Egymásnak ment a veszprémi ellenzék a vereség miatt

Egymásnak ment a veszprémi ellenzék a vereség miatt

Forrás: Wikipedia/Csendesmark

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Simán nyerhető lett volna Veszprém, a helyi ellenzék viszont nem működött együtt a civilekkel, ami hozzájárult a kudarchoz – erről beszélt a Veszpresszó portálnak adott interjúban Dióssy László. A város 16 éven keresztül regnáló volt polgármestere szerint bár a helyi Fidesz is fantáziátlan kampányt vitt, de az ellenzék nem tudta lecsapkodni a településvezetői ígérgetéseket, helyette olyan ügyekbe állt bele, amik nem hozhattak szavazatot.

Az SZDSZ egykori politikusa 1990 és 2006 között volt Veszprém polgármestere, azóta az üzleti életben tevékenykedik, de címzetes egyetemi tanár a Nyugat-magyarországi Egyetemen is. 2007-től a Chianti 3D Kft. tulajdonosa lett, 2015-től pedig a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. felügyelőbizottsági elnöke. 2006-tól egy ciklust vitt Debreczenyi János, aki viszont 2013-ban kilépett a KDNP-ből, megüzenve Semjén Zsoltnak: formálissá tették a demokráciát, megalázták a polgári értékrendet és sárba rántották a keresztény hit tanait. A települést 2010 óta a fideszes Porga Gyula vezeti, a kormánypártok pedig azóta szinte mindig jól szerepeltek. A 2015-ös időközi országgyűlési választást viszont, amit Navracsics Tibor uniós biztosi pozíciója miatt írtak ki, a fideszes Némedi Lajos elvesztette Kész Zoltánnal szemben, ezzel pedig a parlamenti kétharmad is oda lett. Tavaly viszont már nem tudott újrázni Kész, legyőzője a fideszes Ovádi Péter volt.

Azóta a helyi politika egyik hangsúlyos szereplője Kész, míg a városban a DK-ban politizáló Katanics Sándor szokott indulni a választáson. Ő volt most a polgármesterjelölt, ahogy öt évvel ezelőtt is. Akkor 5387 szavazattal 31,78 százalékot ért el, míg Porgára 9133-an voksoltak, behúzva az 53,89 százalékot. Elindult viszont önállóan Gerstmár Ferenc (LMP), Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) és Horváth Lajos (független) is. Idén Porgával szemben egyedül Katanics mérkőzött meg, beállt mögé az újraszervezett helyi Jobbik és az LMP is. Bár egy ideig úgy tűnt, függetlenként harcba száll a Kataniccsal szemben erősen kritikus Adamecz Zoltán üzletember, végül ő visszalépett.

Katanics így 9088 szavazatot kapott (44,98 százalék), Porga viszont 11 117-et (55,02 százalék). Egyéni jelöltként külön indultak a Lokálpatrióták, számos helyen annyi szavazatot szerezve, amennyinek akár a töredékével is nyerni tudott volna az ellenzék. A 3. egyéni választókerületben például 563-an választották a fideszes Stigelmaier Józsefnét, 550-en a közös ellenzéki Zakar Csabát és 260-an a lokálpatrióta Molnár Ernőt. Az 5.-ben a Fidesz tizenkét szavazattal nyert, a Lokálpatrióták 88-at kaptak. Igaz, akadt több körzet is, ahol 1-1 volt a felállás, és a Fidesz jelentősebb fölénnyel nyert, míg másutt indultak a Lokálpatrióták is, mégis nyert a közös ellenzéki, például Guzslován Gábor vagy az LMP színeiben korábban többször polgármester-jelöltként induló Gerstmár Ferenc.

Dióssy most azt mondta, nagy többségben azokban a városokban nyert az ellenzék, ahol a civilek is megjelentek, akár ernyőszervezetként. „Veszprémben megengedték maguknak azt a luxust ellenzéki oldalon a pártok régóta regnáló, és a bölcsek kövét szerintük hordozó vezetői, hogy kihagyják a civil szervezetek meghatározó részét az együttműködésből. Azzal a Kész Zoltánnal nem kooperáltak, aki csapatával, a MOST Egyesülettel, valamint a Márki-Zay Péter fémjelezte Mindenki Magyarországa Mozgalom révén jelentős erőket tudott volna megmozgatni, és aki nagy kapcsolati tőkével is rendelkezik. Szintén kihagyták a Lokálpatriótákat az együttműködésből, akik így saját jelöltjeikkel beszűkítették a »hivatalos« ellenzék mozgásterét. S a szörnyű az, hogy ők bátran deklarálták, hogy nem kívánnak együttműködni a civilekkel” – fejtette ki a volt polgármester, aki szerint a város pedig simán nyerhető lett volna, miután a Fidesz felelőtlenül ígérgetett és fantáziátlan kampányt vitt. Viszont úgy látja, Katanics nem volt integratív jelölt. Az interjút egyetértőleg osztotta meg Kész Zoltán is.

Facebook-oldalán reagált Katanics Sándor, aki viszont a Veszpresszó portál felelősségét emlegette, mert szerinte nem segített elérni a többséget. A politikus szerint valójában otthon akarták tartani a választókat, hogy helyben ellenzéket váltsanak. Dióssyról pedig úgy látja, megtanulta, hogy nem szabad a NER-rel szembemenni, ha valaki jó üzletet akar. A polgármesterjelölt hozzátette azt is, szerinte nagyon sokan győzelemként élik meg az ellenzéki eredményt, hiszen megnyertek négy egyénit is, ő pedig annyi szavazatot kapott, mint amivel öt éve Porga nyerni tudott. Katanics egyéniben is indult, Gyulafirátóton ő lett a befutó. „Szakszervezeti jelölt is csatlakozott hozzánk és nyert is egyéniben. A civil szervezetek jelöltjei azért nem, mert ahogy azt már megírtam, ők nem akarták elfogadni a pártok jelölését, sőt, azt akarták, hogy kizárólag civil szervezet jelöltként indulhasson mindenki, aki jelöltséget kap” – tette még hozzá a politikus.

Katanics a Veszpresszót egyébként Kész és Dióssy portáljaként emlegette. A lap szerzője, Gidai Judit viszont kommentben megjegyezte, hogy nem az övék a lap, „több magánszemély adta össze a pénzt, akiknek velem együtt fontos volt, hogy az ellenzéki hírek minél több emberhez eljussanak. Ezt mondjuk ti is megtehettétek volna, ahelyett, hogy folyamatosan azon siránkoztok, hogy nincs sajtótok. Ja, persze, azért dolgozni is kellett, főleg nekem, ingyen, hogy a VEOL után a második legolvasottabb portál legyen a megyében... A Veszpresszó nem hallgatott a kampány alatt sem, és főleg nem dolgozott azon, hogy otthon tartsa a szavazókat, valamint nem fogalmazott meg veletek kapcsolatban semmiféle bírálatot. Folyamatosan napi 10-15 ellenzéki hírt közöltünk, sajnálatos, hogy ti SOHA, EGYETLEN ALKALOMMAL SEM HÍVTATOK sem sajtótájékoztatóra, sem egyéb eseményre. Úgy pedig nehéz írni valamiről, hogy nem is tudunk róla.”