Egész éjjel vitázott a parlament a képviselőket szankcionáló javaslatról

Egész éjjel vitázott a parlament a képviselőket szankcionáló javaslatról

Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselők próbálják elvenni Hadházy Ákos tábláját a parlamentben 2019. október 21-én (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán este 11 óra körül kezdődött és a reggeli órákban még mindig tartott a vita az Országgyűlésben a képviselők szigorúbb szankcionálására lehetőséget adó fideszes javaslatról. Ez az az elképzelés, amely szerint Kövér László házelnök akár hatvan napra is kitilthatná az Országházból és a Képviselői Irodaházból azt, aki fizikai erőszakot alkalmaz, de akár féléves fizetésmegvonás is lehetne a büntetés.

A javaslatról szerdán kora délután egy körben már vitáztak a képviselők, de akkor azt le is zárták. Ez folytatódott a késő esti órákban, és csütörtök reggel fél kilenc körül még bőven zajlott.

Az MTI tudósítása szerint a fideszes Mátrai Márta arról beszélt, hogy a változtatások – az ellenzék állításaival ellentétben – nem jelentik a képviselői jogok korlátozását, csupán keretbe kívánják foglalni a rájuk vonatkozó magatartási normák korlátait. Hiszen nekik megjelenésükben, nyelvhasználatukban és viselkedésükben is példát kell mutatniuk a törvényhozással szembeni tisztelet fenntartása érdekében.

Security Check Required

A jobbikos Szilágyi György ugyanakkor azt mondta, hogy az ellenzéket megpróbálják kizárni abból, hogy gyakorolhassák a népképviseletet. A kormányzat azokat a választókat akarja kizárni, akik az ellenzékre szavaztak. Az MSZP-s Harangozó Tamás pedig azzal érvelt, hogy normálisan működő demokratikus országokban a parlamenti frakciók közösen fogalmazzák meg a házszabályt, hasonlóan a választási törvényhez és az alkotmányhoz. Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa egy saját, évekkel korábbi felszólalását idézte, amelyben azt állította a kormánypártokról, hogy rombolják az Országgyűlés tekintélyét.