Fürjes Balázs: Demokraták vagyunk és szeretjük Budapestet, ha a főváros akarja, leáll a Liget-projekt

Fürjes Balázs: Demokraták vagyunk és szeretjük Budapestet, ha a főváros akarja, leáll a Liget-projekt

Látványterv az atlétikai világbajnokság helyszínéről. Nagy üzlet lesz megvalósítani. (Fotó: KKBK)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapest nem lehet csatatér, mi nem a háborúzás, hanem a békés építkezés pártján állunk – így fogalmazott az Indexnek adott interjújában Fürjes Balázs kormánybiztos, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Zrt. (KKBK) vezetője. Elmondta, nem lát új retorikát, nem lettek békülékenyebbek, a kormány ugyanúgy gondolkodik, mint eddig: „nem valósít meg olyan városépítő fejlesztéseket, amelyeket a városvezetés nem támogat”.

– A következetes kormányzati álláspont annak meglepetés, aki nem ismer bennünket, és nem hitte el, hogy amit mondtunk Tarlós Istvánnak, és amilyen gyakorlatot folytattunk, azt komolyan gondoljuk. Demokraták vagyunk és szeretjük a várost. Álljuk a korábban is mondott szavunkat – hangsúlyozta Fürjes Balázs. Kifejtette, Karácsony Gergely világossá tette a választási kampány során, hogy bizonyos dolgokat nem akar, miután megválasztották, a kormány tartja magát ahhoz, hogy semmi nem épül meg Budapesten kormányzati beruházásként, amit a városvezetés nem támogat.

Karácsony a budapestieket kérdezné meg az új stadionokról | Magyar Hang

A budapesti Városligetben új épületek helyett parkot szeretne a budapestiek kétharmada a felmérések szerint, ezért ott a zöldfelületet növelné a főváros új vezetése. Ami a stadionokat illeti, erről közvetlenül kérdezné meg a budapestieket Karácsony Gergely a Facebook-oldalán megjelent délutáni közlemény szerint, és az ő álláspontjukat képviselné a kormánnyal folytatott tárgyalások során.

A kormánybiztos elárulta, a Fővárosi Közfejlesztési Tanács első ülésére meghívják Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum igazgatóját is, aki a Liget kormányzati felelősét, hogy elmondhassa érveit a Liget-projekt mellett. Ha ezek ellenére „a fővárosi közgyűlés úgy döntene, hogy folyamatban levő építkezés álljon le, akkor leállítjuk”.

– Az elmúlt 9 évben a befejeződött városfejlesztések Budapesten 1850 milliárd forintba kerültek, és rengeteg beruházás van tervezés-előkészítés alatt. Ezeket mind tételesen végig kell beszélni, mi az amit támogat a főváros, és mi az, amit nem – foglalta össze a kormánybiztos. Ezeknek csupán egy kis szelete a sportberuházás, amelyek esetében is várják a főváros álláspontját: „mi legyen az atlétikai világbajnoksággal vagy a kézilabda Európa bajnoksággal. Az előző vezetés ezeket a pályázatokat támogatta, de adott esetben ezeket a nemzetközi szerződéseket fel kell mondani.”

Alaposan újratervezik a Liget-projektet | Magyar Hang

Alaposan átrajzolhatják a Liget-projektet, mert az eredeti elképzelések alig megvalósíthatók, így a civilekkel való küzdelem épp kapóra jött a Városliget Zrt. számára, hogy időt nyerjenek. A visszavont építési engedélyek, a peres ügyek és az átalakítások miatt még tovább csúszhat a már jócskán 300 milliárd forint felett járó gigaberuházás.

Fürjes Balázs szerint Tarlós István „egy karakteres, a szó jó értelmében vett öntörvényű városvezető volt, aki kiválóan értett a dolgához és megvolt a maga véleménye. Ha vele vitatkozni akart az ember, fel kellett kötni a nadrágot.” Karácsony Gergelyről egyelőre nem fogalmazott meg hasonlókat: „Az tuti, hogy kinevezett kormányzati tisztviselőként nem fogok a demokratikus legitimációval bíró, frissen megválasztott főpolgármesterről karakterológiai találgatásokba bocsátkozni. Majd leülünk és meglátjuk.”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.