HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Átszabnák a v...

Átszabnák a választási törvényt az önkormányzati választások tapasztalatai alapján?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Több ponton is módosíthatja a választási törvényt a kormány a következő időszakban – tudta meg a Blikk. A lap információi szerint az önkormányzati választás eredmények késztette arra a fideszes agytrösztöt, hogy dolgozni kezdjen a kormánypártok számára kedvező új szabályokon.

Az egyik, állítólagos módosítás értelmében a jövőben csak független és pártjelöltek indulhatnának az önkormányzati választásokon. Ezzel kihúznák a szőnyeget a civil és egyéb szervezetek által támogatott jelöltek alól.

A másik elképzelés szerint bevezetnék a választási regisztrációt, azaz hogy csak az vehetne részt a választáson, aki előzetesen jegyzékbe vetette magát. Ezt az elképzelést hét évvel ezelőtt egyszer már visszadobta az Alkotmánybíróság. Mostanra azonban változott a szervezet összetétele, például lejárt az elképzelést ellenző Stumpf István mandátuma, Handó Tünde viszont nemrégiben kapta megbízatását. Ezzel elejét vehetnék annak, hogy az utolsó pillanatban történt események, mint például a Borkai-ügy, szavazásra ösztönözze az embereket.

Szóba került a győzteskompenzáció rendszer megszüntetése is, vagyis hogy az egyéni választási körzetben a győztes töredékszavazatai is parlamenti mandátumokat hozhatnak.

A lap megkereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát és az Igazságügyi Minisztériumot az ügyben. Az előbbi nem válaszolt, a minisztérium viszont közölte, egyelőre nincs napirenden a választási törvény módosítása.

Legutóbb 2012-ben alakították át a választási rendszert, amikor 386-ról 199-re csökkentették a parlament létszámát. Nagyobb lett a súlya a választókerületeknek a pártlistákkal szemben, bevezették a győzteskompenzációt. Ezzel a szisztémával ért el 2014-ben és 2018-ban is kétharmadot a Fidesz.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,698lájkolóTetszik
3,779követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek