Győrnek sem kedvez az iparűzési adóval kapcsolatos módosítási terv

Győrnek sem kedvez az iparűzési adóval kapcsolatos módosítási terv

(Fotó: Wikipédia/Hunyadim)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több vidéki nagyvárost, többek között az Audi által fizetett iparűzési adó miatt kiemelkedően nagy adóbevétellel rendelkező Győrt is sakkban tarthatja majd a kormány az iparűzési adó új szabályozásával - írja a 24.hu. Mint azt Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatáért felelős államtitkára kedden bejelentette: az iparűzési adót elsődlegesen a helyi tömegközlekedés finanszírozására kell fordítaniuk az önkormányzatoknak a jövőben.

Mint a hírportál írja, Győrnek összességében 20 milliárd forint fölött volt a felhasználható nettó adóbevétele, és eddig viszonylag olcsón megúszta a tömegközlekedés fenntartását, ugyanis nincs saját, önkormányzati fenntartású buszvállalata. A város a regionális vállalattá összevont ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-vel szerződött, egy évre 1,6 milliárdot fizetett ki a cégnek.

Az ÉNYKK viszont néhány héttel Tuzson bejelentése előtt egy országossá növesztett vállalatba olvadt bele. Október 1-jétől országszerte az állami Volánbusz Zrt. végzi a helyi és a helyközi autóbuszos közösségi személyszállítást, ezzel csaknem 19 ezer embert foglalkoztató állami óriásvállalat jött létre. 2020-ra Győrnek és számos nagyvárosnak ezzel a monopolhelyzetben lévő nagyvállalattal kell letárgyalnia a szolgáltatás ellátásának újabb feltételeit, ami a 24.hu szerint sokkal nagyobb kihívás lesz, miután a kormány kinyilvánította, hogy a terheket az önkormányzatoknak kell viselniük az iparűzésiadó-bevételből.