Hivatalos: Kerpel-Fornius Gábor lesz az egyik főpolgármester-helyettes

Hivatalos: Kerpel-Fornius Gábor lesz az egyik főpolgármester-helyettes

Kerpel-Fronius Gábor (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már eddig is szóltak erről a hírek, de hétfőn hivatalossá vált: a momentumos Kerpel-Fronius Gábor lesz Karácsony Gergely főpolgármester egyik helyettese, ha kedden a Fővárosi Közgyűlés is megszavazza. A fő profilja – mint mondta – a jövő köré szerveződik.

Az egyik sarokköve a tevékenységének az átláthatóság érvényesülése lesz, nemcsak az önkormányzatnál, hanem annak cégeinél is. – Nemcsak a cégek működése, szerződései tekintetében, hanem például a vezetők, a tisztségviselők ügyében is – fogalmazott. Ennek keretében szeretne kialakítani olyan online és offline platformokat, a részvételiség azon lehetőségeit, amelyek már a döntések előkészítésébe is bevonják a választókat. Fontos része a portfóliójának az "okos város", vagyis Budapest felkészítése a XXI. század kihívásaira. Ugyancsak hozzá tartozik a klímaváltozás hatásaira való felkészülés.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a bejelentéskor arról beszélt, hogy Karácsony Gergellyel egyetértettek abban: a korrupciónak megálljt kell parancsolni, ennek érdekében több garanciát is megfogalmaztak. Így például meg fogják valósítani az antikorrupciós civil szervezetek által készített "Ez a minimum" programot, illetve létrehoznak egy antikorrupciós forró drótot, ahol névtelenül lehet bejelentéseket tenni. A főpolgármester vállalta azt is, hogy felállít egy vizsgálóbizottságot az elmúlt évek korrupciógyanús ügyei kapcsán, különös tekintettel a parkolási maffiára.

Megállapodtunk Karácsony Gergellyel:... - Momentum Mozgalom

Kerpel-Fronius Gábor nevét akkor ismerhették meg az emberek, amikor a májusi európai parlamenti választás után a Momentum bejelentette, hogy őt szeretnék főpolgármester-jelöltnek. Ezután több nyilvános vitán is részt vett az akkor még a Budapest vezetésére csak pályázó Karácsony Gergellyel és Kálmán Olgával, végül az előválasztáson alulmaradt.

A jelenlegi főpolgármester már akkor azt mondta lapunknak, hogy olyan kormányzásra készül, amelynek nagyon fontos része az átláthatóság, az állampolgárok bevonása, illetve azon korrupciós hálózatok leleplezése, amelyek fojtogatják a várost. Abban állapodtak meg Kerpel-Fronius Gáborral, hogy a főpolgármesteri kampányban ő lesz ezeknek a témáknak a fő felelőse. – Nagyon megkedveltem őt az előválasztási kampányban, örülök, hogy elindult, azt pedig majd meglátjuk, hogyan fogjuk később vezetni a várost – mondta akkor.

Karácsony: Visszavisszük Budapestet Európába | Magyar Hang

A Népszava korábban már megírta, hogy ugyancsak főpolgármester-helyettes lehet az MSZP-s Tüttő Kata, a DK-s Gy. Németh Erzsébet, illetve Dorosz Dávid, aki a kampányban Karácsony Gergely mellett dolgozott. A Fővárosi Közgyűlés kedden tartja alakuló ülését, akkor fogják hivatalosan kinevezni az érintetteket.