IDEA: Karácsony a legszimpatikusabb ellenzéki politikus

IDEA: Karácsony a legszimpatikusabb ellenzéki politikus

(Fotó: IDEA Intézet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még a bizonytalan pártpreferenciájú szavazók körében is a legnépszerűbb ellenzéki politikus Karácsony Gergely – derült ki az IDEA Intézet friss felméréséből. A válaszadók 1-től 10-ig terjedő skálán értékelhették a politikusokat, a főpolgármester pedig 8,1 pontot ért el. Őt követi a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Dobrev Klára (7,5 pont), majd jön a jobbikos Jakab Péter (7,3 pont).

Ha pedig csak a bizonytalanokat nézzük, Karácsony az első 4,9-cel, utána következik a momentumos Fekete-Győr András (4,4), majd holtversenyben Dobrev Klára és a momentumos Cseh Katalin. Az IDEA szerint Gyurcsány Ferenc a bizonytalanok körében is a középmezőnyben van (3,4 pont), ezzel olyanokat előzve, mint Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan, Sneider Tamás és Keresztes László Lóránt.

Az IDEA csatolt elemzése szerint „az ellenzéki pártok az önkormányzati kampány alatt támogatottságukat nem növelték, érdemben több szavazójuk nem lett, a már meglévő tábor rendeződött össze egy »választói tömbbe« azáltal, hogy az együttműködés révén kvázi kétpártrendszerszerű versenyhelyzetet alakítottak ki.”

Az intézet közvélemény-kutatása alapján a Fidesz–KDNP a teljes népesség körében 33, a biztos szavazók között 51 százalékon áll. A DK vezet az ellenzéki pártok versenyében a maga 9 és 14 százalékával. A Jobbik 7 és 9, a Momentum 6 és 9, az MSZP pedig 5 és 7 százalékot ért el. Érdekesség, hogy bár a teljes népesség körében egyaránt 2-2 százalékon áll az LMP és a Mi Hazánk, de a biztos pártválasztók közt Toroczkai László pártja vezet a maga 3 százalékával.

Ha az IDEA júliusi mérésével hasonlítjuk össze a mostanit, azt látjuk, hogy a teljes népesség körében egy-két százalékos, hibahatáron belüli elmozdulások vannak. A Fideszt akkor a teljes népesség körében 31 százalékra mérték.

A közvélemény-kutatást október 29. és 31. között végezték közösségi média alapú kérdőív segítségével.