Várhelyi Olivéré lehet a bővítési poszt – a viták folytatódnak

Várhelyi Olivéré lehet a bővítési poszt – a viták folytatódnak

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) az Európai Néppárt (EPP) csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2018. december 13-án. A kormányfő mellett Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője (b) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. Mögöttük Rahói Zsuzsanna miniszterelnöki főtanácsadó (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan hivatalos megerősítés még nincs, de kizárásos alapon Várhelyi Olivért fogja felkérni Ursula von der Leyen arra, hogy a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos legyen.

Az Európai Bizottság elnöke szerdán találkozott a román kormány által megnevezett két biztosjelölttel, Sigfried Muresan és Adina Vălean jelenlegi EP-képviselőkkel. Von der Leyen szóvivőjének tájékoztatása szerint mindkettejüket alkalmasnak találták arra, hogy uniós biztosok legyenek, de a női jelöltet, Adina Văleant választották, akit azonnal fel is kértek a közlekedési portfólió ellátására. Korábban is a román jelölt volt ennek a posztnak a várományosa, azonban – csakúgy, mint Trócsányi Lászlót – az EP Jogi Bizottsága összeférhetetlennek találta.

Mindez azt jelenti, hogy Várhelyi Olivér kaphatja meg az eredetileg is a magyar jelöltnek szánt portfóliót.

Trócsányi László elhasalt a bizottsági meghallgatásán - A kormánynak erről is a bevándorlás jutott eszébe | Magyar Hang

Korábban a francia jelöltet is pótolni kellett, az azonban zökkenőmentes volt, Thierry Breton az ipari tárcát kapja majd meg. Nem világos ugyanakkor, hogy a brit kormány jelöl-e biztost, hiszen a brexit újbóli elhalasztása miatt elvileg Nagy-Britanniának is jár ilyen poszt. Az Európai Bizottság sürgette Londont, hogy állítson jelöltet, lehetőleg egy nő személyében, a britek azonban korábban közölték, hogy nem tartanak igényt erre a pozícióra.

Az eredeti tervekhez képest az is változás, hogy nem sikerült tartani a nemek közötti egyenlő arányt, jelenleg 12 női és 15 férfi tagja van az alakuló testületnek.

A következő fázisban a francia, a magyar és a román jelöltnek először a parlament jogi bizottsága előtt kell számot adnia arról, hogy nincs-e esetükben összeférhetetlenség. Ezt követően a szakbizottságok döntenek a jelölt szakmai felkészültségéről. Várhelyi esetében ez az EP Külügyi Bizottsága lesz. Mindez jövő hét végéig lezajlik majd, a rá következő héten az Európai Parlament plenáris ülésének többsége kell támogatnia az új Bizottságot, amely december 1-jén léphet hivatalba.

„Ne legyél mártír" - erre kérték Brüsszelben Varga Juditot | Magyar Hang

A mai fejlemények kapcsán már most nagyon sok bírálat éri baloldali, liberális politikusok részéről Ursula von der Leyent, többek szerint a magyar külpolitika, Orbán Viktor Törökországgal, illetve Oroszországgal kapcsolatos álláspontja sérti az uniós érdekeket. Ezért felelőtlenség a magyar miniszterelnök bizalmi emberének adni ezt a posztot, még akkor is, ha az Európai Bizottság tagjai nem képviselhetnek tagállami érdekeket és nem fogadhatnak el utasításokat a saját kormányuktól. Minderről komoly vita várható a meghallgatáson a külügyi bizottságban, amely dönthet úgy is, hogy nem javasolja Várhelyit erre a tisztre – ekkor az egész Bizottság bukhat.

Az is kérdéses, hogy

meglesz-e az elegendő támogatás a von der Leyen-bizottság mögött

az EP plenáris ülésén. Emlékezetes, hogy a német politikust

mindössze kilenc szavazat többséggel választották meg a testület

elnökének.