Így korlátozná Kövér az újságírók munkáját

Így korlátozná Kövér az újságírók munkáját

Fotó: Székely Sándor, a Szolidaritás országgyűlési képviselője / Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szolidaritás független országgyűlési képviselője, Székely Sándor tett ki egy képet a Facebook-oldalára arról, a Képviselői Irodaházban milyen „karámot” különítettek el az újságírók számára. Nemcsak a Fehér Házban lesz nehéz dolguk ezt követően az újságíróknak, a Parlamentben is ellehetetlenül gyakorlatilag a normális munkavégzés.

Már eddig is csak a viszonylag szűk sajtófolyosón, illetve a parlamenti társalgóban lehetett utolérni a politikusokat, de Kövér Lászlónak már ez is sok volt. Először csak arról rendelkeztek, hogy kizárólag kamera nélkül mehet valaki közel az ülésteremhez, majd gyorsan megtiltották a hangfelvétel készítését is. A házelnök szándéka szerint az ülésterem előtti folyosóra nem is mehetnek szabadon újságírók a jövőben. A plenáris ülés napján csak a Sajtóiroda külön engedélyével lehet majd ott tartózkodni.

A sajtóterem ráadásul lekerült a plenáris üléseknek helyt adó terem alá egy szinttel, így nagyon nehéz lesz kormánypárti politikusokkal szóba elegyedni. Továbbá „az Országgyűlés bizottságainak üléstermeiben interjú nem készíthető, az ülések résztvevőinek munkáját a média munkatársa nem zavarhatja.”

Az új tudósítási szabályzat szerint a felvételkészítéssel nem zavarhatják a képviselői munkavégzést, továbbá kötelesek az újságírók tiszteletben tartani az épületben tartózkodó személyek méltóságát és magánéletét. Könnyen elképzelhető, hogy ezzel a gumiparagrafussal a kormánypárti politikusok rokonainak gazdagodására vonatkozó kérdéseket hárítanák el. Kikötötték továbbá, hogy az országgyűlési képviselők, kormánytagok, az EP magyar képviselői és nemzetiségi szószólók bármikor visszautasíthatják az interjúra való felkérést, és bármikor be is fejezhetik az interjút.