HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Varga Mihály ...

Varga Mihály kollégiumi szobatársa szakít nagyot a Pénzügyminisztérium felújításával

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Részletek ITT. Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Két ismert cég a nagy nyertese annak, hogy a Pénzügyminisztérium a Budai Várba költözik. A Tiborcz Istvánnal szoros üzleti kapcsolatban álló Paár Attila cége, a West Hungária Bau (WHB), illetve a Garage Ingatlanfejlesztő, az ő számlájukon landol sok milliárd forint.

HIRDETÉS

Utóbbi vállalkozás Szabó Zoltáné, aki a Magyar Narancs tavalyi cikke szerint Varga Mihály pénzügyminiszter kollégiumi szobatársa volt. Az értesülést Szabó ugyan nem erősítette meg, de a miniszter helytállónak minősítette.

Ráadásul a projekt egyre csak drágább. Míg 2016-ban még 26 milliárdra becsülték a költségeket, mostanra már jóval többnél tartunk. A Népszava számításai szerint eddig 21,8 milliárdba került, ám az idei és a jövő évi büdzsékben még további 26,2 milliárd forintot különítettek el, így összesen 47,5 milliárd forint megy a Szentháromság téri épület rekonstrukciójára.

A WHB igazi feketeöves közbeszerzési szereplő, a jelentős állami beruházások környékén szinte mindenhol felbukkan, többek közt ennek köszönhetően nettó árbevétele 2017-ben 41,3 milliárd forint, 2018-ban pedig 50,1 milliárd forint lett. A Garage még közel sincs ezen a szinten, de az elmúlt hat évben komoly növekedésnek indult a cég. A 2013-ban elért nettó 100 millió forint körüli eredményt tavaly 3,3 milliárdra tornázták fel, és az idei közbeszerzések alapján csak fokozzák a teljesítményüket.

HIRDETÉS

Ők lettek az egyik legfőbb nyertesei a kormány budai Várba költözésének azzal, hogy rendre elnyerik a Pénzügyminisztérium épületének felújítására kiírt pályázatokat a WHB-val karöltve. Eddig a rekonstrukció két ütemére kötött keretszerződések alapján közel 18 milliárd forinttal lett gazdagabb a két cég.

Kedvezőtlen páratartalom | Magyar Hang

Nedves papírlap tapadt a vádlimra. Egy halkan zümmögő ventilátor fújta rá, amelynek tucatnyi másikkal együtt a Forster Központ földszinti termében felhalmozott iratokat kellett volna kiszárítania. 2017 januárjában csőtörés miatt beázott a nem sokkal korábban megszüntetett örökségvédelmi hatóság Táncsics Mihály utcai épületének alagsora, tele értékes dokumentumokkal.

A Garage szintén a WHB oldalán vett részt a Millenáris Széllkapu fejlesztésében, amely során Budán, a Millenáris mellett, az egykori Ganz gyár területén hoztak létre közparkot és közösségi teret. A Közbeszerzési Értesítő januári bejegyzése alapján a felszíni és felszín alatti létesítményeinek kivitelezésére 11 milliárd forintot kapott a konzorcium. A Széllkapu projekt indítását egyébként Varga Mihály jelentette be 2017-ben.

A Mátyás templom szomszédságában álló volt királyi pénzügyminisztérium épületét az 1944-es állapotoknak megfelelően újítják fel, vagyis az akkori állapotra építik vissza, és újra a Pénzügyminisztérium (egy részének) ad otthont. Szakértők korábban úgy számoltak, hogy a kormányzati szervek Várba költözése akár 1000 milliárd forintot is felemészthet.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,141lájkolóTetszik
3,148követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Muszáj talpra állnunk – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács András Péterrel és Kónya Imrével. Digitális oktatás a zsákfalvakban. Hogy lapítják máshol a görbét? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek