HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Bogárdi Szabó...

Bogárdi Szabó István püspök megszólalt Borkai Zsolt ügyében – a farizeusoknak is üzent

HIRDETÉS

A Kossuth Rádióban üzent Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) győri polgármester adriai kéjtúrája ügyében – ahogy a kispesti MSZP-s Lackner Csabáról kiszivárgott droghasználatot és korrupciót felvető ügyre is utalhatott.

HIRDETÉS

A püspök – aki a Magyarországi Református Egyház lelkészi zsinatának elnöke is – ugyan nem nevesített a Vasárnapi újság című műsorban, de erősen áthallásos példázatát nem lehetett nem érteni.

Arról beszélt, hogy egy választási kampányban nagyon tudunk bosszankodni azon, ha egy-egy jelölt jellemtelensége, bűnei, vétkei, botrányos magatartásának lelepleződése után erkölcsi alkalmatlanságát belátva nem rendül meg, nem lép vissza. – Csak megvonja vállát, és úgy tesz, mint a Példabeszédek könyve mondja a paráznáról. Azaz eszik, megtörli száját, és azt mondja, nem cselekedtem semmi gonoszt. Aztán ha mégis megválasztják, ki törődik már azzal, hogy mit olvastak a fejére, ha pedig nem, megvan a magyarázat: lám, megrágalmazták – fogalmazott.

Megnyomta a pánikgombot a Fidesz | Magyar Hang

A püspöknek viszont – megfogalmazása szerint – az ismerősével ellentétben nem a mai közállapotok jutottak eszébe, hanem Cicero és Quintilianus szónokok, illetve Arisztotelész. Utóbbi azt mondta a Retorikában, hogy a haraggal vegyes felháborodásnak a szánalom a szöges ellentéte. Bogárdi szerint a szónokok jól tudták, hogy ha az emberekben irigységet lehet ébreszteni valaki érdemtelen szerencséje miatt – vagy ellenkezőleg, szánalmat kelteni érdemtelen nyomorúsága okán –, akkor a szónok, a mai kampánymenedzser már-már nyerő helyzetben van. Szerinte a felháborodott harag, vagy a sajnálat nagy motiváló erő.

A püspöknek is megvan a véleménye a történtekről, neki az, hogy mindenki menjen el szavazni. Bogárdi Szabó viszont a hangos tiltakozóknak is üzent. A képmutatásról ugyanis azt jegyezte meg, hogy a farizeusok maguk iránt engedékenyek, mások iránt kíméletlenek. „Amit a törvény szerint nektek parancsolnak, azt megtartsátok. Ne cselekedjetek az ők cselekedeteik szerint – mondta Jézus a farizeusoknak.” Az erkölcsi mérték – hívta fel a figyelmet – nem zsarolási eszköz, hanem útmutató az életre. A törvény pedig tükör, és nem másokat leleplező fotó, amibe bele kell nézni, és meg kell változni – fogalmazott.

HIRDETÉS

Az adás itt visszahallgatható. Az önkormányzati választásokkal foglalkozó élő hírfolyamunkat pedig ITT érik el.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,644lájkolóTetszik
2,795követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek