Hiába jogszerűtlen a leállítás, nem indulhat újra Bige László szolnoki kénsavgyára

Hiába jogszerűtlen a leállítás, nem indulhat újra Bige László szolnoki kénsavgyára

Bige Holding (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megsemmisítették a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelemnek azt a határozatát, amelyben azonnali hatállyal visszavonták a Bige Holding szolnoki műtrágyagyárának működési engedélyét.

A gyárban ugyan voltak üzemzavarok, a határozatból ugyanakkor nem lehetett megállapítani, hogy milyen ok miatt nem felelt meg az üzem a biztonságos működés feltételeinek. Nem derült ki továbbá az sem, hogy a gyár milyen kötelezettségeket nem teljesített – derült ki Kiss Árpád, a tanács elnöke indoklásából.

Bezárja szolnoki üzemét a Bige Holding | Magyar Hang

A törvényszék a kénsavüzem működésének engedélyezését kérő keresetet ugyanakkor elutasította. Közleményük szerint megállapítható volt, hogy a felperes ügyvezetője is jelen volt, amikor a katasztrófavédelem rendellenességet tapasztalt az üzemben. Az ügyvezető egyetértésével jegyzőkönyvet vettek fel az üzemzavarról és az elhárítás módjáról.

A jegyzőkönyvben a katasztrófavédelem tájékoztatta a felperest, hogy az üzemet le kell állítani. A működés folytatásához el kell végezni a szükséges javításokat, amelyeket igazolni is kell. A felperes ügyvezetője a tájékoztatást megértette, azzal egyetértett. A közlemény szerint az üzem leállításának a következményeit az eljárásban nem vizsgálhatták.

A bíróság mindkét ítélete jogerős.