HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Rosszul lett ...

Rosszul lett egy orvos műtét közben, miután már a mobilklímákat is leszerelték

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Műtét közben lett rosszul egy orvos a Semmelweis Egyetem egyik műtőjében, miután már a mobilklímákat is leszerelték – tudta meg lapunk. A műtőkben már „csak” 26-28 fokig melegszik a levegő, ám a páratartalom és a bűz elviselhetetlen. Ráadásul a nyirkos levegőben tartani kell a gépek meghibásodásától is.

Bár a nyári kánikula már elmúlt, tovább romlott a helyzet a Semmelweis Egyetem (SE) műtőiben, néhány héttel ezelőtt ugyanis még az átmeneti megoldásnak szánt mobilklímákat is eltávolították, miközben a működésképtelen beépített szellőztető rendszerhez azóta sem nyúltak – értesült lapunk több egymástól független kórházi forrásból.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mint megtudtuk, a lapunk által július elején megírt áldatlan állapot továbbra is fennáll az intézmény több műtőjében. Az elmúlt közel négy hónapban mindössze annyi változott, hogy délutánra nem 30 fokig melegszik a műtőn belüli levegő, hanem „csak” 26–28-ig. A páratartalom – a mobilklímák és a levegőcsere teljes hiánya miatt – ugyanakkor rendkívül magasra nőtt, ami amellett, hogy drasztikusan növeli a fertőzésveszélyt, elviselhetetlen munkakörülményeket eredményez és nem mellesleg sokat árt a műtőben használatos méregdrága berendezéseknek is.

Vérrel, verejtékkel – Nem működik a klíma több budapesti műtőben, emiatt is nő a fertőzésveszély | Magyar Hang

Közel negyven fok, a steril levegő hiánya, a nyílt műtéti sebbe csöpögő verejték, a hőség miatt operáció közben kidőlő műtős személyzet – lapunk több forrásból származó információi szerint 2019 nyarán ilyen viszonyok között folynak műtétek a Semmelweis Egyetem több klinikáján.

„A helyzet elviselhetetlen, a dolgozók nem jutnak oxigénhez, a levegő büdös, szén-dioxiddal, altatógázzal és emberi szövetek égett szagával telített. Mindez olyan páratartalommal párosul, mintha egy esőerdőben lennénk. Mindenki rosszul van, a műtős személyzet gyengélkedik, az egyik orvos több órára kidőlt”

– fogalmazott az október 14-i helyzetről beszámoló forrásunk.

HIRDETÉS

Ráadásul már nemcsak a betegek és a műtőben szolgálatot teljesítők biztonságát veszélyezteti a megoldatlan klímahelyzet, hanem az üzembiztonságot is: egy másik informátorunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a műtőben használatos gépek nem 90 százalékos páratartalomra lettek tervezve. Így azok idővel felmondhatják a szolgálatot, különös tekintettel arra, hogy a helyzet már évek óta változatlan. Ha a gépek működésképtelenek, akkor be kell zárni a műtőt, ráadásul több tízmilliós extra kiadással számolhat az adott intézmény is, mivel ilyen körülmények között még akkor sem érvényesíthető a gyártó által adott garancia, ha az nem járt le.

Tegnap délután küldtük el kérdéseinket a Semmelweis Egyetemnek. Többek között arról érdeklődtünk, nyár óta milyen intézkedések történek a klímahelyzet megoldására, illetve sikerül-e biztosítani az üzembiztonság feltételeit. Arra is kíváncsiak voltunk, látnak-e bármiféle beteg- és munkabiztonsági kockázatot a fent leírt körülményekben. Cikkünk élesítéséig nem érkezett válasz.

Frissítés:

HIRDETÉS

Cikkünk élesítése után több órával közleményt tett fel honlapjára a Semmelweis Egyetem:

„A Magyar Hang nevű portál állításával ellentétben a Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati Klinika műtőiben maximum 22-23 fokig emelkedik a hőmérséklet. A klinika Üllői úti részlegében folyamatban van egy új klímarendszer kiépítése, a forrás rendelkezésre áll, a munkák várhatóan a jövő év elején kezdődnek. A klinika egyik orvosát valóban leváltották műtét közben, de pillanatnyi szédülése nincs összefüggésben a terem klimatizáltságával.

Nem most kezdődött

A nyáron többrészes cikksorozatban számoltunk be arról, hogy a Semmelweis Egyetem több klinikáján, illetve néhány vidéki kórházban sem működik a beépített klímaberendezés, így nem megoldott a levegő hűtése, illetve cseréje. Mobilklímákkal próbáltak javítani a helyzeten, ám ennek ellenére is 30–35 fokos melegben folytak az operációk. Beszámoltunk arról is, hogy a probléma hosszú évek óta fennáll, az intézmény vezetése pedig annak ellenére nem tesz semmit, hogy a problémáról rendszeresen beszámolnak az orvosok.

Klímagondok: a pécsi gyermekklinikán halasztották az operációkat, izzadnak az ajkai műtősök | Magyar Hang

A pécsi gyermekklinika és az ajkai kórház műtőiben is évek óta megoldatlan a klimatizálás – tudta meg a Magyar Hang. Egy szülő arról számolt be, hogy a gyerekeket az operáció alatt vizes, jeges kendővel hűtötték, míg az orvosokról szakadt a verejték.

Az SE csak a botrány kitörése után reagált korábban elküldött kérdéseinkre. Azt közölték, valótlanok az értesüléseink, majd elismerték, hogy vannak gondok, amelyek megoldásán dolgoznak. A Nőgyógyászati Klinika két telephelyén cserélni kell a régi, elavult berendezéseket, a Kútvölgyiben javításra van szükség. „Az egyetem klíma berendezéseinek karbantartása folyamatos; az elmúlt időszakban a meglévő egységek korszerűsítése mellett új légkondicionáló berendezések beszerzése történt meg az egyetem több klinikáján is. (…) A Semmelweis Egyetem rendelkezik minden szakhatósági engedéllyel, az intézmény betartja a legszigorúbb munkahelyi előírásokat” – írta akkor az intézmény.

Az SE hivatalos válaszában foglaltakat maguk a dolgozó cáfolták egy lapunknak küldött névtelen levélben. „A 28-35 fok közötti műtői hőmérséklet, az izzadó kollégák, a folyamatos rosszullétek, a néhány helyen alkalmazott ócska és semmiféle munkahelyi előírásnak nem megfelelő mobilklímák nemcsak a betegek gyógyulását, a műtétek sikerességét veszélyeztetik, hanem a kollégák testi épségét is” – írták. Később kiderült az is, hogy az egyetem a mobilklímák megduplázásával próbálja orvosolni a helyzetet.

Legalább napi 200 egészségügyi fertőzés történik Magyarországon | Magyar Hang

Magyarországon naponta több mint 200 egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés biztosan történik a 2016/17-es európai vizsgálat szerint – írja a Napi.hu egy szerdai, Nemzeti Népegészségügyi Központ által szervezett szerdai konferencia beszámolója alapján. Mivel ez csak a mikrobiológiai vizsgálattal alátámasztott fertőzések száma, minden bizonnyal az adatok még ennél is megdöbbentőbbek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján olvasható. „Az országos tiszti főorvos módszertani levele a műtéti sebfertőzések megelőzésére” című 2019-es dokumentum szerint a műtéti sebek szennyeződésének (kontamináció) egyik legfontosabb terjesztő közege a levegő, ezért operáció mesterséges levegőellátó rendszerrel rendelkező műtőben végezhető. A levegőt steril klímaberendezéssel kell biztosítani, ami képes óránkénti 20-szoros légcserét biztosítani. A műtőben nyáron sem lehet 25 foknál magasabb hőmérséklet. A dokumentum külön pontban hangsúlyozza: a split klíma és a mobil klíma alkalmazása nem biztosítja a műtőben előírt fenti paramétereket, alkalmazásuk növeli a sebfertőzés kockázatát, így nem alkalmazhatóak.

HIRDETÉS

Nincs baj, de megoldjuk

Hogy a probléma nagy és valós, jól példázza, hogy bár a kormány először bagatellizálni igyekezett a helyzetet – Gulyás Gergely kétségeinek adott hangot a lapunk által bemutatott információkkal kapcsolatban –, nem sokkal később maga a kancelláriaminiszter kérte fel a Magyar Kórházszövetséget, hogy végezzen felmérést az intézmények klímával való ellátottságáról. Kiderült, hogy a kórházak harmadában nincs klíma, de ott se sokkal jobb a helyzet, ahol van. Ugyanis a berendezések kétharmada régi, elavult.

Gulyás ezt követően közölte: várják azon intézmények jelentkezését, ahol gond van, az ország gazdasági teljesítménye ugyanis lehetővé teszi, hogy minden műtőben legyen megfelelő klímaberendezés.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,915lájkolóTetszik
3,627követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Három balatoni település kapott kikötőt a Baharttól

Balatonakali, Balatonkenese és Balatonudvari bizonyos feltételekkel 25 évre ingyenes használatba kapja a kikötőket.