Átlátszó: átláthatatlanabbá tenné Zugló ügyeit Horváth Csaba

Átlátszó: átláthatatlanabbá tenné Zugló ügyeit Horváth Csaba

Karácsony Gergely és Horváth Csaba az előválasztási küzdelem első vitáján

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere az új képviselő-testület október 28-i alakuló ülésére benyújtott előterjesztése szerint arra szeretne felhatalmazást kapni, hogy szinte bármiben egyedül dönthessen, illetve ne kelljen a képviselőtestület hozzájárulása többszázmillió forintos ügyekhez – derül ki az Átlátszó cikkéből.

Mint a portál megírt, Horváth úgy módosítaná a képviselőtestület szervezeti és működési szabályait (SZMSZ), hogy a polgármester – vagyis ő maga – döntést hozhatna a képviselőtestület hatáskörébe tartozó szinte bármely ügyben, ha a kérdést halaszthatatlannak minősíti.

A szinte minden kérdésre kiterjedő jogkör biztosítása azzal járhat, hogy a polgármester megkerülheti azokat az átláthatósági és nyilvánossági garanciákat, amelyek a képviselőtestület működéséhez kapcsolódnak.

Horváth Csaba a hétfői alakuló ülésre benyújtott egy salátarendeletet is, amely az önkormányzat vagyonát érintő ügyekben a rendes ügymenetet illetően is csökkentené a képviselőtestület döntési jogkörét. Horváth ugyanis sokszorosára emelné azt az értékhatárt, ami felett a képviselőtestület hozzájárulása kell(ene): ingó vagyontárgyak esetében 100 millió forinttal, ingatlanok esetén pedig 200 millióval növelné ezt a limitet az új polgármester.

A jelenlegi zuglói vagyonrendelet szerint eddig ingó és ingatlan vagyontárgyak esetén egységesen 50 millió forintos értékhatárig elengendő a Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottság döntése, 50 millió forintos értékhatártól viszont már a képviselőtestület döntése szükséges minden ügylethez, legyen az eladás, vásárlás, bérbeadás, bármi. Az Átlásztó szerint mindkét javaslat súlyosan sérti az átláthatóságot, és ebből következően nagy korrupciós kockázattal jár.

Horváth Csaba a Klubrádiónak reagált az Átlátszó cikkére. Hazugságnak nevezte, hogy az új SZMSZ több jogosultságot adna a polgármesternek. Mint mondta, a helyi önkormányzatokról szóló törvény határozza meg, hogy egy polgármester milyen esetekben milyen döntéseket hozhat önállóan, és ezek alapvetően pénzügyi kötelezettségvállalás nélküli ügyek. – Nem igaz az a megfogalmazás, hogy a polgármester, mint egy kiskirály bármiről dönthet – fogalmazott.