Több kórházban is megszűnhet az aktív ellátás

Több kórházban is megszűnhet az aktív ellátás

A tapolcai Deák Jenő Kórház (Fotó: az intézmény Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az aktív ellátás megszüntetését, illetve további intézmény-összevonást javasol tucatnyi helyen a kórházfenntartó az egészségügyi ellátórendszer átalakításához készült munkaanyagban – derül ki a Népszava hétfői cikkéből. A javaslat készítői többek között azokban az intézményekben szüntetnék meg az aktív kapacitást, amelyekben nincs elég orvos. A Népszava emlékeztet, hogy a listán szereplő intézmények nagy részének átalakítását már nyolc éve, Szócska Miklós államtitkár is tervezte.

A munkaanyag készítői azt javasolják a kormányzatnak, hogy a tervezett átalakításokkal gondolják újra a betegutakat, a beutalási rendet is, valamint az orvosi egyetemek szerepét. Mint írták, javaslataik, az átalakítások eleve kudarcra vannak ítélve, ha a tervezett lépésekhez nem társulnak jelentős források, és a rendszer fenntarthatósága tovább romlik. Több intézménynél ezért először befektetni, felújítani kell, és csak aztán lehet változtatni.

A javaslat szerint a tapolcai, a komlói, a marcali és a kazincbarcikai kórház is elveszítheti összes aktív ellátását. Tapolcán és Pápán kizárólag szakrendelések és egy napos ellátások maradnának. Az esztergomi kórházban megszűnne 16 fül-orr-gégészeti aktív ágy, ezek orvoshiány miatt most is szünetelnek, helyette egynapos ellátás maradna.

A dunaújvárosi betegek Fehérváron juthatnák kórházi kezeléshez a fertőzéses, az urológiai, a szemészeti, a gyermekkori fül-orr-gégészeti bajaikkal. A sátoraljaújhelyi kórházban úgy „oldanák fel” az állandó gyermekorvoshiányt, hogy az osztályt végleg bezáratná a fenntartó, helyette 24 órás sürgősségi ellátás maradna.

A szekszárdi Balassa János kórház az átlagosnál is kevesebb beteget lát el, és súlyos szakemberhiánnyal küzd, ezért a fenntartó radikálisan, szinte az összes szakmában csökkentené az aktív ágyak számát, és ide integrálná a bonyhádi intézményt. Az utóbbi egynapos ellátásait is a szekszárdi kórházban végeznék. A dombóvári kórházat rehabilitációs szakkórházzá alakítanák.

A Dél-Alföldi térségben a most négy helyen lévő szülészetből a szentesit és a hódmezővásárhelyit tartanák meg, a többi helyen olyan kevés a szülés, hogy az veszélyezteti a betegbiztonságot is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sajtóosztálya délután reagált cikkünkre. Mint írták, a „a Népszava állításain alapuló,  Önök által közölt tartalommal ellentétben a valóság az, hogy: a kormány előtt ilyen tartalmú előterjesztés nem járt, a kormány ilyen előterjesztést nem tárgyalt.” Igaz, ezt mi sem állítottuk, ahogy az eredeti írás sem.