HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Német lapok O...

Német lapok Orbán kudarcaként értékelik a választási eredményeket

HIRDETÉS

A Der Tagesspiegel német lap szerint az isztambuli példa valósult meg a vasárnapi önkormányzati választáson Budapesten: akárcsak a török városban, Budapesten is meglepetést okozhatott a nagyhatalmú kormányfőnek, hogy az ellenzéki jelölt vitte el a főpolgármesteri széket a kormánypárt jelöltje helyett.

HIRDETÉS

A Tagesspiegel szerint figyelemreméltó, hogy a legenergikusabb ellenzéki jelöltek pártokon kívülről érkeztek, mint Pikó András vagy Baranyi Krisztina. A lap úgy véli: most az a kérdés, hogy azok, akik győztek, továbbra is összetartanak-e majd.

Mark Ruffalo és Dacian Cioloș is gratulált az ellenzéknek | Magyar Hang

A vasárnap esti önkormányzati választás egy trendforduló része, és Törökországtól Lengyelországig vesztik el hadállásaikat a nacionalista erők – értékelt cikkében a Bloomberg. A lap szerint a nagyobb városok egyre inkább a liberális üzenetekre vevők, és nem kérnek a bevándorlásellenességre kihegyezett retorikából.

A német médiumok általában a Fidesz és a kormányfő kudarcaként, vereségeként értékelik az eseményeket. Ám a Spiegel hetilap szerint több, mint kérdéses, hogy az ellenzék meg tudja-e ismételni a mostani győzelmet a 2022-es parlamenti választáson, hiszen a választás feltételei az országos választásokon kevésbé mondhatók fairnek, és még inkább kedveznek a Fidesznek, mint az önkormányzati választási rendszer.

A német közmédia híroldala, a Tagesschau.de szerint váratlan volt az egyértelmű ellenzéki siker, az okáról pedig egyelőre csak spekulációk vannak: többek között, hogy a városi központokban frusztrációt okoz, hogy az oktatás és az egészségügy az önkormányzatoktól állami fennhatóság alá kerültek.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a kampány alatt kirobbantott Borkai-botrányon kívül a széles, nem egyszer baloldaltól a jobboldalig ívelő ellenzéki összefogást látja az ellenzéki siker fő okának. A lap szerint valószínűleg általában véve is ártott a Fidesz jóhírének a sikamlós affér, főleg, hogy korrupciós vádak másutt is keringenek, nem csak Győrben.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,709lájkolóTetszik
2,810követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Nincs két Fidesz – Magyar Hang-ajánló

Tarlós István-, Péterffy Attila- és Kaláka-interjú, riport az ország egyik legszegényebb településéről. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 65. – Hogy lett a Nélküledből antiszemita uszítás?

Dévényi István vendégei: Ónody-Molnár Dóra, a 168 Óra munkatársa és Lakner Dávid, a Magyar Hang újságírója.