Szembe mentek Orbánnal a fideszes EP-képviselők

Szembe mentek Orbánnal a fideszes EP-képviselők

Kurd harcosok az Iszlám Állam drónjaira tüzelnek Rakkában, 2017 nyarán (Fotó: Reuters/Goran Tomasevic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Határozottan elítélték az Európai Parlament képviselői az északkelet-szíriai egyoldalú török beavatkozást, és Törökországot csapatai kivonására szólították fel csütörtökön. A határozatot a fideszes EP-képviselők is megszavazták, ami annak fényében érdekes, hogy korábban Orbán Viktor miniszterelnök is kiállt Recep Tayyip Erdogan török elnök mellett.

A Parlament kézfeltartással elfogadott állásfoglalásban rámutat, hogy az északkelet-szíriai török beavatkozás a nemzetközi jog súlyos megszegését jelenti, amely az egész térség stabilitását és biztonságát aláássa.

A török hadművelet kezdete óta számos civil és katonai áldozat mellett legalább 300 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására – idézik a képviselők az ENSZ adatait. A képviselők szerint Szíria északi részén az ENSZ által irányított biztonsági övezetet kellene létrehozni.

180 fokos fordulat a Fehér Házban: Amerika félreáll, Törökország szabadon támadhatja a kurdokat | Magyar Hang

A Parlament határozottan elutasítja az északkelet-szíriai határ mentén húzódó úgynevezett „biztonsági övezet” létrehozására irányuló török tervet, és aggodalmának ad hangot, hogy az amerikai–török fegyverszünet jogalapot teremthet a terület tartós török megszállására. A képviselők továbbá szolidaritásukat fejezik ki a kurd néppel, hangsúlyozva a kurdok, elsősorban a kurd nők fontos hozzájárulását az Iszlám Állam ellen harchoz. A képviselők rendkívül aggasztónak tartják azokat a híreket, amelyek szerint a török offenzíva alatt az Iszlám Állam több száz harcosa szökött meg a börtönökből. Ez pedig azzal a kockázattal jár, hogy az Iszlám Állam ismét erőre kap.

Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök „fegyvernek használja a menekülteket, hogy az Európai Uniót zsarolja velük”. A Parlament ezért felszólította a tagállamokat tömörítő Tanácsot, hogy vezessen be szankciókat és beutazási tilalmat az emberi jogi visszaélésekért felelős török tisztségviselők ellen, és célzott gazdasági lépéseket is vegyen fontolóra Törökország ellen. A képviselők a mezőgazdasági termékekről szóló megállapodásban rögzített kereskedelmi kedvezmények, végső megoldásként pedig az EU és Törökország közötti vámunió felfüggesztését is javasolják.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.