Búcsút mondhatunk az alternatív oktatásnak?

Búcsút mondhatunk az alternatív oktatásnak?

Általános iskola Illusztráció: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jelek szerint bekövetkezik az, amit már nyáron is lehetett sejteni, nevezetesen hogy a miniszteri ígéret ellenére bezáratja a kormány az alternatív iskolákat. A 444.hu cikke szerint Palkovics László innovációs miniszter a szakképzésről szóló törvényjavaslatba becsempészett több, az alternatív oktatást ellehetetlenítő passzust is.

Nem tudni ugyan, hogyan keveredett a közoktatás területére az innováciért felelős miniszter, s ez miért nem tűnik fel senkinek, leginkább Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek, de tény, hogy a november 12-én benyújtott javaslat lényegében megszüntetné az alternatív oktatási formákat Magyarországon.

Elfogadása esetén ugyanis kizárólag külön miniszteri engedély alapján lehetne eltérni az alaptantervtől, legfeljebb 30 százalék erejéig, az eltérés pedig kizárólag a tartalmi kérdésekre vonatkozna. Vagyis, az oktatási formákban – ami éppen lényege az alternatív oktatásnak – nem lehetne kivételt kérni. Ezzel a kormány felrúgná azt a megállapodást, amely 2003 óta érvényes, és amely biztosította az alternatív iskolák számára, hogy az általánostól eltérő sajtátosságaikat kerettantervben rögzítsék, s az alapján történjen az oktatás. Végül a krém a javaslat tetején, hogy a miniszternek csak lehetőséget ad az engedély kiadására. Vagyis, ha van kedve, kiadja, ha nincs, nem.

Már 4500-nál is több tanár hiányzik az oktatási rendszerből | Magyar Hang

Az elképzelés ellen a Magyar Waldorf Szövetség szakmai érvekkel elátott levélben tiltakozik: életbe lépése esetén ellehetetlenül az alternatív oktatás, de más alternatív oktatással foglalkozó szervezetek és szakemberek is tiltakoznak. A dokumentum arra is felhívja a figyelmet, hogy a javaslat egyik passzusa szerint magánintézmények nyilvántartásba vételének feltétele lenne miniszteri szakvélemény beszerzése annak bizonyítására, hogy az intézmény "alkalmas a köznevelési alapfeladat-ellátás szervezésére." Ez pedig diszkriminatív, hiszen a többi nem állami fenntartású – egyházi, nemzetiségi, önkormányzati – oktatási intézmények esetében nem írja elő ezt a korlátozást. Azt is hozzáteszik, az előterjesztés jogszabály ellenes, miután abból hiányzik a kötelező indoklás, azaz annak bemutatása, hogy milyen társadalmi, gazdasági, szakmai okok miatt szükséges a törvénymódosítás. De azt sem mutatja be, hogy milyen várható hatásai lesznek a módosításnak, pedig ezt ugyanúgy előírják a vonatkozó jogszabályok.

FRISSÍTÉS:
Az ügyben a hír megjelenése után ha nem is Palkovics László vezette tárca, de az Emberi Erőforrás Minisztériuma (EMMI) reagált. Azt írták, hogy a szabályozás valóban módosul, de ez nem jelenti azt, hogy megszűnnének a Waldorf iskolák. Ezt alátámasztja magyarázatuk szerint az is, hogy a Waldorf intézményeket képviselő Szabó Zoltán sem jelzett kifogást, amikor október 30-án egyeztetésre hívták az alternatív kerettanterveket alkalmazó iskolák illetékeseit.
– A törvényjavaslat alapvetően deregulálja az alternatív kerettantervekre vonatkozó bonyolult szabályozást, melyekkel szemben éppen az intézmények fogalmaztak meg kifogásokat 2019 nyarán, például a tananyag félévekre bontásával kapcsolatosan – írta a minisztérium. Úgy értelmezték, hogy a jelenlegi módosítás hatályon kívül helyezi a nyáron sérelmesnek jelzett pontokat, nem lesz szükség a kerettantervek átdolgozására, és lényegesen nagyobb mozgásteret kap az egyéni pedagógiai megoldások engedélyezése terén a minisztérium. A törvénymódosítás célja az egyszerűsítés volt.