Zöldhályogos betegek maradtak szemcsepp nélkül

Zöldhályogos betegek maradtak szemcsepp nélkül

Fotó: Unsplash/Victor Freitas

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába állnak sorba a zöldhályoggal élők a gyógyszertárakban, értesülésünk szerint két gyakran használt szemcsepp is általános hiánycikknek számít. Több gyógyszertárban is érdeklődtünk, mint megtudtuk, a Cosopt nevű készítmény utánpótlásának kedden kellett volna megérkeznie, de hiába várták a betegek. A másik jól ismert tartósítószermentes csepp, a vele kompatibilis Dozopticum sem kapható. Mindkét készítmény recepttel váltható ki.

A még komoly tünetet, károsodást nem okozó zöldhályoggal élők általában háromhavonta kénytelenek kontrollra járni, erre az időszakra utóbbi szerből négy darabot írnak fel nekik, a gyógyszert naponta kétszer kell használniuk. Ennek hiányában a szemnyomás emelkedni kezdhet, ami hosszú távon visszafordíthatatlan látáskárosodáshoz vezethet. (A glaukóma, vagyis zöldhályog a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával járó, de kezeléssel kordában tartható betegség.)

A gyógyszerhiány miatt több illetékes szervet is megkerestünk, így az Emmi sajtóosztályát is megkérdezve, mi a kimaradás oka, és mikorra várható a helyzet orvoslása. Ha kapunk választ, frissítjük cikkünket.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.