Német lapok Orbán kudarcaként értékelik a választási eredményeket

Német lapok Orbán kudarcaként értékelik a választási eredményeket

(fotó: Flickr.com/bboelinger)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Der Tagesspiegel német lap szerint az isztambuli példa valósult meg a vasárnapi önkormányzati választáson Budapesten: akárcsak a török városban, Budapesten is meglepetést okozhatott a nagyhatalmú kormányfőnek, hogy az ellenzéki jelölt vitte el a főpolgármesteri széket a kormánypárt jelöltje helyett.

A Tagesspiegel szerint figyelemreméltó, hogy a legenergikusabb ellenzéki jelöltek pártokon kívülről érkeztek, mint Pikó András vagy Baranyi Krisztina. A lap úgy véli: most az a kérdés, hogy azok, akik győztek, továbbra is összetartanak-e majd.

Mark Ruffalo és Dacian Cioloș is gratulált az ellenzéknek | Magyar Hang

A vasárnap esti önkormányzati választás egy trendforduló része, és Törökországtól Lengyelországig vesztik el hadállásaikat a nacionalista erők - értékelt cikkében a Bloomberg. A lap szerint a nagyobb városok egyre inkább a liberális üzenetekre vevők, és nem kérnek a bevándorlásellenességre kihegyezett retorikából.

A német médiumok általában a Fidesz és a kormányfő kudarcaként, vereségeként értékelik az eseményeket. Ám a Spiegel hetilap szerint több, mint kérdéses, hogy az ellenzék meg tudja-e ismételni a mostani győzelmet a 2022-es parlamenti választáson, hiszen a választás feltételei az országos választásokon kevésbé mondhatók fairnek, és még inkább kedveznek a Fidesznek, mint az önkormányzati választási rendszer.

A német közmédia híroldala, a Tagesschau.de szerint váratlan volt az egyértelmű ellenzéki siker, az okáról pedig egyelőre csak spekulációk vannak: többek között, hogy a városi központokban frusztrációt okoz, hogy az oktatás és az egészségügy az önkormányzatoktól állami fennhatóság alá kerültek.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a kampány alatt kirobbantott Borkai-botrányon kívül a széles, nem egyszer baloldaltól a jobboldalig ívelő ellenzéki összefogást látja az ellenzéki siker fő okának. A lap szerint valószínűleg általában véve is ártott a Fidesz jóhírének a sikamlós affér, főleg, hogy korrupciós vádak másutt is keringenek, nem csak Győrben.