Már a kommentelőket is lenyomozzák?

Már a kommentelőket is lenyomozzák?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hozzászólt egy Pesti Srácok cikkhez, megírták róla, hogy momentumos. Pedig nem is az, több éve aláírt egy támogatói listát, amit aztán visszavont. A Kubatov-listát ezek szerint nem frissítették. Elgondolkodtató történet 2019 Magyarországáról.

Nem elég jól kormányozni, a propagandaháborút is meg kell nyerni – ez egy közepesen hosszú Pesti Srácok-cikk arról, hogy a Fidesz hiába kormányoz nagyszerűen, ellenfelei „csodafegyverek” sokaságát kapja meg külföldi gazdáitól. Eddig semmi különös, csak egy szokásos összeesküvés-elmélet a kormányzati propagandasajtótól.

A budapesti Péter is elolvasta a cikket, ahogy ő fogalmaz, „csak hogy kilépjek a buborékból.” Nem bírta ki hozzászólás nélkül. Azt írta:
„Pár kérdés jutott eszembe.
1. Akkor most a Fidesz nyerte vagy bukta az önkormányzatit?
2. A Fidesz használja-e a közösségi médiát?
3. Tudja-e tovább fokozni a propagandát a Fidesz?
4. Ha a Fidesz kormányoz jól és kikap, akkor az csakis a külföldről irányított propaganda csodafegyver (de szép szó, mi mással lehetne csak legyőzni az örök bajnokot) miatt történt, ha bármelyik másik politikai erő kormányoz jól (ja, ez nem is lehetséges, elnézést elfelejtettem).”

Tudom, hogy cinizmusból még soha nem épült semmi, de ez ki kívánkozott belőlem a cikk elolvasása után – mondta nekem magyarázatul.

Ez a komment este született meg, reggel már ott virított alatta a válasz: „mondja ezt egy Momentum szimpatizáns”. A hozzászólás szerzője egyébként a Paradigmaváltók nevű Facebook-oldal, egy alig ötszáz követővel rendelkező ezoterikus laposföld-hívő „korszellemkép”. (Alighanem a csoport egyik adminisztrátora nem váltott profilt, és saját neve helyett egy általa kezelt oldala nevében kommentelt – a szerk.)

Az Alkotmánybíróság elutasította a Momentum panaszát, és megerősítette az ÁSZ jogállását | Magyar Hang

A Momentum a szerda reggeli NAV-osok akció miatt élt a panasszal. ÁSZ hangsúlyozta: kiemelt közérdek, hogy a pártok gazdálkodása törvényes és átlátható, működésük pedig korrupciótól mentes legyen.

A dolog ettől vált érdekessé – honnan tudják, hogy Péter a Momentumot támogatja? Mert egyébként nem – lakóhelyén, a budapesti IX. kerületben az ellenzéki előválasztáson például kifejezetten kampányolt a független Baranyi Krisztina mellett, aki aztán le is legyőzte a Momentum által is támogatott Jancsó Andreát. A Facebook-oldalán nincs ennek nyoma – megoszt ellenzéki tartalmakat, de kifejezetten momentumost nem, vagy nem többet, mint más ellenzéki pártét.

Emberünk sokat gondolkodott, aztán eszébe jutott, hogy még a Nolimpia idején aláírt egy támogató ívet a Momentumnak. A szimpátia nem tartott sokáig, és amikor rá pár hónapra e-mailt kapott a párttól, hogy anyagilag is támogassa őket, kérte is, hogy töröljék a nevét a nyilvántartásból. Ez a folyamat nem ment könnyen, többször kellett levelet írnia.

Péter most megdöbbent. „Kicsit olyan érzésem van – írta nekem –, mintha tényleg lenne egy háttérhatalom, ami az „ellenségről” azonnal lerántja a leplet. De ez a háttérhatalom nem a liberálisoknak, hanem a Fidesznek dolgozik – egyetlen éjszaka alatt lenyomoztak.”

Amerikai szerveren tárolhatják a Kubatov-listát | Magyar Hang

Egy Panamában, illetve az Egyesült Államokban működő szerverszolgáltatón keresztül működteti a Fidesz azt a választói adatbázist, amiben rögzítik a telefonon vagy személyesen felkeresett személyek Fidesz iránti elkötelezettségét – írta a 444.hu. A Fidesz tagad.

Péter nem tudta megállni, hogy ne válaszoljon kommentben. Az írta többek között: „örülök, hogy ma Magyarországon van ennek a lenyomozására egyeseknek ideje, pénze, energiája, adatbázisa… Javasolnám ezen források felhasználásához Mészáros Lőrinc csodával határos meggazdagodásának lenyomozását, ami talán közelebb áll a közérdekhez, mint az egyszerű polgárok vegzálása.”