Londoni ügyvédeken keresztül fenyegeti a magyar kormány a kritikus külföldi lapokat

Londoni ügyvédeken keresztül fenyegeti a magyar kormány a kritikus külföldi lapokat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány, illetve a nagykövetség egy londoni ügyvédi irodát bízott meg azzal, hogy a vele kritikus nemzetközi lapokra nyomást gyakoroljon – írja a 444. Információjuk szerint az ügyeket a médiajogra, azon belül is rágalmazási és sajtóperekre specializált Carter-Ruck nevű iroda viszi, amely a nemzetközi újságírás világában az egyik legrosszabb hírű ügyvédi iroda.

A Külügyminisztérium a lap közérdekűadat-igénylésére válaszul arról tájékoztatott, hogy a cég a londoni nagykövetség eseti megbízása alapján járt el a Guardian és a Daily Telegraph cikkei kapcsán 2019 júniusában. A szolgáltatás ellenértéke 2162 font (800 ezer forint) volt.

A 444 szerint az ügyvédi iroda korábban több alkalommal képviselte például a Szcientológia Egyházat, és igyekeztek nyomást gyakorolni a szcientológusokkal szemben kritikus szerzőkre. De a Carter-Ruck a máltai kormány megbízásából próbálta megfélemlíteni az országban 2017-ben meggyilkolt oknyomozó újságíró, Daphne Caruana Galizia haláláról készülő könyv szerzőit is.

A módszerük egyszerű: ügyvédi levéllel, nyomásgyakorlással, felszólítással, peres fenyegetéssel vagy jogi eljárással nehezítik meg az újságírók, illetve a médiumok munkáját. A lapok ügyvédeinek, szerkesztőinek és újságíróinak akkor is foglalkoznia kell az üggyel, ha egyébként alaptalanok a kifogások. A kisebb, kevésbé tőkeerős médiumok számára pedig a fenyegetés valós, amellyel el lehet rettenteni őket attól, hogy bármit írjanak olyanokról, akik tudhatóan agresszív ügyvédekkel fenyegetőznek.

A 444 a külügy válaszában említetteken (Guardian, Telegraph) kívül tud még egy esetről, amikor Carter-Ruck eljárt egy, a magyar kormányról szóló cikk ügyében. A londoni iroda a Financial Timesnak küldött több levelet egy júliusban megjelent cikk miatt, ami arról szólt, hogy az EU bíróság elé viszi Magyarországot, amiért a hatóságok éheztetni próbálják a menedékkérők egy részét a szerb határon lévő tranzitzónában. A Carter-Ruck első levele után a lap kiegészítette a cikket, és pontosította, hogy kiknek nem adnak enni a magyar hatóságok a tranzitzónában, de továbbra sem használták a magyar kormány által kívánatosnak gondolt terminológiát a tranzitzónában lévő külföldiekkel kapcsolatban.