HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Varga Mihály ...

Varga Mihály kollégiumi szobatársa szakít nagyot a Pénzügyminisztérium felújításával

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Két ismert cég a nagy nyertese annak, hogy a Pénzügyminisztérium a Budai Várba költözik. A Tiborcz Istvánnal szoros üzleti kapcsolatban álló Paár Attila cége, a West Hungária Bau (WHB), illetve a Garage Ingatlanfejlesztő, az ő számlájukon landol sok milliárd forint.

HIRDETÉS

Utóbbi vállalkozás Szabó Zoltáné, aki a Magyar Narancs tavalyi cikke szerint Varga Mihály pénzügyminiszter kollégiumi szobatársa volt. Az értesülést Szabó ugyan nem erősítette meg, de a miniszter helytállónak minősítette.

Ráadásul a projekt egyre csak drágább. Míg 2016-ban még 26 milliárdra becsülték a költségeket, mostanra már jóval többnél tartunk. A Népszava számításai szerint eddig 21,8 milliárdba került, ám az idei és a jövő évi büdzsékben még további 26,2 milliárd forintot különítettek el, így összesen 47,5 milliárd forint megy a Szentháromság téri épület rekonstrukciójára.

A WHB igazi feketeöves közbeszerzési szereplő, a jelentős állami beruházások környékén szinte mindenhol felbukkan, többek közt ennek köszönhetően nettó árbevétele 2017-ben 41,3 milliárd forint, 2018-ban pedig 50,1 milliárd forint lett. A Garage még közel sincs ezen a szinten, de az elmúlt hat évben komoly növekedésnek indult a cég. A 2013-ban elért nettó 100 millió forint körüli eredményt tavaly 3,3 milliárdra tornázták fel, és az idei közbeszerzések alapján csak fokozzák a teljesítményüket.

HIRDETÉS

Ők lettek az egyik legfőbb nyertesei a kormány budai Várba költözésének azzal, hogy rendre elnyerik a Pénzügyminisztérium épületének felújítására kiírt pályázatokat a WHB-val karöltve. Eddig a rekonstrukció két ütemére kötött keretszerződések alapján közel 18 milliárd forinttal lett gazdagabb a két cég.

Kedvezőtlen páratartalom | Magyar Hang

Nedves papírlap tapadt a vádlimra. Egy halkan zümmögő ventilátor fújta rá, amelynek tucatnyi másikkal együtt a Forster Központ földszinti termében felhalmozott iratokat kellett volna kiszárítania. 2017 januárjában csőtörés miatt beázott a nem sokkal korábban megszüntetett örökségvédelmi hatóság Táncsics Mihály utcai épületének alagsora, tele értékes dokumentumokkal.

A Garage szintén a WHB oldalán vett részt a Millenáris Széllkapu fejlesztésében, amely során Budán, a Millenáris mellett, az egykori Ganz gyár területén hoztak létre közparkot és közösségi teret. A Közbeszerzési Értesítő januári bejegyzése alapján a felszíni és felszín alatti létesítményeinek kivitelezésére 11 milliárd forintot kapott a konzorcium. A Széllkapu projekt indítását egyébként Varga Mihály jelentette be 2017-ben.

A Mátyás templom szomszédságában álló volt királyi pénzügyminisztérium épületét az 1944-es állapotoknak megfelelően újítják fel, vagyis az akkori állapotra építik vissza, és újra a Pénzügyminisztérium (egy részének) ad otthont. Szakértők korábban úgy számoltak, hogy a kormányzati szervek Várba költözése akár 1000 milliárd forintot is felemészthet.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,537lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.