HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld L. Ritók Nóra...

L. Ritók Nóra: Nem is értem, mitől működik még ez az egész

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Mélyszegénységben élő, jórészt roma családokat segít 1999 óta az Igazgyöngy Alapítvány, amely új, komplex módszereket vezetett be az oktatásban és a szociális munkában, tíz éve egyszerre dolgozva a gyerekek és a szülők felzárkóztatásán. L. Ritók Nórával erről, az ingyenes tankönyvről, a tanárhiányról, a tanult tehetetlenségről és az elmaradó jelzésekről beszélgettünk.

Részletek a Magyar Hang október 18-i (2019/42.) számában megjelent interjúból!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

(…)

– A családpolitika a tehetősek gyerekvállalását ösztönzi, közben továbbra is a szegénységben élő, főleg a roma családok gyerekvállalási kedve nagyobb. Ön szerint ez hosszú távon is így marad?
– Lassú változást látok. Egyre több családban tapasztalom, hogy a fiatalok már nem terveznek 5-6 gyereket, sőt kijelentik, hogy kettőnél meg szeretnének állni. Csakhogy nagyon sokszor mégis becsúsznak további gyermekek, a felnevelésükhöz azonban a körülmények nem megfelelőek. A mélyszegénységben élők nem férnek hozzá a fogamzásgátláshoz, mert piaci áron számukra elérhetetlenek a fogamzásgátló szerek. Gyakran a szükséges tájékozottság sincs meg. Mi ebben szeretnénk segíteni a nőket, hogy ne az abortusz legyen a megoldás számukra.

HIRDETÉS
Bogdán László: Ketyeg már a cigányplutónium | Magyar Hang

– Sokszor hallom azt az érvet, hogy egy komplex, országos felzárkóztató program iszonyatos összegekbe kerülne. Meg tudná ezt engedni magának Magyarország?
– A kérdés inkább úgy vetődik fel, hogy megengedhetjük-e majd magunknak azokat a sokkal nagyobb kiadásokat, amelyeket az iskolából most kimaradó, szakképzetlen, munkalehetőség nélkül maradó emberek megélhetésére kell fordítanunk akár közmunkaprogram formájában, akár más módon. Hosszú távú gondolkodásra lenne szükség ezen a téren: mi a Told nevű zsákfaluban indított felzárkóztató mintaprogramunkat húsz évre terveztük. Ebben a témában a befektetett munka nagyjából ilyen időtávban térülhet meg.

(…)

Iskolakezdés van, mit kérnek a mélyszegénységben élő szülők? Nem válik ez egy idő után ördögi körré? Miért nem segít a közmunka? Kihez fordulhatnak a rászorulók, ha nem önökhöz? Használt a kötelező óvoda? Miért lenne fontos a logopédus a gyerekeknek? Ha egy fiatal tanár elkezdi a munkát egy olyan iskolában, ahol többségben vannak a hátrányos helyzetű gyerekek, milyen segítséget kaphat? Miért baj, hogy az intézmények nem beszélnek a bajokról? Ön is azt tapasztalja, hogy növekszik a kábítószerhasználók száma? Hogyan lehet küzdeni ez ellen? Miért baj, hogy „elszabadult” a feketemunka? A válaszokat keresse a Magyar Hang október 18-án megjelent 2019/42. számában!

HIRDETÉS

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/42. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
R. Kiss Kornélia
R. Kiss Kornélia
Újságíró, a Magyar Hang alapító szerkesztőségének tagja, a lap állandó szerzője. Nyolc évig a Magyar Nemzet kulturális, majd belpolitikai rovatának munkatársa. Jogász. A Eurotopics európai sajtófigyelő magyarországi tudósítója.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,929lájkolóTetszik
3,630követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek