Három kiló könyv

Három kiló könyv

Könyvtárbusz Baranya megyében

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kicsi zsákfaluba vezető bekötőúton majdnem elharapjuk a nyelvünket. A tizenhárom méteres Mercedes kamiont nem ilyen terepre tervezték, de Gábor, a sofőr rutinosan kerülgeti a kátyúkat. A színes ábrákkal és feliratokkal kidekorált kamion volt az ország első modern mozgókönyvtára, 2010-ben, Mikulás napján indult első útjára.

Részletek a Magyar Hang november 1-ji (2019/44.) számában megjelent riportunkból!

– A hétköznap délelőtt mindig gyenge, de hát nem tudunk mindenhová délután háromra érkezni. Havonta kétszer jövünk mindegyik faluba, egy-egy helyen másfél órát töltünk. A legaktívabb olvasók az idősek és a gyerekek, a középkorosztályt nehéz bevonzani. Szerintem lehet olvasót nevelni – meséli Csobán László könyvtáros.

(...)

Egyszer csak felbukkan egy idős hölgy, elnyűtten is finom jelenség. Jutka néni élete vetekszik az antik görög tragédiákkal – lélekben mindig értelmiségi volt, a gyakorlatban szinte soha. Nyolcévesen a spájzban elbújva kiolvasta a Bibliát, azóta nem tud könyv nélkül élni. (...) László ma személyre szabott csemegét hozott neki, egy világhírű svéd regény régi, vászonkötésű kiadását. Ennél a pontnál döbbenek rá, hogy a jó mozgókönyvtár olyan, mint a békebeli falusi kisboltok. Oda sem csak kenyérért járt a nép, hanem beszélgetni, gyónni, emberi szót hallani.

(...)

Fél négykor libasorban befutnak a Garai gyerekek. Illedelmesen köszönnek, lecsapják táskáikat, s a földre ülve böngészni kezdenek. (...) Garaiék bivalyokat tenyésztenek az Elekmajorban, egy százhektáros birtokon. A könyvtárbuszból alkalmanként vagy három kiló könyvet visznek haza. Jól elvannak a könyvekkel a sűrű erdő közepén.

A részleteket keresse a Magyar Hang november 1-jén megjelent 2019/44. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/44. számban? Itt megnézheti!