NATO-parancsokság lehet Magyarországon

NATO-parancsokság lehet Magyarországon

Magyar katonák Afganisztán Baglán tartományában 2013 novemberében (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közép-kelet európai térségben Magyarországon lehet az első NATO-parancsnokság. Erről szóló egyetértési megállapodást írt alá pénteken Brüsszelben a magyar, a szlovén, a horvát és a szlovák védelmi miniszter, a kezdeményezéshez várják Ausztria csatlakozását is.

Az aláírás a NATO-s védelmi miniszterek két napos találkozójának egyik eseménye volt, amelyen Benkő Tibor védelmi miniszter azt hangsúlyozta, hogy a közös fenyegetésekkel szemben együttes erővel hatékonyabban lehet fellépni.

Az úgynevezett Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály Parancsnokság nem új keletű elképzelés, a magyar kormány már hosszabb ideje dolgozik a részleteken és úgy tudjuk, mindez a NATO-n belül is pozitív visszhangra talált. Már csak azért is, mert a szervezet számára most az elsődleges fenyegetést az orosz katonai aktivitás jelenti. A parancsnokság a részt vevő államok képességeit, kapacitásait koordinálja, a cél a hatékonyság növelése és jól illeszkedik a NATO struktúrájába, ahol eddig 22 hasonló hadosztály-parancsokság működik. A honvédelmi miniszter elmondta, a parancsokság Szolnokon lesz, amely 2021 januárjától kezdi meg működését, 2024 végére pedig már teljes kapacitással lehet rá számítani.

Szembe mentek Orbánnal a fideszes EP-képviselők | Magyar Hang

A védelmi miniszterek tárgyaltak többek között az egyik NATO-tag, Törökország szíriai katonai beavatkozásáról is. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a találkozó után – neveket nem említve – azt mondta, megoszlanak a vélemények a török katonai fellépésről, azzal azonban mindenki egyetértett, hogy az erőszakot mérsékelni kell és politikai megoldásra kell törekedni.

A szövetségesek támogatják azt a német kezdeményezést is, hogy nemzetközi ellenőrzésű biztonsági zónát hozzanak létre. Stoltenberg biztosított mindenkit, hogy a terrorszervezetek elleni küzdelem során elért eredményeket a NATO mindenképpen meg akarja őrizni, vagyis a bizonytalanná vált helyzet, a kurd terrorellenes erőkkel szembeni török fellépés nem jelentheti az Iszlám Állam újbóli megerősödését.

A török lépésekről Benkő Tibor azt mondta, Magyarország egyetért azzal a török célkitűzéssel, hogy lehetőséget biztosítson a szír menekülteknek, hogy visszatérhessenek hazájukba, mert a kialakult helyzet elválaszthatatlan a migráció és a terrorizmus fenyegetésétől.