Diplomáciai mentességet kap a Türk Tanács

Diplomáciai mentességet kap a Türk Tanács

Orbán Viktor miniszterelnök (b2), valamint Bagdad Amrejev, a Türk Tanács főtitkára (b), Savkat Mirzijojev üzbég államfő (b3), Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök (b4), llham Aliyev azeri elnök (b5), Recep Tayyip Erdogan török elnök (b6) és Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök (j2) a Türk Tanács csúcstalálkozóján Bakuban 2019. október 15-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Diplomáciai mentességet kap a Türk Tanács budapesti európai képviselete egy szerdai kormánypárti módosító indítvány szerint.

A javaslatról Ungár Péter LMP-s képviselő számolt be a Facebook-oldalán, azt írva: „ a mai nap rengeteg problémás törvényt nyújtott be a Fidesz–KDNP. Ezek közül a legszembetűnőbb és talán legbotrányosabb a házszabály-módosítás. Ugyanakkor nem szabad, hogy elsikkadjon, hogy a kormány benyújtotta, hogy a Türk Tanács budapesti irodát nyit. Ennek az új irodának a vagyona mentesül a közteherviselés és a jogszolgáltatás alól, a személyzete nemzetközi mentességet élvez, ráadásul az iroda költségvetését a magyar államnak kell biztosítania.”

A politikus nem érti, erre miért lenne szükség, ezért a Nemzetbiztonsági Bizottsághoz fordult magyarázatért.

Az Index szerint a törvénytervezet része, hogy Magyarország az irodát bérleti vagy egyéb díj nélkül bocsátja rendelkezésre, az iroda költségvetését minden évben fedezve. Az iroda mentesül a házkutatás, lefoglalás, elkobzás, kisajátítás és a végrehajtó, közigazgatási, bírói vagy igazságszolgáltatási szervek bármely egyéb beavatkozása, illetve mindenféle jogi, közigazgatási vagy bírósági eljárás alól.

Viszont: „a Türk Tanács Külügyminisztereinek Tanácsa jogosult és köteles lemondani az iroda személyzet bármelyik tagjának mentelmi jogáról, ha szerinte a mentelmi jog akadályozná az igazságszolgáltatást, és arról a Türk Tanács érdekeinek sérelme nélkül le lehet mondani.”  

Újabb gesztus a kipcsakok felé?

Magyarország tavaly lett megfigyelő tagja a Türk Tanácsnak, amiben egyébként Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán kapott helyet. Orbán Viktor miniszterelnök a tanács október közepi bakui ülésén fel is szólalt. Nurszultan Nazarbajevet, Kazahsztán idén leköszönt diktátorát köszöntve kifejtette: „Magyarországon vannak kipcsakok, sok magyarban van kipcsak vér. Ezeknek van önkormányzatuk. És Nazarbajev elnök úr a mindenkori elnöke a magyar kipcsak törzseknek is".

A Magyar Hang a kormányfőnek erről az állításáról kért felvilágosítást, de Gulyás nem tudott semmilyen információval szolgálni a kipcsak közösségekről, sem arról, hány önkormányzatuk lehet. Annyit reagált: ha a miniszterelnök ezt mondta, akkor abban a feltevésben van, hogy ez igaz, de a miniszterelnöki szóvivőhöz irányította lapunkat. Gulyás Gergelyt kérdeztük arról is, napirenden van-e a sajtókamara ügye. A miniszter közölte, nem tud ilyenről.

vannak Magyarországon kipcsak önkormányzatok. A Magyar Hang a kormányfőnek erről az állításáról kért felvilágosítást az október 22-i kormányinfón, de Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nem tudott semmilyen információval szolgálni a kipcsak közösségekről, sem arról, hány önkormányzatuk lehet. Annyit reagált: ha a miniszterelnök ezt mondta, akkor abban a feltevésben van, hogy ez igaz.