Tüntetés, dugók, dulakodás a rendőrökkel – Erdogan Budapesten

Tüntetés, dugók, dulakodás a rendőrökkel – Erdogan Budapesten

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatón 2019. november 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egynapos látogatásra Budapestre érkezett Törökország elnöke. Miközben Recep Tayyip Erdogan ellen a kurdokkal szembeni offenzíva miatt a tüntettek, a török államfő Áder Jánossal, majd Orbán Viktorral is találkozott. Felesége közben Kispest MSZP-s polgármesterével, Gajda Péterrel látogatott óvodát a kerületben. Ez történt a nap folyamán. Percről percre tudósítás!

Élő közvetítésünk második részét az Erdogan elleni tüntetésről alább nézhetik vissza:

Magyar Hang - A Túlélő Magazin is live now. - Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Magyar Hang - A Túlélő Magazin is live now.

20.15 A Török Nagykövetségnél mécsesek égnek, fotók és feliratok emlékeztetnek a török offenzívára. „Orbán, en iyi arkadasin bir seri katil”, azaz „Orbán, a legjobb barátod egy sorozatgyilkos” – szól egy felirat. A tiltakozók már csak szemlélik a megemlékezést, a legtöbben hazaindulnak, így közvetítésünk is véget ér most.

19.55 Az Andrássyn a fiatalok szembekerültek a rendőrsorfallal. A tüntetők egy ideig tanácstalanul szemlélték őket, majd inkább elindultak egy párhuzamos utca felé. A Délibáb utca felé kerülve azonban úgy tűnik, a kordonok miatt így sem tudják megközelíteni a török követséget. Többen hazaindulnak, pár tucatnyian vannak már csak a helyszínen.

19.42 A nagyrészt fiatalokból álló vonulás a török követség felé tart, nemrég kiértek az Andrássy útra. Momentumos zászlók tűnnek fel, közben szalagokkal rövid időre lezárnak kereszteződéseket, de a rendőrök a jelek szerint nem avatkoznak közbe. A négyes-hatos megindult, a 3-as metró viszont nem közlekedik a Nagyvárad tér és Lehel tér között.

19.32 „A rendőrség és a főváros között eddig korrekt volt a szakmai együttműködés a diplomáciai események biztonságának megteremtésében. A ma este törtentek azonban elfogadhatatlanok: lehetetlen helyzet, hogy metrók tartósan ne közlekedjenek egy államfői látogatás miatt. Arra kértem fel a BKK és a BKV vezetőit, hogy haladéktalanul tegyék meg a tömegközlekedés helyreállításához szükséges intezkedéseket, és a jövőben csak főpolgármesteri engedéllyel folytassanak egyeztetést a rendőrséggel a hasonló esetekben” – írta a Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

19.25 Már a Nyugati és az Oktogon között járnak a zászlókkal felszerelkezett fiatalok, sokan skandálnak, hogy „mocskos Fidesz.” A tiltakozók most a járdán haladnak, a rendőrök az úttestre nem engedik ki őket, és a forgalom is a megszokott rendben halad.

19.15 „Tömeggyilkost védtek” – skandálja a tömeg a Jászai Mari térnél nagy erőkkel felvonuló rendőröknek, akik közben oszlatással is próbálkoznak. Továbbra is több százan vonulnak, a felvonulók egy része a Nyugati pályaudvarnál tart már. A Mérce videóján közben az látszik, amint tüntetők lökdösődésbe keverednek a rendőrökkel, akik többeket előállítanak.

19.05 Az egyik sávon a tiltakozók haladnak a Jászai Mari tér felé, a másikon már haladnak az autók és villamosok. Akadnak viszont, akik közben a Széll Kálmán térre indultak el.

18.55 A tömeg egy része a Margit híd felé tart, viszont akadnak, akik másfelé indultak el. „Ne váljunk ketté”, hangzik fel időnként az emberek között. A tiltakozók némileg tanácstalanul mennek előre, többen a Fekete Sas utcánál futottak bele ismét a konvojba, de a sípolást túlharsogták a delegáció szirénái. Közben a négyes-hatossal sem nagyon lehet már eljutni egyik pontból a másikba, az Oktogontól nem is járnak már a Déli pályaudvar felé.

18.45 Továbbra is káosz uralkodik több helyszínen, a Batthyány úti aluljáróba beszorultak az emberek, a rendőrök nem engedték kimenni őket, így felgyűlt lent a tömeg, miközben a BKK közlése szerint a metró már meg sem áll a megállóban. A Margit körúton is elakadtak az emberek, amíg a konvoj elhaladt a türbe felé. A tömeg jelenleg is skandálva vonul, zúg a „viktátor”.

18.26 A Rómer Flóris utcában rendőrsorfal állta a tüntetők útját, a fiatalok letarolták őket.

Korábbi teljes közvetítésünk a demonstráció kezdetétől:

Tüntetés Erdogan ellen - Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Tüntetés Erdogan ellen

18.18 A Széll Kálmán téri tüntetés után néhány százan maradtak, akik a Gül Baba türbéje felé indultak el dobolva, cintányérozva.

17.29: Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország nem ítélte el Törökországot észak-szíriai offenzívája miatt, Orbán Viktor egyrészt azt mondta: Magyarország mindig meg fogja adni a tiszteletet Törökországnak, és „ha Magyarországon valaki nem adja meg ezt a tiszteletet Törökországnak, nekem az a dolgom, hogy miniszterelnökként elnézést kérjek esetleg Törökországtól”. Hangsúlyozta: „Mi nem törődünk abba bele, hogy gúnyolódni lehessen egy másik ország vezetőjén, egy másik országon.”

Másrészt megismételte: Magyarország nem akarja, hogy déli határainál kelljen feltartóztatni több százezer embert, ezért „nekünk támogatni kell Törökországnak azokat a törekvéseit, hogy biztonsági zónákat hozzon létre a szomszédságában, és oda visszatelepítse” a migránsokat. „Attól, hogy az EU tagjai vagyunk, nem veszek át rossz szokásokat. (…) Magyarország így tekint Törökországra is” – közölte.

Erdogan főként a Törökországban lévő négymillió menekültről beszélt, burkoltan fenyegetőzve, hogy közülük sokan mennének tovább Európába, de „az együttműködés miatt mi türelmesen feltartóztattuk ezt a tömeget”. Ehhez pedig szerinte biztonsági zónára van szükség. Azt már nem fejtette ki, hogy ez azt jelentené: a Szíriában élő kurdok elleni offenzívával hozzák létre azt a zónát, amit a náluk lévő menekültek aztán elfoglalhatnak. A török elnők hozzátette: Magyarország támogatja Törökországot a terrorizmus elleni küzdelemben. Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi terrorizmus ellen csak úgy lehet küzdeni, ha a NATO-szövetségesek „nem állnak szóba terroristákkal”. Szerinte az Iszlám Állam harcosaival szemben Törökország lép fel a leghatározottabban, nem hátrál meg, továbbra is elszánt ebben a küzdelemben. Ehhez képest öt évvel ezelőtt épp hogy a kurdok voltak azok, akik Szíriában elszántan feltartóztatták az Iszlám Állam harcosait.

17.25:Orbán Viktor közben azt is leszögezte: az energetikában ugyancsak stratégiai partnere Törökország Magyarországnak, amelynek az energetikai szuverenitáshoz szüksége van az Ankarával való együttműködésre is. A magyar miniszterelnök jó hírnek nevezte, hogy hamarosan létrejön az a vezeték, amelyen keresztül Törökországból gáz érkezhet majd Közép-Európába. Úgy számolnak – tette hozzá –, hogy Magyarországra 2021 végére jöhet gáz ezen az ágon. (A török sajtó korábban 2020 végére tette ezt.)

A magyar kormányfő felelevenítette, a napokban megtörtént a magyar gazdaságtörténet legnagyobb Magyarországon kívüli tőkebefektetése: a MOL nagy értékű üzletrészt vásárolt egy azeri gázmezőben és az ahhoz kapcsolódó, Törökországig futó csővezetékben. Megjegyezte, az ügylethez még szükséges a török versenyhivatal jóváhagyása.

17.20: – Magyarország, mind Törökország NATO-tag, így katonai szövetségesek is, a két ország közötti hadiipari együttműködés pedig megindult, jó ütemben halad – közölte Orbán Viktor. (Emlékezetes, a találkozó előtt az LMP szólított arra, hogy a magyar kormány Törökország észak-szíriai katonai műveletei miatt szakítson minden hadiipari együttműködést Ankarával.) A magyar kormányfő a sajtótájékoztatón szólt továbbá arról, hogy Magyarországnak és Törökországnak közös finanszírozású programjai vannak Afrikában: Kenyába orvosmissziót küldtek, és most küszöbön áll egy olyan program, amellyel vízügyi és egészségügyi segítséget nyújtanak majd Ghánának.

17.15: Közös sajtótájékoztatójukon Orbán Viktor közölte: Magyarország egy három nagyváros – Isztambul, Moszkva és Berlin – által kijelöltetett földrajzi térben található. Néhány napja Budapesten járt Vlagyimir Putyin orosz elnök, Heiko Maas német külügyminiszter, most pedig a török elnök. „Ez pontosan az a külpolitika, amelyet szeretnénk a jövőben is folytatni, a Magyarország számára meghatározó országokkal szoros együttműködésre törekszünk” – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt a Karmelita kolostorban 2019. november 7-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

17.08: A tüntetés a Széll Kálmán térre érkezett. – Sajnos semmit nem lehet hallani a beszédekből, nincs jó kihangosítva a rendezvény – jelenti a helyszínről tudósítónk. Sok a fiatal, tele a Széll Kálmán tér; pártzászlók közül néhány momentumos tűnt fel. A villamos még közlekedik, de az emberek már rálógnak a sínekre. Sok a rendőr, a hangulat nyugodt, békés.

16.59: – Nagyon jók a magyar-török kapcsolatok, és a jövőben is ilyen jó együttműködésre van szükség – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan csütörtökön Budapesten. A török elnök Orbán Viktor kormányfővel tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: csaknem 4 millió menekült tartózkodik Törökországban, közülük sokan mennének tovább Európába, de „az együttműködés miatt mi türelmesen feltartóztattuk ezt a tömeget”.

– Biztonsági zónára van szükség, hogy visszaküldhessék őket a hazájukba – közölte. Erdogan kitért arra: 6 milliárd dolláros kereskedelmi forgalmat határoztak meg célként, amely reális. Magyarország és Törökország képes ennek elérésére – mondta.

Úgy tűnik, a részletek ügyében megint nem leszünk sokkal tájékozottabbak. Hogy miről tárgyalhatott a két fél? Az erről szóló, még a találkozó előtt megjelent cikkünket itt találja.

Gáz, fuvarozási kvóta, netán migráció? - ezekről tárgyalhat Orbán Erdogannal | Magyar Hang

Megnéztük, gazdasági vonalon miről cikkezett magyar viszonylatban az Erdogan-közeli török sajtó, hogy ez alapján valami hozzávetőleges sejtésünk legyen a várható témákról.

16.40: Törökország stratégiai partnere Magyarországnak a biztonság és a migráció kérdésében is – jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön Budapesten, miután tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Az MTI által idézett magyar kormányfő a Várkert Bazárban tartott közös nemzetközi sajtótájékoztatón azt mondta: a magyar külpolitikai gondolkodás abból indul ki, hogy Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt.

– Így a budapesti megbeszélésen is áttekintették az ezzel összefüggő kérdéseket, és Magyarország elismerését fejezte ki Törökországnak, amely csak az idén eddig 350 ezer illegális határátlépőt tartóztatott fel – közölte Orbán Viktor. Hozzátette: ha Törökország ezt nem tette volna, ezek az emberek már mind itt lennének, Magyarország déli határának környékén.

16.15: Több ezren vonulnak a Margit körúton, a kurdokért tüntetnek. Ezres tömeg gyűlt össze csütörtök délután a Margit körúton, a tüntetők Recep Tayyip Erdogan látogatása ellen tüntetnek. A civilek által szervezett esemény kezdetén még csak néhány százan lézengtek, de háromra már nagyobb tömeg gyűlt össze az Oktogonon. Négyre már átértek a Margit körútra, a cél pedig a Széll Kálmán tér. A rendőrök csak egy sávot zártak le, az Index szerint pedig feszültséget is generált, hogy siettetik a tömeget, miközben csak ötre kellene megérkezni. A tömeg eleje viszont már fél öt körül a téren volt.

A felszólalók közül Kaya Elif a kurdok történelméről beszélt, a török elnyomást és a demokratikus jogokat emlegetve. Harcoljunk Rojováért Magyarországon is – hangzott el a színpadról.

Ahogy az Index is írja, közben tucatnyi kurd jelent meg a Gül baba türbéjénél, hogy külön demonstráljanak a török elnök ellen. 

16.01: Képgalériánk a török elnökkel szembeni budapesti demonstrációról.

14.59: Recep Tayyip Erdogan feleségével, Emine Erdogannal látogatta meg a kispesti Szivárvány Óvodát Gajda Péter polgármester. A 24.hu vette észre a Facebook-posztot, ami szerint közel tízéves testvérvárosi kapcsolat van Isztambul-Pendikkel, „számtalan kulturális és diákcsere programot szerveztünk már a vezetőkkel és a Yunus Emre Intézettel.” Az MSZP-s Gajda hangsúlyozta azt is, hogy a török first lady több mint 10 millió forintot hozott az intézmény fejlesztéséhez és további felújításához.

Erdogan feleségével látogatott óvodát a kispesti MSZP-s vezető | Magyar Hang

Gajda Péter hangsúlyozta, több mint tízéves testvérvárosi kapcsolatról van szó.

13.30: A mai kormányinfó még a török elnök érkezése előtt kezdődött. Természetesen Gulyás Gergely sajtótájékoztatóján is szó esett az Orbán-Erdogan találkozóról. Lapunk ezzel kapcsolatban többek között azt kérdezte, szóba kerül-e az, hogy a török államfő környezetében sem nézik jó szemmel Orbán Viktor iszlámot és a muszlim világot kritizáló, azt a keresztény Európával szembehelyező megnyilvánulásait. A török elnök szóvivője, Ibrahim Kalin egy, az al-Dzsazírába írt publicisztikájában többek között megjegyezte: „Az iszlamofóbia sem Európa, sem Ázsia problémáit nem oldja meg.”

Erdogan sajtóosztályának vezetője szerint a muszlimokkal riogatás a valós problémákról, a szociális gondokról, a gazdasági helyzetről próbálja meg elterelni a figyelmet, és rövid távon szűk látókörű, populista húzás, hosszútávon pedig a kisebbségek megbélyegzéséhez vezethet.

Kormányinfó 146. – Gulyás román ügynöknek nevezte Fekete-Győr Andrást | Magyar Hang

Putyin után, Erdogan előtt - két után tart ismét kormányinfót közvetlenül a török államfő budapesti látogatása előtt Hollik István kormányszóvivő és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.