Pálinkás József: Az embereknek elegük lett a Fidesz arroganciájából

Pálinkás József: Az embereknek elegük lett a Fidesz arroganciájából

Pálinkás József (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Kifejezett célunk, hogy a politikát érintő kérdésekben hallassuk a hangunkat – fogalmazott a Válaszonline-nak adott interjújában Pálinkás József atomfizikus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, a Felelős Értelmiség elnevezésű közösség céljai kapcsán. – Felelős politikát ugyanis nem lehet szaktudás nélkül kialakítani. Sem az egészségügyben, sem az oktatásügyben, mostani konferenciánk témája, a klímaváltozás esetében pedig különösen fontos, hogy megértsük, mi okozza, miben áll és mi a hatása.

Pálinkás József elmondta, az önkormányzati választás új helyzetet hozott, az ország szellemi, erkölcsi és külpolitikai konszolidációjához azonban szükség van egy polgári, szabadelvű-konzervatív politikai formációra. Bár „az embereknek elegük lett a Fidesz arroganciájából”, a választási eredmény utáni illúziók nagyon hamar csalódáshoz fognak vezetni és kiderül: ahhoz, hogy normalizálódjon a politika, szükség van egy kiegyensúlyozó erőre.

A lelkes támogatók által összefogásnak nevezett formáció a tudós szerint egy adott pillanatban rendeződött eggyé, de már most látszanak a törésvonalak. „Pesterzsébeten azzal kezdték, hogy megemelték húsz százalékkal a képviselők fizetését. 441 ezer forintra, amiért havonta két ülésen részt kell venniük, miközben egy középiskolai tanár fizetése ettől nagyon messze van. Vélhetőleg ez volt tehát a legfontosabb probléma a XX. kerületben… Szét is esett ezután a nagy összefogás. Zugló új szocialista polgármestere pedig rögtön magához akart vonni minden elképzelhető jogkört, az átláthatóság és demokrácia nagyobb dicsőségére, s csak akkor visszakozott, amikor kiderült a turpisság” – fogalmazott.

Az alulról szerveződő politika helyett a ma tapasztalható központi irányítás hatékonyabbnak tűnik, de a „főnök” az utóbbi időben többször is tévedett, „az önkormányzati választásokon is, az EP-választásokon is, amikor az európai szélsőjobb előretörését jósolta” – utalt Orbán Viktor miniszterelnökre Pálinkás József.

Pálinkás József: A „keresztény szabadság" értelmezhetetlen kifejezés | Magyar Hang

A rendszer tartósnak tűnik, de feltűnőek azon gyengeségei, amelyek a bukását okozzák majd – mondta lapunknak az MTA volt elnöke. Interjú.

Az MTA egykori elnöke szerint lehet más a politika, sőt kötelességük, hogy másként politizáljanak, mert nem csak úgy lehet, ahogy a most hatalomra került ellenzék csinálja. Ami „a kampányban kiszivárgott egyik felvételen volt hallható: hogy az sem normális, aki nem keres meg százmilliót önkormányzati képviselőként. A politikát anyagi haszonszerzésre használják, hiszen a politikusok jelentős részének nincs semmilyen korábbi, politikán kívüli tevékenysége. Nem volt tudós, cégvezető, soha nem kellett valódi versenyben helytállnia. A fő feladat, amiért érdemes beszállni a közéletbe, éppen ez: visszaállítani a valódi versenyt, megteremteni annak feltételeit Magyarországon. A politikában, a sajtóban, az üzleti életben és a tudományban egyaránt.”

Pálinkás József kifejtette, a jelenlegi helyzetben eltűnt a verseny, az állami megrendeléseken óriásira hizlalt cégekről piaci körülmények között derülne ki, hogy mit tudnak. A tudós nem hisz az elszámoltatásban, így egy politikai fordulat során sem az lenne a legfontosabb, hogy mindent visszavegyenek, hanem a konszolidáció. Ugyanígy a Fidesz politikájából sem vetne el minden, a költségvetési fegyelmet mindenképpen megtartaná.

Az MTA kutatóhálózatainak átalakítása kapcsán a tudós elmondta, az új rendszerben működő intézetek csupán azért működnek, „mert viszi a lendület, a megszokás. Mert az intézetvezetők teszik a dolgukat. A fölöttük lévő új szerv, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) irányító testülete viszont mindmáig nem működik. A kormány elmarta a hálózatot az Akadémiától, de aki azt gondolta, tudja, mi jön ezután, tévedett. Ott állnak, ahol másfél éve. Nem találták ki az irányítási rendszert, egyetlen programot nem voltak képesek elindítani.”

Volner is pártalapításon gondolkodik

Volner János független országgyűlési képviselő tömeges társadalmi igénynek tartja, hogy létrejöjjön egy harmadik politikai pólus, ezért egy ilyen párt alapításán dolgozik. A képviselő csütörtökön a közszolgálati M1 csatornán azt mondta: a Jobbik eredeti célja az volt, hogy harmadik pólusként szerepeljen a magyar közéletben, de ezt a párt felszámolta, amikor összefogott a baloldallal.

A korábban a Jobbik után a Mi Hazánkat is megjárt politikus közölte: százötven értelmiségivel összefogva egy mérsékelt jobbközép politikát folytató párt létrehozásán dolgozik. A folyamat jelenleg a pártalapítás anyagi terheinek vizsgálatánál tart – tette hozzá. A képviselő Vona Gábor Jobbikból való kilépésével kapcsolatban úgy fogalmazott: a párt értékrendválsággal küszködik, ezért „mindenki igyekszik a nevétől megszabadulni.”