Megbüntették a szavazók a városi költségvetés útjába álló Fideszt

Megbüntették a szavazók a városi költségvetés útjába álló Fideszt

Márki-Zay Péter (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korábban írtunk már arról, hogy Budapest XV. kerületében bojkottálták a Fideszes képviselők a büdzsé elfogadását. Ilyen lépésekkel egy választás előtt meglehetősen nehéz helyzetbe lehet hozni az ellenfelet, mert ha elhúzódik a büdzsé elfogadása, az fennakadásokat okozhat egy önkormányzat működésében, például arra kényszerítheti, hogy visszafogjon alkalmi, vagy akár rendszeres kiadásokat is. A XV. kerületi Fidesz lapunknak úgy nyilatkozott: meghatározott költségvetési tételeket kifogásoltak, például a jegyzői irodára fordított kiadásokat, és úgy vélték, a költségvetés kizárólag a DK kifizetőhelyeként kezeli a kerületet, ahol a jegyző Lamperth Mónika, Gyurcsány Ferenc jelenlegi DK-elnök egykori belügyminisztere.

A XV. kerületben a huzavona miatt az önkormányzati dolgozók korábban tervezett béremelésre nem volt lehetőség, emiatt sok munkavállaló elhagyta az önkormányzatot, a közétkeztetés és az önkormányzati rendészet napi működőképessége is veszélybe került. Az akkor tízfős Fidesz-frakció ellenszavazatai mellett a szavazásokon négy független képviselő, köztük három volt fideszes és egy MSZP-ből kizárt politikus tartózkodott, így a polgármester mögött nem volt többség a 21 fős testületben.

Ha a választók a saját bőrükön kezdik érezni az elhúzódó patthelyzet hatásait, ilyen esetben a szavazatukkal akár büntethetik is a városvezetést.

Büdzsé híján az összeomlás szélén egy pesti kerület | Magyar Hang

Ám ez most nem így történt, a teljes baloldali-liberális összefogás által támogatott Németh Angéla folytathatja a kerület élén (55 százalékot szerzett, a fideszes Pintér Gábor csak 39-et). Ráadásul nagy többséget kapott a háta mögé, hiszen mind a 14 egyéni választókörzetet megnyerték a jelöltjei, a Fidesz–KDNP színeiben mindössze öten jutottak be kompenzációs listáról (a Kétfarkú Kutyapárt egy jelöltje ugyanezen az úton került a testületbe).

Hódmezővásárhelyen is akadtak gondok a büdzsé körüli egyetértéssel, mióta az ellenzéki Márki-Zay Pétert választották meg polgármesternek a 2018 februári időközi választáson. Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter városát kisebbségben kezdte kormányozni Márki-Zay Péter. A kassza kulcsa gyakorlatilag a polgármesterrel politikailag szembenálló fideszes többségnél volt, harmadik nekifutásra azonban mégis dűlőre jutottak, bár maga a polgármester a szavazáskor nemmel voksolt a fideszes tervezetre.

Mostantól már Márki-Zay Péternek sem kell ezzel a problémával szembenéznie,
a Mindenki Magyarországa-Tiszta Vásárhelyért Egyesület rendkívül magas, 66 százalékos részvétel mellett a tízből kilenc egyéni választókerületet megnyert (magabiztosan, legalább tíz százalékponttal mindegyikük), míg a Fidesz–KDNP mindössze egyet, a testületben így a kompenzációval együtt 9:5 az arány a javukra. Maga Márki-Zay Péter a vártnál is magabiztosabban győzött a fideszes Grezsa Istvánnal szemben (57 százalék a 42 ellenében)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.