HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Várhelyi Oliv...

Várhelyi Olivéré lehet a bővítési poszt – a viták folytatódnak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Ugyan hivatalos megerősítés még nincs, de kizárásos alapon Várhelyi Olivért fogja felkérni Ursula von der Leyen arra, hogy a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos legyen.

Az Európai Bizottság elnöke szerdán találkozott a román kormány által megnevezett két biztosjelölttel, Sigfried Muresan és Adina Vălean jelenlegi EP-képviselőkkel. Von der Leyen szóvivőjének tájékoztatása szerint mindkettejüket alkalmasnak találták arra, hogy uniós biztosok legyenek, de a női jelöltet, Adina Văleant választották, akit azonnal fel is kértek a közlekedési portfólió ellátására. Korábban is a román jelölt volt ennek a posztnak a várományosa, azonban – csakúgy, mint Trócsányi Lászlót – az EP Jogi Bizottsága összeférhetetlennek találta.

Mindez azt jelenti, hogy Várhelyi Olivér kaphatja meg az eredetileg is a magyar jelöltnek szánt portfóliót.

Trócsányi László elhasalt a bizottsági meghallgatásán – A kormánynak erről is a bevándorlás jutott eszébe | Magyar Hang

Korábban a francia jelöltet is pótolni kellett, az azonban zökkenőmentes volt, Thierry Breton az ipari tárcát kapja majd meg. Nem világos ugyanakkor, hogy a brit kormány jelöl-e biztost, hiszen a brexit újbóli elhalasztása miatt elvileg Nagy-Britanniának is jár ilyen poszt. Az Európai Bizottság sürgette Londont, hogy állítson jelöltet, lehetőleg egy nő személyében, a britek azonban korábban közölték, hogy nem tartanak igényt erre a pozícióra.

Az eredeti tervekhez képest az is változás, hogy nem sikerült tartani a nemek közötti egyenlő arányt, jelenleg 12 női és 15 férfi tagja van az alakuló testületnek.

A következő fázisban a francia, a magyar és a román jelöltnek először a parlament jogi bizottsága előtt kell számot adnia arról, hogy nincs-e esetükben összeférhetetlenség. Ezt követően a szakbizottságok döntenek a jelölt szakmai felkészültségéről. Várhelyi esetében ez az EP Külügyi Bizottsága lesz. Mindez jövő hét végéig lezajlik majd, a rá következő héten az Európai Parlament plenáris ülésének többsége kell támogatnia az új Bizottságot, amely december 1-jén léphet hivatalba.

„Ne legyél mártír” – erre kérték Brüsszelben Varga Juditot | Magyar Hang

A mai fejlemények kapcsán már most nagyon sok bírálat éri baloldali, liberális politikusok részéről Ursula von der Leyent, többek szerint a magyar külpolitika, Orbán Viktor Törökországgal, illetve Oroszországgal kapcsolatos álláspontja sérti az uniós érdekeket. Ezért felelőtlenség a magyar miniszterelnök bizalmi emberének adni ezt a posztot, még akkor is, ha az Európai Bizottság tagjai nem képviselhetnek tagállami érdekeket és nem fogadhatnak el utasításokat a saját kormányuktól. Minderről komoly vita várható a meghallgatáson a külügyi bizottságban, amely dönthet úgy is, hogy nem javasolja Várhelyit erre a tisztre – ekkor az egész Bizottság bukhat.

HIRDETÉS

Az is kérdéses, hogy meglesz-e az elegendő támogatás a von der Leyen-bizottság mögött az EP plenáris ülésén. Emlékezetes, hogy a német politikust mindössze kilenc szavazat többséggel választották meg a testület elnökének.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,807lájkolóTetszik
3,789követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek