HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Lehet, hogy m...

Lehet, hogy mégsem épül meg a Miskolc „Gellért-hegye” elé tervezett irodamonstrum?

HIRDETÉS

Kalandos története van a Hell energiaital tulajdonosainak érdekeltségében készülő miskolci irodaháznak. Augusztusban írtuk meg, hogy ismét nekifutottak a Szent István térre tervezett Avalon Business Center nevű monstrum engedélyeztetésének. A korábban már elutasított terveken néhány apróságot változtattak, éppen annyit, hogy ne kelljen környezetvédelmi eljárást lefolytatni, amelyen elbukott az előző verzió. Az eljárás kikerülését az tette lehetővé, hogy a parkolók számát 300 alá csökkentették.

HIRDETÉS

Ám az épület méretét – amellyel a kritikus helyieknek a legnagyobb problémája van – nem csökkentették, és a homlokzaton is alig észrevehető változtatásokat tettek.

A lapunkhoz eljutott hírek szerint azonban szeptember elején a beruházó projektcég, az Avalon Center Kft. kezdeményezte az engedélyezési eljárás szüneteltetését. Azt ugyan nem állíthatjuk, hogy ez a helyben vihart kavaró augusztusi cikkünkkel áll összefüggésben, de a fejlemény mindenképpen figyelemre méltó. Az eljárást folytató sátoraljaújhelyi hivatal által kiadott iratból kiderül, hogy az csak a beruházó külön kérelmére folytatható, ennek hiányában az engedélyezési eljárás megszűnik.

Óriási monstrumot húznának fel Miskolc „Gellért-hegye” elé | Magyar Hang

Az irodáknak és üzlethelyiségeknek otthont adó Avalon tervei jelentős civil tiltakozást váltottak ki Miskolcon, a beruházás előkészületeit a város előző, fideszes városvezetése is támogatóan figyelte. Az Avas hegy előterében fekvő, jelenleg parkolóként hasznosított telek környezete ugyanis olyan szeglete a városnak, amely megőrizte Miskolc korábbi arculatát. Műemléki védelmet övező épületek sora (Avasi templom, Erzsébet fürdő, gyógyszertár) található itt. A civilek azért tiltakoztak a beruházás ellen, mert szerintük egy modern homlokzatú irodaház – a tervek alapján – nem illik a XVIII–XIX. századi épületek közé.

Mint megírtuk, a beruházó előző terve – amit a jó nevű, fővárosi Finta Stúdió által készített – első fokon még környezetvédelmi engedélyt kapott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól. A másodfokon eljáró Pest Megyei Kormányhivatal azonban az örökségvédelemért felelős Füleky Zsolt helyettes államtitkár szakvéleménye alapján hét pontban is örökségvédelmi jogszabályba ütközőnek találta a terveket. Füleky szerint az épület nem illeszkedne az utca képéhez, idegen a belváros karakterétől és historizáló épület együttesétől. Pedig – tette hozzá – a belváros műemléki védettségével éppen a historikus városszövet megőrzését akarták garantálni, amelyet közel egy évszázadon át csorbítottak.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/42. számában jelent meg október 18-án!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,935lájkolóTetszik
2,831követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Facebook komment miatt kirúgták Lattmann Tamást a közszolgálati egyetemről

Az Alapjogokért Központ egyik női munkatársára tett az egyetem szerint elfogadhatatlan – szexista – megjegyzéseket. Az oktató szerint azonban ő tisztázta a félreérthető kiírását és bíróságra megy.

1984