Az Európa Tanácsban is téma a sajtó parlamenti munkájának korlátozása

Az Európa Tanácsban is téma a sajtó parlamenti munkájának korlátozása

Kövér László Budapesten, 2018. szeptember 26-án (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzetközi Sajtó Intézet (IPI) és a 19. cikkely nevű szervezet a páneurópai emberi jogi intézménynek az újságírók védelmét és biztonságát előmozdító platformján tette közzé az új szabályokat is részletesen bemutató felhívását – írja a Népszava. Mint fogalmaznak: az előírások súlyosan korlátozzák az újságírók lehetőségét, hogy kérdéseket tegyenek fel a képviselőknek és ellenőrizzék a parlament munkáját.

A cirkusszá züllesztett parlament | Magyar Hang

Lehet, hogy megint bekerülünk majd valamelyik amerikai show-műsorba azzal a botránnyal, ahogy a magyar Országgyűlés kezdte meg őszi ülésszakát. Az újságírók mostantól csak néhány négyzetméternyi, elkerített területen dolgozhatnak, gyakorlatilag karanténba zárták őket. Kövér László döntött így, azért, hogy ne vegzálják kérdésekkel a kormánypárti képviselőket.

Ismert, hogy Kövér László házelnök rendelettel módosította a sajtótudósítás szabályait az Országgyűlésben. A friss szabályok korlátozzák az újságírók szabad mozgását és tevékenységét a Parlament épületében és a Képviselői Irodaházban egyaránt, s ezzel gyakorlatilag lehetetlenné teszik eddig is nehéz munkájukat.

Így korlátozná Kövér az újságírók munkáját | Magyar Hang

A Szolidaritás független országgyűlési képviselője, Székely Sándor tett ki egy képet a Facebook-oldalára arról, a Képviselői Irodaházban milyen „karámot" különítettek el az újságírók számára. Nemcsak a Fehér Házban lesz nehéz dolguk ezt követően az újságíróknak, a Parlamentben is ellehetetlenül gyakorlatilag a normális munkavégzés.

Az ET médiaplatformja egy olyan nyilvános tér, amely megkönnyíti a médiaszabadsággal és az újságírók biztonságával kapcsolatos információk összegyűjtését, feldolgozását és terjesztését az Európa Tanács tagállamaiban. Lehetővé teszi a szervezet időben történő, szisztematikusabb riasztását, valamint szükség esetén az időszerű és összehangolt fellépést.