Török iskolát nyitna Erdogan alapítványa Budapesten

Török iskolát nyitna Erdogan alapítványa Budapesten

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozója Bakuban 2019. október 14-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 24.hu információi szerint Budapesten nyitna iskolát egy Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz köthető szervezet. A fővárosi kormányhivatal engedélyt adott a Maarif Általános Iskola és Gimnázium számára, amely a IX. kerületben, az egykori ferencvárosi Harsányi János Szakközépiskola és Szakiskola helyén működne, ahol a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrumtól bérel majd tantermeket és eszközöket. A cikk szerint az intézmény már ebben a tanévben megkezdte volna a működését 80 általános iskolai diákkal, ismeretlen okok miatt azonban mégsem kezdődött el az oktatás, jövőre viszont már 240 tanulóval számolnak.

Az intézmény megbízott vezetője annyit mondott a hírportálnak, hogy egy török eredetű magániskoláról van szó, amely egyelőre még csak épül. Azt nem árulta el, hogy milyen pénzből finanszírozzák az iskolát, és hogy mekkora lesz a költségvetése, ahogyan azt sem, hogy kizárólag törökök, vagy más származású diákok is tanulhatnak-e az intézményben. Az sem derült ki, hogy a muszlim vallási nevelés szerepet kap-e az intézményben, és ha igen, terveznek-e mecsetépítést.

Erdogan köszönetet mondott Orbánnak | Magyar Hang

Kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnökkel hétfőn Bakuban, ahová mindketten a Türk Tanács soron következő ülésére érkeztek. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár a találkozó után az MTI-nek kifejtette: a török elnök köszönetet mondott azért, hogy Budapesten a közelmúltban megnyitották a Türk Tanács első európai irodáját.

Az iskola fenntartója a Maarif Hungary Nonprofit Kft. lesz. A céget idén májusban kft-ként alapították, júliussal alakították nonprofittá, szeptember 11-én pedig Maarif Általános Iskola és Gimnázium névvel nonprofit szervezetet is létrehoztak. Az Ifjúmunkás utcába bejegyzett intézmény székhelyén egyelőre a korábbi szakközépiskola lerobbant állapotú épülete áll, amelyen nem látszik a rekonstrukció előkészülete.

A magyarországi nonprofit kft. a török Maarif Alapítványhoz tartozik. Ezt a szervezetet az Erdogan elleni 2016-os, kudarcba fulladt katonai puccs után alapították azzal a céllal, hogy átvegye, a puccs értelmi szerzőjének tartott Fetuallah Gülen hitszónok által korábban létrehozott iskolai hálózatot. Gülen még Erdogan szövetségeseként építette ki az intézményrendszert, szerte a világban jöttek létre török iskolák, kollégiumok és egyetemek. A puccs előtt, összesen 688 ilyen intézmény működött a világ 113 országában. Ezek egy részét már sikerült megszereznie a Maarifnak, amely 41 országban összesen 315 iskolát tart fenn, honlapjuk immár köztük említi a budapesti intézményt is.

Az alapítvány elnöke, Birol Akgün igyekezett hangsúlyozni a függetlenségüket, ám a szervezet kuratóriumának 12 tagjából Erdogan nevez ki hetet, és a támogatásuk nagy részét az oktatási minisztérium adja. A 24.hu kiemeli, hogy az alapítványi iskolák oktatási rendszere átfedést mutat ugyan a korábbi, güleni alapítású intézményekével, ám nagy különbség a vallásos nevelés, a Maarif esetében ugyanis kötelező a Korán oktatása.

Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk egy magyar ügyvédi irodától, akik ügyfelük, a Maarif Hungary Nonprofit KFT, valamint a Maarif Általános iskola és Gimnázium nevében arról írtak: az iskola a magyar jogszabályok maximális tiszteletben tartásával működik, az oktatás nyelve magyar, a török a választható idegen nyelvek listáján lesz csupán, és nem lesz kötelező. A diákok választhatnak az etika tantárgy és a hit- és erkölcstan tantárgyak között is. Az intézményben nem csak török állampolgárok tanulhatnak, hanem bármilyen állampolgárságú személy – a célcsoport a Magyarországon élő diákok. Levelükben azt is kifejtették, hogy az iskola politikasemleges, alapítványuknak nincs köze a török kormányhoz, kizárólag a török parlamentnek tartoznak beszámolási kötelezettséggel. A Maarif-iskola az Ifjúmunkás utcai épületet megosztva használja a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrummal.