – fogalmazott.

Megnyomta a pánikgombot a Fidesz | Magyar Hang

A püspöknek viszont – megfogalmazása szerint – az ismerősével ellentétben nem a mai közállapotok jutottak eszébe, hanem Cicero és Quintilianus szónokok, illetve Arisztotelész. Utóbbi azt mondta a Retorikában, hogy a haraggal vegyes felháborodásnak a szánalom a szöges ellentéte. Bogárdi szerint a szónokok jól tudták, hogy ha az emberekben irigységet lehet ébreszteni valaki érdemtelen szerencséje miatt – vagy ellenkezőleg, szánalmat kelteni érdemtelen nyomorúsága okán –, akkor a szónok, a mai kampánymenedzser már-már nyerő helyzetben van. Szerinte a felháborodott harag, vagy a sajnálat nagy motiváló erő.

HIRDETÉS

A püspöknek is megvan a véleménye a történtekről, neki az, hogy mindenki menjen el szavazni. Bogárdi Szabó viszont a hangos tiltakozóknak is üzent. A képmutatásról ugyanis azt jegyezte meg, hogy a farizeusok maguk iránt engedékenyek, mások iránt kíméletlenek. „Amit a törvény szerint nektek parancsolnak, azt megtartsátok. Ne cselekedjetek az ők cselekedeteik szerint – mondta Jézus a farizeusoknak.” Az erkölcsi mérték – hívta fel a figyelmet – nem zsarolási eszköz, hanem útmutató az életre. A törvény pedig tükör, és nem másokat leleplező fotó, amibe bele kell nézni, és meg kell változni – fogalmazott.

Az adás itt visszahallgatható. Az önkormányzati választásokkal foglalkozó élő hírfolyamunkat pedig ITT érik el.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,679lájkolóTetszik
3,466követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek