HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Átszabnák a v...

Átszabnák a választási törvényt az önkormányzati választások tapasztalatai alapján?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Több ponton is módosíthatja a választási törvényt a kormány a következő időszakban – tudta meg a Blikk. A lap információi szerint az önkormányzati választás eredmények késztette arra a fideszes agytrösztöt, hogy dolgozni kezdjen a kormánypártok számára kedvező új szabályokon.

HIRDETÉS

Az egyik, állítólagos módosítás értelmében a jövőben csak független és pártjelöltek indulhatnának az önkormányzati választásokon. Ezzel kihúznák a szőnyeget a civil és egyéb szervezetek által támogatott jelöltek alól.

A másik elképzelés szerint bevezetnék a választási regisztrációt, azaz hogy csak az vehetne részt a választáson, aki előzetesen jegyzékbe vetette magát. Ezt az elképzelést hét évvel ezelőtt egyszer már visszadobta az Alkotmánybíróság. Mostanra azonban változott a szervezet összetétele, például lejárt az elképzelést ellenző Stumpf István mandátuma, Handó Tünde viszont nemrégiben kapta megbízatását. Ezzel elejét vehetnék annak, hogy az utolsó pillanatban történt események, mint például a Borkai-ügy, szavazásra ösztönözze az embereket.

Szóba került a győzteskompenzáció rendszer megszüntetése is, vagyis hogy az egyéni választási körzetben a győztes töredékszavazatai is parlamenti mandátumokat hozhatnak.

HIRDETÉS

A lap megkereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát és az Igazságügyi Minisztériumot az ügyben. Az előbbi nem válaszolt, a minisztérium viszont közölte, egyelőre nincs napirenden a választási törvény módosítása.

Legutóbb 2012-ben alakították át a választási rendszert, amikor 386-ról 199-re csökkentették a parlament létszámát. Nagyobb lett a súlya a választókerületeknek a pártlistákkal szemben, bevezették a győzteskompenzációt. Ezzel a szisztémával ért el 2014-ben és 2018-ban is kétharmadot a Fidesz.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,686lájkolóTetszik
2,948követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

(Forrás: A The European Conservative kiadvány Facebook-oldala)

Miközben Brüsszelben összeül az Európai Néppárt közgyűlése, Orbán Viktor Rómában egy konzervatív konferencián szólal fel...

A magyar kormányfő mellett Matteo Salvini, Marion Maréchal és Giorgia Meloni lesznek a „húzónevek” az olasz fővárosban megrendezésre kerülő találkozón.

Hatalom