Borkai lemondását követeli az ellenzék, Kósa Lajos szerint az, hogy függetlenként városvezető maradhat, „helyi ügy”

Borkai lemondását követeli az ellenzék, Kósa Lajos szerint az, hogy függetlenként  városvezető maradhat, „helyi ügy”

Borkai Zsolt, Győr polgármestere és Orbán Viktor miniszterelnök július 4-én (Fotó: Facebook/Borkai Zsolt hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilép a Fideszből, de függetlenként, a győri Fidesz-frakció támogatásával polgármester maradhat Borkai Zsolt Győrben – a politikus nyilatkozataiból az derül ki, hogy kitölti ötéves mandátumát polgármesterként. Az Index kérdésére válaszolva Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke kifejtette a véleményét a Borkai-ügyről: szerinte az a magatartás, amit Borkai tanúsított, nem elfogadható a Fideszen belül, ezt az álláspontjukat Borkai elfogadta, és kilépett. Viszont az, hogy Borkai Zsolt függetlenként polgármester marad, és a győri Fidesz-frakció továbbra is támogatja, Kósa Lajos szerint a győri Fidesz-frakció és a képviselők ügye.

Párhuzamként azt említette, hogy számos olyan önkormányzat lesz, ahol az ellenzék és a kormánypártok politikusai együttműködnek, ettől még nem lesznek a DK-sokból Fideszesek és a Fideszesekből DK-sok.

Borkai Zsolt kilép a Fideszből, de hosszú távra tervez Győr élén | Magyar Hang

Az ellenzéki pártoknak egészen más a véleménye arról, hogy Borkai függetlenként, Fideszes támogatással lehet városvezető: szerintük nem maradhat a közéletben a botrányba keveredett politikus, akit a gyakorlatban továbbra is fideszesnek kell tekinteni. Több párt jogi lépéseket tett az ügyben.

Párbeszéd: Borkai méltatlan a közéleti szereplésre

Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke sajtótájékoztatón fejtette ki: nem elég Borkai kilépése a Fideszből, mert Orbán Viktor és a Fidesz támogatásával folytatja tevékenységét, miközben méltatlan a közéleti szereplésre. Bár Borkai Zsoltot így is megválasztották a győri választók, Szabó Tímea szerint a húsz százalékos támogatáscsökkenés és a több ezres tüntetés a botrány után, a választás előtt elég üzenet. Elmondta: a PM jogi lépéseket tesz, hogy Borkai Zsolt ne lehessen polgármester. Írtak a Közbeszerzési Hatóságnak, de a győri képviselőtestületnek is, hogy kezdjenek vagyonosodási vizsgálatot Borkai Zsolt ellen.

Borkai-botrány: Milliárdos üzletek és sértett barátok a fedélzeten | Magyar Hang

– Ha kiderül, hogy Borkai Zsolt úgy finanszírozta a luxusorgiáit, hogy arra a fizetéséből nem telt volna, akkor egyértelmű, hogy bűncselekményt követett el – mondta Szabó Tímea. Elmondása szerint arra is kérték a képviselőtestületet, mondják ki, a törvényeknek megfelelően, hogy Borkai méltatlanná vált a tisztségére, mert ebben az esetben azonnal ki lehet írni az új választást. A kispesti korrupciógyanús felvételek kapcsán a Hír Tv kérdésére kifejtette: a Fidesszel ellentétben a baloldali ellenzék megtette a jogi lépéseket az ügyben, és Gajda Péter kispesti polgármester (MSZP) a hangfelvételen strómanokról és lenyúlt kerületi pénzekről értekező Lackner Csaba (MSZP) alpolgármesterrel kapcsolatban már korábban világossá tette: ha valóban ő beszél a hangfelvételeken, távoznia kell a közéletből. „Ugyanezt várjuk a Fidesztől” – mondta Szabó.

Jobbik: városának okoz morális hátrányt Borkai

A Fidesz és Orbán Viktor morális szégyene, hogy polgármesteri székében marad a súlyos korrupciós-, valamint drogbotrányba keveredett Borkai Zsolt – írta közleményében a Jobbik. A párt szerint a kormánynak csak az számít, hogy ellenőrzésük alatt maradjon Győr, és folytatódhasson a lopás, miközben szerintük már az is döbbenetes értékválságot mutatott, hogy a keresztény szabadságot hirdető, állítólag nemzeti konzervatív kormánypárt nem mondatta le azonnal a lebukás után Borkait a polgármesterjelöltségről.

„Borkai Zsolt azzal az indokkal lépett ki a Fideszből és folytatja függetlenként, hogy nem akar „morális hátrányt okozni a Fidesznek, de persze együttműködik a Fidesz–KDNP-vel.” Magyarán a Fidesznek nem akar, de városának, közösségének simán okoz morális hátrányt” – értékelt a Jobbik. Úgy gondolják, Borkai kilépése a Fideszből csak gyenge színjáték, hiszen a bűncselekményeket elkövető polgármester valójában ugyanúgy fideszes maradt, ahogyan eddig is az volt.

Óriási birtok van Borkai feleségének nevén | Magyar Hang

Akárcsak a PM, a Jobbik is úgy vélekedett: amennyiben Borkai és Orbán Viktor képtelenek meghozni az erkölcsileg is helyes döntést, úgy az új önkormányzatnak kell megvonnia a bizalmat a polgármestertől, „vagy a győri polgároknak kell az utcáról megüzenni, hogy ennyire abszurd módon nem maradhat Győr a következmények nélküliség városa.”

DK: Még csak ki sem zárják Borkait a Fideszből

A Demokratikus Koalíció (DK) is arra szólítja fel Borkai Zsolt győri polgármestert, hogy azonnal mondjon le és távozzon a város éléről. A DK szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a hétfői és keddi hírek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a győri polgármester korrupciós és szexbotránya érdemi következmények nélkül marad. Borkai Zsolt ugyanis kilép a Fideszből, még csak ki sem zárják – tette hozzá.

Barkóczi Balázs jelezte, hogy miután Magyarországon az ügyészség és a hatóságok továbbra sem nyomoznak, a DK Horvátországban feljelentést tett, hogy legalább ott vizsgálják ki a győri polgármester ügyét.

A DK szóvivőjét is kérdezték arról, hogy Lackner Csaba megválasztott ellenzéki kispesti önkormányzati képviselőnek le kellene-e mondani azután, hogy a Magyar Nemzet és a Hír Tv birtokába jutott kép- és hangfelvételeken közpénzek ellopásáról, önkormányzati pénzek visszaosztásáról beszélt. Barkóczi Balázs azt felelte, Borkai Zsolt ügyében készült egy videofelvétel, amelynek a szereplői elismerték, hogy ők láthatóak rajta. A másik oldalon van egy hangfelvétel, amelyről még mindig nem lehet tudni, hogy mennyire manipulált és vágott – tette hozzá. Egyúttal azonban emlékeztetett Gyurcsány Ferenc előző napi szavaira, amelyek szerint ha bebizonyosodik, hogy a felvételen hallható kijelentések igazak, akkor Lackner Csabának nemcsak le kell mondania, de a törvénnyel is szembe kell néznie, Gajda Péter kispesti polgármesternek pedig kezelnie kell a problémát.

Az LMP továbbra is Fideszesnek tekinti Borkait

Kendernay János, az LMP társelnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja továbbra is a Fidesz polgármesterének tekinti a pártból kedden kilépett – „vagy kitessékelt” – Borkai Zsoltot, aki ezután is a fideszes többséggel működik együtt a közgyűlésben.

Győrben ismertté kell válnia minden erkölcsi vagy jogi aggályokat felvető intézkedésnek – hangsúlyozta, fontosnak ítélve azt is, hogy a polgármester erkölcsi felelősséggel is tartozzon tetteiért. Szerinte Borkai Zsoltnak megválasztásától függetlenül távoznia kell a politikából.