HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Legalább napi...

Legalább napi 200 egészségügyi fertőzés történik Magyarországon

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Magyarországon naponta több mint 200 egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés biztosan történik a 2016/17-es európai vizsgálat szerint – írja a Napi.hu egy szerdai, Nemzeti Népegészségügyi Központ által szervezett szerdai konferencia beszámolója alapján.

Mivel ez csak a mikrobiológiai vizsgálattal alátámasztott fertőzések száma, minden bizonnyal az adatok még ennél is megdöbbentőbbek. Ez összességében éves szinten így is legalább 340 ezer többletápolási napot jelent. Ugyan a kórházi fertőzések számát soha, egyetlen kórházban vagy országban nem lehet nullára lecsökkenteni, becslések szerint 20-50 százalékuk azért megelőzhető. Oroszi Beatrix, a központ szakmai vezetője szerint az 50 százalék kissé elrugaszkodott cél is, de egy részük bizonyosan elkerülhető, és ezért mindent meg is kell tenni.

A hatékony megelőzést számos akadály hátráltatja, közte a kórházi csapatok közötti együttműködés, valamint egymás megértésének a hiánya, a betegközpontú szemlélet helyett a szolgáltató egészségügyi felfogás előtérbe helyezése. Hiányzik, noha kiemelten fontos lenne az infekciókontroll önálló finanszírozása és az ezzel kapcsolatos tevékenységhez fűződő ösztönzők bevezetése.

Döntött a Kúria: nyilvánosságra kell hozni a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos adatokat | Magyar Hang

A Társaság a Szabadságjogokért többéves pereskedés után juthat hozzá az Emmi által eltitkolt információkhoz.

A szakértő szerint minden intézménynek szüksége van saját, konkrét célokkal megfogalmazott szakmai programra, amit monitorozni kell és folyamatosan felülvizsgálni a prioritásait. Fontosak az evidenciákon alapuló útmutatók, amiket szintén állandóan fejleszteni szükséges a szakember szerint.

A cikk szerint kulcskérdés az infekciókontrollban részt vevő szakszemélyzet létszámának nagymértékű növelése, csakhogy a szakemberek hiánya miatt ez nem könnyű. Nagy az elmaradás az alkoholos kézfertőtlenítő használatában – az uniós átlag 1000 ápolási napra 24 liter, szemben a magyarországi 8,1 literrel. Japánban 36 liter jut 1000 ápolási napra – amit minden betegellátási ponton biztosítani kell.

Az uniós átlaghoz képest alacsony az egyágyas kórtermek aránya, ennek a fejlesztésére leginkább az új kórházépítéseknél nyílik lehetőség. Emellett az ellenálló baktériumok is nagyobb arányban vannak jelen Magyarországon, mint az unióban, aminek a visszaszorításához az antibiotikum használatot kell újraszabályozni. Kevés az epidemiológiai szakápoló és rosszul állunk az egészségügyi fertőzések diagnosztizálása terén.

Nem túl olvasóbarát a kórházi fertőzésekről szóló jelentés | Magyar Hang

A TASZ szerint a dokumentum titokban került fel az ÁNTSZ oldalára.

A konferencián elhangzott, a humán erőforrás hiánya többek között a szakma alacsony presztízsére is visszavezethető, az egészségügyön belül sincs nagy becsülete az infektológusoknak. Kevés a szakápoló, de az általános ápoló hiány is növeli a fertőzések előfordulását. Amíg a nővér-beteg arány nem javul, addig nem csökkennek érdemben a kórházi fertőzések, s nem csak létszámban, de a képzésen is javítani kell.

A központ vezetője szerint fontos lenne a jelentőszolgálat rendbetétele is, vagyis az, hogy a kórházak jelentsék a fertőzéseket, ezeket erősítsék meg mikrobiológiai vizsgálatokkal, illetve a fertőzésben elhunytaknál a halál okaként ne az alapbetegséget, hanem a fertőzés tényét tüntessék fel.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,751lájkolóTetszik
3,507követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Orbán ellen az erény a legveszélyesebb fegyver” – Magyar Hang-ajánló

Hármas interjú Jeszenszky Gézával, Ungváry Krisztiánnal és Reichert Jánossal. Beszélgetés Fabricius Gáborral és Pardavi Mártával. Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Most már semmi sem állíthatja meg Netanjahut?

Úgy tűnik, semmi, illetve senki sem tarthatja vissza az izraeli miniszterelnököt, hogy Ciszjordánia bizonyos területeit az országhoz csatolja.

Trianon