Visszavonták Borkai Zsolt MOB-tagságát

Visszavonták Borkai Zsolt MOB-tagságát

Borkai Zsolt, Győr újraválasztott polgármestere a győri városházán tartott sajtótájékoztatóján 2019. október 15-én. A Fidesz helyi szervezetének elnöke bejelentette, hogy kilép a pártból (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszahívta a Magyar Olimpiai Bizottságból Borkai Zsolt volt MOB-elnököt a Magyar Torna Szövetség – írja az Index. Győr polgármestere a szexvideós botránya után nem tarthatja meg ezt a posztját.

Az ügy azért pikáns, mert az 1988-ban lólengésben olimpiai bajnoki címet nyerő Borkai Zsolt 2010 és 2017 között a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is volt. Utána azonban a közgyűlés többsége nem őt, hanem a kihívóját, Kulcsár Krisztián olimpiai ezüstérmes vívót támogatta. Borkai azonban csak az elnöki tisztséget veszítette el, a Magyar Torna Szövetség delegáltjaként a MOB-tagságát nem.

Megszólalt Orbán Viktor a Borkai-ügyről | Magyar Hang

Az Index.hu úgy tudja, hogy a tornaszövetség hívta vissza a tagságból, amit a MOB elfogadott. A cikk megjelenése után a Magyar Olimpiai Bizottság röviden reagált. Azt közölték: "2019. október 22-től Borkai Zsolt nem tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak. Személyével kapcsolatosan a továbbiakban fegyelmi vagy etikai eljárásnak nincs helye, az ügyét ezzel lezártnak tekintjük".

A visszahívása az adriai kéjtúra-botrány következménye, amely az október 13-i önkormányzati választási kampány utolsó hetének egyik meghatározó témája volt. Egy máig ismeretlen szivárogtató egy blogon hozott nyilvánosságra előbb fényképeket, majd videófelvételeket Borkairól és a vele lányok társaságában mulató győri üzletemberekről. A felvételek ráirányították a figyelmet azokra a korrupció gyanúját felvető ügyekre is, amelyekről korábban már bemutatott a sajtó, de akkor jóval kevesebb figyelmet kaptak.

Borkai Zsolt kilép a Fideszből, de hosszú távra tervez Győr élén | Magyar Hang

Az ügy kirobbanása után Borkai napokig néma maradt. A választás előtt két nappal eluralkodott a káosz a Fideszben, de Borkai nem lépett vissza az indulástól. Nem volt azonban eseménytelen a győri közélet, hiszen a Jobbik a kampányhajrában felrúgta a győri ellenzéki összefogást. A polgármester végül ha szűken is, de megnyerte a választást, így ismét ő lett a város első embere. Később sajtótájékoztatón bejelentette a kilépését a Fideszből. Azóta sem állt nyilvánosság elé, az október 23-i városi megemlékezéstől is távol maradt.