Kitiltással és fizetésmegvonással büntetné a Fidesz azt, aki a Parlamentben akciózik

Kitiltással és fizetésmegvonással büntetné a Fidesz azt, aki a Parlamentben akciózik

Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselők próbálják elvenni Hadházy Ákos tábláját a parlamentben 2019. október 21-én (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érzékenyen érintette a kormánypártokat, hogy Hadházy Ákos független képviselő táblákkal zavarta meg Orbán Viktor beszédét a Parlamentben, ezért drasztikus módszerekkel mennének szembe a hasonló akciókkal.

Szabó Szabolcs független képviselő posztolt róla, hogy az Országgyűlés működéséről szóló törvényhez benyújtott módosító értelmében egy hónapos kitiltással és éves fizetésmegvonással is büntethetnék azokat, akik hasonlót tesznek. A javaslat értelmében a házelnök féléves fizetést vonna meg, ha a képviselő fizikai erőszakot alkalmaz, esetleg „az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza.”

Érdekesség, hogy ennek jegyében azokat a fideszeseket is lehetne büntetni, akik Hadházy Ákos akciójakor közbeléptek, elvették tőle a táblákat, a demonstrációja feltartásával szintén akadályozták az ülés menetét.

Fizikai erőszak esetén Kövér László hatvan napra kitilthatna valakit. Ez nemcsak az Országgyűlés, de a Képviselői Irodaház területére is vonatkozna. Szavazati jogát a kitiltott képviselő átadhatná egy másik politikustársának, illetve „titkos szavazás esetén a kitiltott képviselő a szavazás időtartama alatt a házelnök által kijelölt helyiségben gyakorolhatja a szavazati jogát.”

Ha a képviselő az azonnali kitiltásnak nem tesz eleget, akkor a tiszteletdíj-csökkentés a duplájára, egyévnyi összegre emelkedhet.

Megszűnhet a jegyzői megbízatása is valakinek, ha „adott országgyűlési cikluson belül az ülésnapról vagy ülésről kizárás fegyelmi intézkedést két alkalommal vagy a kitiltás fegyelmi intézkedést egy alkalommal jogerősen alkalmazták vele szemben.” Ahogy az Index írja, az eddigi éveket nézve ez a párbeszédes Tordai Bencére vagy a jobbikos Szilágyi Györgyre jelenthet veszélyt.

A javaslatot Kocsis Máté, Böröcz László, Bajkai István, Vejkey Imre, Halász János, Harrach Péter, Hende Csaba és Nacsa Lőrinc jegyzik.