Alföldi Róbert nem pályázik színház vezetésére

Alföldi Róbert nem pályázik színház vezetésére

Alföldi Róbert (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem pályázik egyetlen színház vezetésére sem Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház 2008 és 2013 közötti igazgatója – a művész erről az október 13-i önkormányzati választások után a Magyar Narancsnak adott interjúban beszélt. Úgy fogalmazott, hogy „baromira nem lenne elegáns" pályáznia.

– Arról, hogy Karácsony mellé álltam, azt gondolom, független értelmiségi döntés volt. Pofáztam, pofáztam, de most már úgy éreztem, tenni is kell valamit. És az is független döntés, hogy nem fogok pályázni. Mert sem az új főpolgármestert, sem magamat nem akarom kínos helyzetbe hozni. Még a látszatát is szeretném elkerülni annak, hogy na, az Alföldit biztosan ilyen hátsó szándékok vezérelték – mondta a lapnak.

Alföldi Róbert: Bárkiből lehet ellenség | Magyar Hang

A főpolgármesteri eredményhirdetés után eufóriát érzett, és reményt. Azt, hogy egy másik út kezdődik – magyarázta egy másik kérdésre. Szerinte a választás eredménye az emberek tapasztalásának következménye. – Lehet azt mondani, hogy bizonyos botrányos történések bizonyos vidéki városokban erősen befolyásolták a végeredményt, de én ebben kevéssé hiszek. Jót röhögtem a Washington Post cikkén, amelyben rácsodálkoznak, miként választhatták újra a győri polgármestert a történtek fényében. Nem értették, hogyan történhetett. Mi azért ezt nagyon is értjük. „A magyar virtus.” – mondta.

Alföldi Róbert azt gondolja, hogy bár biztosan a Borkai-ügy is hozzátett valamit a végkifejlethez, de ha nincs az a videó, akkor is közel hasonló eredmény születik. Mert az emberek szerinte azt tapasztalták meg, hogy milyen az, amikor a hatalom megfeledkezik róluk, és csak önmaga boldogulásával és gyarapodásával foglalkozik. – Ennyiben ez a választás valamennyire demokráciaünneplés is. Nálunk nem szokás összefogni semmiben, soha. Ebben is más volt ez a választás, mert mégiscsak megtörtént a lehetetlen – fogalmazott.