Rosszul lett egy orvos műtét közben, miután már a mobilklímákat is leszerelték

Rosszul lett egy orvos műtét közben, miután már a mobilklímákat is leszerelték

Műtét közben, illusztráció (Fotó: skeeze/Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Műtét közben lett rosszul egy orvos a Semmelweis Egyetem egyik műtőjében, miután már a mobilklímákat is leszerelték – tudta meg lapunk. A műtőkben már „csak” 26-28 fokig melegszik a levegő, ám a páratartalom és a bűz elviselhetetlen. Ráadásul a nyirkos levegőben tartani kell a gépek meghibásodásától is.

Bár a nyári kánikula már elmúlt, tovább romlott a helyzet a Semmelweis Egyetem (SE) műtőiben, néhány héttel ezelőtt ugyanis még az átmeneti megoldásnak szánt mobilklímákat is eltávolították, miközben a működésképtelen beépített szellőztető rendszerhez azóta sem nyúltak – értesült lapunk több egymástól független kórházi forrásból.

Mint megtudtuk, a lapunk által július elején megírt áldatlan állapot továbbra is fennáll az intézmény több műtőjében. Az elmúlt közel négy hónapban mindössze annyi változott, hogy délutánra nem 30 fokig melegszik a műtőn belüli levegő, hanem „csak” 26–28-ig. A páratartalom – a mobilklímák és a levegőcsere teljes hiánya miatt – ugyanakkor rendkívül magasra nőtt, ami amellett, hogy drasztikusan növeli a fertőzésveszélyt, elviselhetetlen munkakörülményeket eredményez és nem mellesleg sokat árt a műtőben használatos méregdrága berendezéseknek is.

Vérrel, verejtékkel - Nem működik a klíma több budapesti műtőben, emiatt is nő a fertőzésveszély | Magyar Hang

Közel negyven fok, a steril levegő hiánya, a nyílt műtéti sebbe csöpögő verejték, a hőség miatt operáció közben kidőlő műtős személyzet - lapunk több forrásból származó információi szerint 2019 nyarán ilyen viszonyok között folynak műtétek a Semmelweis Egyetem több klinikáján.

„A helyzet elviselhetetlen, a dolgozók nem jutnak oxigénhez, a levegő büdös, szén-dioxiddal, altatógázzal és emberi szövetek égett szagával telített. Mindez olyan páratartalommal párosul, mintha egy esőerdőben lennénk. Mindenki rosszul van, a műtős személyzet gyengélkedik, az egyik orvos több órára kidőlt”

– fogalmazott az október 14-i helyzetről beszámoló forrásunk.

Ráadásul már nemcsak a betegek és a műtőben szolgálatot teljesítők biztonságát veszélyezteti a megoldatlan klímahelyzet, hanem az üzembiztonságot is: egy másik informátorunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a műtőben használatos gépek nem 90 százalékos páratartalomra lettek tervezve. Így azok idővel felmondhatják a szolgálatot, különös tekintettel arra, hogy a helyzet már évek óta változatlan. Ha a gépek működésképtelenek, akkor be kell zárni a műtőt, ráadásul több tízmilliós extra kiadással számolhat az adott intézmény is, mivel ilyen körülmények között még akkor sem érvényesíthető a gyártó által adott garancia, ha az nem járt le.

Tegnap délután küldtük el kérdéseinket a Semmelweis Egyetemnek. Többek között arról érdeklődtünk, nyár óta milyen intézkedések történek a klímahelyzet megoldására, illetve sikerül-e biztosítani az üzembiztonság feltételeit. Arra is kíváncsiak voltunk, látnak-e bármiféle beteg- és munkabiztonsági kockázatot a fent leírt körülményekben. Cikkünk élesítéséig nem érkezett válasz.

Frissítés:

Cikkünk élesítése után több órával közleményt tett fel honlapjára a Semmelweis Egyetem:

„A Magyar Hang nevű portál állításával ellentétben a Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati Klinika műtőiben maximum 22-23 fokig emelkedik a hőmérséklet. A klinika Üllői úti részlegében folyamatban van egy új klímarendszer kiépítése, a forrás rendelkezésre áll, a munkák várhatóan a jövő év elején kezdődnek. A klinika egyik orvosát valóban leváltották műtét közben, de pillanatnyi szédülése nincs összefüggésben a terem klimatizáltságával."

Nem most kezdődött

A nyáron többrészes cikksorozatban számoltunk be arról, hogy a Semmelweis Egyetem több klinikáján, illetve néhány vidéki kórházban sem működik a beépített klímaberendezés, így nem megoldott a levegő hűtése, illetve cseréje. Mobilklímákkal próbáltak javítani a helyzeten, ám ennek ellenére is 30–35 fokos melegben folytak az operációk. Beszámoltunk arról is, hogy a probléma hosszú évek óta fennáll, az intézmény vezetése pedig annak ellenére nem tesz semmit, hogy a problémáról rendszeresen beszámolnak az orvosok.

Klímagondok: a pécsi gyermekklinikán halasztották az operációkat, izzadnak az ajkai műtősök | Magyar Hang

A pécsi gyermekklinika és az ajkai kórház műtőiben is évek óta megoldatlan a klimatizálás - tudta meg a Magyar Hang. Egy szülő arról számolt be, hogy a gyerekeket az operáció alatt vizes, jeges kendővel hűtötték, míg az orvosokról szakadt a verejték.

Az SE csak a botrány kitörése után

reagált korábban elküldött kérdéseinkre. Azt közölték,

valótlanok az értesüléseink, majd elismerték, hogy vannak

gondok, amelyek megoldásán dolgoznak. A Nőgyógyászati Klinika

két telephelyén cserélni kell a régi, elavult berendezéseket, a

Kútvölgyiben javításra van szükség. „Az egyetem klíma

berendezéseinek karbantartása folyamatos; az elmúlt

időszakban a meglévő egységek korszerűsítése mellett új

légkondicionáló berendezések beszerzése történt meg az egyetem

több klinikáján is. (…) A Semmelweis Egyetem rendelkezik minden

szakhatósági engedéllyel, az intézmény betartja a legszigorúbb

munkahelyi előírásokat” – írta akkor az intézmény.

Az SE hivatalos válaszában foglaltakat maguk a dolgozó cáfolták egy lapunknak küldött névtelen levélben. „A 28-35 fok közötti műtői hőmérséklet, az izzadó kollégák, a folyamatos rosszullétek, a néhány helyen alkalmazott ócska és semmiféle munkahelyi előírásnak nem megfelelő mobilklímák nemcsak a betegek gyógyulását, a műtétek sikerességét veszélyeztetik, hanem a kollégák testi épségét is” – írták. Később kiderült az is, hogy az egyetem a mobilklímák megduplázásával próbálja orvosolni a helyzetet.

Legalább napi 200 egészségügyi fertőzés történik Magyarországon | Magyar Hang

Magyarországon naponta több mint 200 egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés biztosan történik a 2016/17-es európai vizsgálat szerint - írja a Napi.hu egy szerdai, Nemzeti Népegészségügyi Központ által szervezett szerdai konferencia beszámolója alapján. Mivel ez csak a mikrobiológiai vizsgálattal alátámasztott fertőzések száma, minden bizonnyal az adatok még ennél is megdöbbentőbbek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján olvasható. „Az országos tiszti főorvos módszertani levele a műtéti sebfertőzések megelőzésére” című 2019-es dokumentum szerint a műtéti sebek szennyeződésének (kontamináció) egyik legfontosabb terjesztő közege a levegő, ezért operáció mesterséges levegőellátó rendszerrel rendelkező műtőben végezhető. A levegőt steril klímaberendezéssel kell biztosítani, ami képes óránkénti 20-szoros légcserét biztosítani. A műtőben nyáron sem lehet 25 foknál magasabb hőmérséklet. A dokumentum külön pontban hangsúlyozza: a split klíma és a mobil klíma alkalmazása nem biztosítja a műtőben előírt fenti paramétereket, alkalmazásuk növeli a sebfertőzés kockázatát, így nem alkalmazhatóak.

Nincs baj, de megoldjuk

Hogy a probléma nagy és valós, jól példázza, hogy bár a kormány először bagatellizálni igyekezett a helyzetet – Gulyás Gergely kétségeinek adott hangot a lapunk által bemutatott információkkal kapcsolatban –, nem sokkal később maga a kancelláriaminiszter kérte fel a Magyar Kórházszövetséget, hogy végezzen felmérést az intézmények klímával való ellátottságáról. Kiderült, hogy a kórházak harmadában nincs klíma, de ott se sokkal jobb a helyzet, ahol van. Ugyanis a berendezések kétharmada régi, elavult.

Gulyás ezt követően közölte: várják azon intézmények jelentkezését, ahol gond van, az ország gazdasági teljesítménye ugyanis lehetővé teszi, hogy minden műtőben legyen megfelelő klímaberendezés.