HIRDETÉS
HIRDETÉS

A csipszadó emelését fontolgatja a kormány

Szerző: | 2019. október 29., 07:49 | Belföld

(Fotó: Pixabay.com)

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A kormány azt fontolgatja, hogy újabb termékekekre veti ki a csipszadót – értesült a Népszava. A lap egy kormányzati javaslat alapján azt írta, jövőre az édes termékek (üdítők, sütemények) után akkor is meg kellene fizetni a Népegészségügyi Termékadót (NETA), vagyis a csipszadót, ha kizárólag édesítőszert tartalmaznak.

A csak édesítőszeres termékek közterhe azonban mintegy harmada lesz a cukrosokénak, így példáulaz ilyen üdítőitalokat literenként 5 forint, a szörpöket 80 forint adó terhelheti. Az édesítőszeres kakaóporok után kilogrammonként 30 forint, cukrozott készítményeknél 50, a gyümölcsízeknél 200 forint illeti meg várhatóan januártól a közkasszát. A jövőben csak a magas, legalább 75 százalékos gyümölcs-, és zöldségtartalmú levek mentesülnek a NETA megfizetése alól. (Most ez a határ 25 százalék.)

A javaslat több új terméket is bevon az egészségügyi adó hatálya alá. Így például a 100 grammonként 8 grammnál kevesebb rostot tartalmazó reggelizőpelyheket, illetve az egyéb cukrozott, kandírozott magvakat és gyümölcsöket. A zöldségcsipszek és a pattogatott kukorica adóterhe szintén nőni fog, dem maradnak ki az energiaitalok sem. – Sok gyártó elhagyta a taurint ezekből a frissítőkből, ám pótolták azt más, az egészségre továbbra is veszélyt jelentő stimulánssal. Így a javaslat készítői adókötelessé tennék azokat az energiaitalokat, amelyekben van koffein, vagy valmilyen élénkítő szer, ezekért literenként 100 forint adót kellene megfizetni – írja a Népszava.

Címkék: adóemelés, csipszadó, kormány, NETA


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest