HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Megismételt v...

Megismételt választások – Szekszárdon és Jászberényben is győzött az ellenzék

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Este hét órakor bezártak a szavazókörök, és megkezdték a megismételt választásokon a leadott szavazatok összeszámlálását.

HIRDETÉS

23.20: Elég sokáig kellett várni a Zala megyei Várfölde adataira, míg kiderült, a helyi választási bizottság nem állapított meg eredményt. A település jegyzője az MTI-nek felidézte, hogy azért kellett megismételni a polgármester- és képviselő-választást, mert október 13-a előtt néhány hét alatt több mint ötven százalékkal növekedett a bejelentett lakcímmel rendelkezők száma. Az akkori voksoláshoz képest ugyan kisebb arányban, de ezúttal is sokan voltak olyanok szavazni, akik valójában nem élnek a településen. A névjegyzékben szereplő 239 választópolgár közül 169-en adtak le szavazatot vasárnap, többen, mint ahányan szeptemberben szerepeltek a település névjegyzékében. Három napon belül tárgyalnak a történtekről, illetve döntenek arról, hogy mikorra írnak ki új választást a zalai településen.

21.50: Pettenden az októberi választási eredményt megtámadó független polgármesterjelölt, Lakatos Sándor nyerte meg a megismételt polgármester-választást szintén független kihívójával, Simon Sándorral szemben, a szavazatok 54,62 százalékát szerezte meg. A Baranya megyei településen a választás előtt jelentősen megnőtt a lakosságszám, a választói névjegyzék készítésekor 103 választópolgárnak volt lakcíme, a lezárásakor viszont már 211-nek. A választáson is többen vettek részt, mint 103 fő. A területi választási bizottság szerint a választás tisztaságát sértő bűncselekmény gyanúja is felmerült, ezért a rendőrség eljárását kezdeményezték, és új választást tűztek ki.

21.36: A Veszprém megyei Litéren este fél tízre száz százalékos a szavazatok feldolgozottsága, a megismételt polgármester-választáson Varga Mihály független jelölt nyert, szoros versenyben, a szavazatok 50,28 százalékának megszerzésével (533 szavazat) győzte le fidesz–KDNP-s kihívóját, Szedlák Attilát, a település korábbi polgármesterét.

HIRDETÉS

21.13: A Somogy megyei Kisberényben hasonló okból kellett megismételni a választást, mint Nyéstán: az eredetileg 128 nevet tartalmazó kisberényi választói névjegyzéken október 13-án már 252 helyi szavazásra jogosult neve szerepelt. Ez ilyen rövid határidővel csak az állandó lakcím megváltoztatásával történhetett, ami jogellenes, ha valaki az új címén nem életvitelszerűen lakik – mondta el Sárhegyi Judit, a területi választási iroda vezetője korábban az MTI-nek. A polgármester választást vasárnap Baloghné Varga Zsanett független jelölt nyerte, ez nem jelentett változást az októberi helyzethez képest. A győztes 76, a szintén független Németh Sándorné 41, a Fidesz–KDNP jelöltje, Horváth Krisztián 3 érvényes szavazatot kapott. Kisberényben a képviselőtestület tagjairól is szavaztak, ennek az eredménye este kilenc után néhány perccel még nem volt ismert.

21.05: Jelentős maradt Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjének előnye Komlón: az októberinél kevesebb, de még mindig a legtöbb szavazatot kapta Polics József abban a komlói választókerületben, amelynek egyik szavazókörében meg kellett ismételni az október 13-i voksolást – közölte vasárnap este a város jegyzője az MTI-vel. Vaskó Ernő elmondta: Polics József 326, míg az ellenzéki pártok támogatását bíró Komló Összeköt Egyesület jelöltje, Ferenczy Tamás 268 szavazatot kapott. A két jelölt közötti különbség a település szintjén a korábbi 118-ról 31 szavazatra csökkent.
Komlón az 5. számú egyéni választókerületének 13. szavazókörében az egyéni választókerületi képviselő-választást is megismételték, itt még nem ismert az eredmény. 
A szavazókörben azért kellett megismételni a szavazást, mert a Pécsi Ítélőtábla megállapította: október 13-án egy 10-12 fős társaság tagjai jelentős számú választópolgárt kísértek a szavazóhelyiséghez, bementek velük oda, illetve a szavazólap kitöltésének idejére a szavazófülkébe is, és ezt a szavazatszámláló bizottság nem akadályozta meg.

20.47: Jászberényben az ellenzéki Budai Lóránt előnye már behozhatatlan, így már szinte megválasztott polgármesterként nyilatkozott. Azt mondta, a békés fejlődés pártján áll. Bővebben itt!

20.44: Jászberényben a 21-ből már 18 szavazókör lett az ellenzéki Budai Lóránté. Több mint 3000 vokssal vezet fideszes ellenfele előtt.

20.40: A Veszprém megyei Litér megismételt polgármester-választásán este fél kilenckor ötven százalékos volt a szavazatok feldolgozottsága, és 51,38 százalékkal vezetett a függetlenként induló Varga Mihály a Fidesz–KDNP kihívójával, Szedlák Attila jelenlegi polgármesterrel szemben. A településen már az októberi voksoláson is szoros eredmény született, mindössze egy szavazattal győzött a kormánypártok jelöltje azután, hogy megtámadta az eredményt, és a riválisára leadott, korábban érvényesnek vélt szavazólapok közül három érvénytelennek bizonyult. 

20.24: Jászberényben a 21-ből már 11 körzetet megnyert az ellenzéki Budai Lóránt, információink szerint több mint 2500 szavazattal vezet fideszes ellenfele előtt.

HIRDETÉS

20.22: Szekszárdon megnyerte a körzetét Csötönyi László is, ezzel eldőlt, hogy a fideszes óvás ellenére ellenzéki többségű lesz a közgyűlés. Csötönyi is sokkal nagyobb különbséggel győzött, mint októberben, most 83 szavazattal szerzett többet, mint a fideszes Haág Éva, októberben csak 16 voks volt a különbség. Részletek itt!

20.16: Szekszárdon is részben már örülhet az ellenzék, információink szerint Faragó Zsolt megnyerte a negyedik szavazókört is, így összesítésben 76 szavazattal simán győzött. Októberben mindössze 14 szavazattal sikerült nyernie a fideszes Szegedi Attilával szemben, vagyis megsokszorozódott a különbség.
Ahhoz azonban, hogy maradjon az ellenzéki többség a város közgyűlésében, Csötönyi Lászlónak is győznie kell újra.

20.12: Jászberényben az ellenzék által támogatott Budai Lóránt – információink szerint – jelentősen vezet, 21-ből 8 szavazókört már megnyert. Úgy tudjuk, több mint 1000 szavazattal vezet már a fideszes Szabó Tamás előtt.

20.06: Szekszárd másik érintett választókerületéből is megjött az első eredmény: a három szavazókörből az elsőt az ellenzéki Csötönyi László nyerte kettő vokssal. Októberben itt a fideszes alpolgármester, Haág Éva nyert 10 szavazattal. Mindenhol szoros, mondhatni öldöklő a küzdelem.

20.03: Jászberényben a Magyar Hang információi szerint a 21 szavazókörből 5-ben győzött az ellenzéki Budai Lóránt. Információink szerint több helyen is kétszer annyit voksot kapott, mint fideszes ellenfele, Szabó Tamás.

19.59: Úgy tudjuk, Szekszárdon a harmadik szavazókört a fideszes Szegedi Attila nyerte meg kettő szavazattal. Összesítésben Faragó Zsolt vezet 65 vokssal. Az utolsó, még nyitott szavazókörben legutóbb Szegedi nyert, 30 voksnyi különbséggel. A másik választókerületből még mindig nincs eredmény.

19.50: A Magyar Hang információi szerint Szekszárdon két szavazókör megszámlálása után 67 vokssal vezet az ellenzéki Faragó Zsolt a fideszes Szegedi Attilával szemben. Most szorosan megnyerte Faragó azt a szavazókört is, ahol októberben veszített. Még két szavazókör eredményét várják a végeredményhez. Ebben a körzetben hasonló volt a részvétel, mint októberben. A másik választókerületből még nincs eredmény.

Szekszárdon két egyéni választókerületben ismétlik meg a választást, két olyan helyen, ahol szűk egy hónapja az ellenzéki jelölt nyert. A tét óriási: bár a polgármester fideszes, az október 13-ai eredmény alapján a közgyűlésben az ellenzék kerülne többségbe. Míg az összes ellenzéki párt – kivéve a Mi Hazánk által támogatott civil szervezet, az Éljen Szekszárd Egyesület 6 egyéni mandátumot szerzett, addig a Fidesz jelöltjei csak négy körzetben tudtak nyerni. Kompenzációs listáról az ÉSZ és a Fidesz is két-két mandátumhoz jutott, vagyis a közgyűlésben 8:6 arányban ellenzéki többség állna fel.

HIRDETÉS

Jászberény is érdekes, ott polgármestert választanak. Október 13-án ugyanis mindössze 14 szavazattal nyert az ellenzék által támogatott, egyébként jobbikos Budai Lóránt a fideszes Szabó Tamással szemben. Itt egyébként sokkal nagyobb volt ezúttal a részvétel, a választásra jogosultak több mint 60 százaléka járult az urnákhoz, míg egy hónapja ez az arány 44 százalék volt.

A két városon kívül még nyolc településen, összesen 38 szavazókörben kellett újra megtartani az önkormányzati választást, az MTI összesítése szerint mintegy 30 ezer választópolgár járulhatott ismét az urnákhoz.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,803lájkolóTetszik
3,050követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valód nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 78. – Koronavírus: Kitört a pánik, üresek a polcok

Dévényi István e heti vendégei: Szalai Szabolcs, a Jövő TV főszerkesztője és Lukács Csaba, a Magyar Hang lapigazgatója.

Ferenc pápa gyengélkedik